خواب از نگاه طب سنتی
خواب از نگاه طب سنتی
خواب باید به اعتدال باشد و وقت معین داشته باشد. در خواب نباید زیاده روى کنند. و از شب بیدارى هم پرهیز کنند زیرا بیخوابى زیاد براى مغز زیان آور است و بر اثر آن تمام نیروها ناتوان مى گردند. بسیار اتفاق مى افتد کسى شب بیدارى مى کشد و خواب را از خود مى راند باین جهت که مى ترسد غش کند و بى نیرو شود.
خواب سنگین بهترین خواب است و خوابى است که بعد از سرازیر شدن خوراک از قسمت هاى بالائى شکم و آرامش گرفتن شکم است
باد و قرقر شکم مانع خواب سالم است:
آثار بعدى یعنى باد و قرقر شکم است. خواب قبل از پیدایش چنین آرامشى در شکم، زیانهائى در پى دارد و خوابى خوش و پیوسته نیست و در آن شخص خوابیده مرتب پهلوبه پهلو مى کند، به پشت و شکم مى خوابد و همین پهلوبه پهلو شدن و بر پشت و رو افتادن زیان دارد و خوابیده را رنج مى دهد. پس بهتر آن است که بعد از سرازیر شدن غذا و آرام گرفتن کمى پیاده روى کنند و بعد بخوابند.
خوابیدن با شکم خالی و لبریز از غذا ممنوع:
خواب با شکم تهى بد است و نیرو را از بین مى برد. خواب با شکم مالامال از غذا نیز بد است زیرا خواب سنگین نمى شود و پهلوبه پهلو کردن دربردارد و گذشته از آن طبیعت را بخود مشغول مى دارد و طبیعت از کارى که باید در موقع خواب انجام دهد بازمى ماند و هضمى را که باید در خواب انجام مى داد به انجام نمى رساند. عارضه این حالت، از خواب پریدن کسل کننده و دهشت دهنده است و بر اثر این بیدارى ناگهانى طبیعت کند کار مى شود و هضم به تباهى مى گراید.
عوارض خوابیدن در روز:
خواب در هنگام روز بد است، بیمارى هاى رطوبتى و سرماخوردگى ها و زشت کردن رنگ را در پى دارد، بر طحال تاثیر مى گذارد، عصب ها را سستى مى دهد، تنبلى آور و اشتها بر است و دملها و تبها را همراه دارد. یکى از علل آسیب رسانى خواب روز آن است که زود از هم مى گسلد و طبیعت از کارى که دارد دست برمیدارد.
کسى که بخواب روزانه خو گرفته است نشاید یکباره از آن دورى جوید و بهتر است بتدریج آن را ترک کند.
بهترین خواب از نگاه طب سنتی:
خواب شب ازآنروى پسندیده است که کامل مى باشد و سنگینى آن بر وفق مرام است و از گسستگى دور مى باشد.
بهترین خواب از ساعت ۱۱ شب تا طلوع آفتاب است
منبع:
ابن سینا، حسین بن عبد الله – مترجم: شرفکندى، عبد الرحمن، قانون (ترجمه شرفکندى)، ۸جلد، سروش – تهران، چاپ: دهم، ۱۳۸۹ ه.ش.
مطالب مرتبط