ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی
بررسى داروهاى گیاهى از نظر علمى (ماده شیمیایى یا ماده مؤثر)
آویشن از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه آویشن:
مواد چرب، مواد رنگى، یک مواد تلخ، یک رزین، منگنز فراوان.
اسانس آن به نام اسانس سر پوله موسوم است که خود مرکب از سیمن پینن ، دیپانتن، کاراکرول، و تیمول مىباشد. تیمول یا اسید تیمیک به فرمولC 01 H 41 O یک ماده ضد عفونى کننده است.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
ترکیبات شیمیایی گیاهان داروییاسطوخودوس از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى اسطوخودوس :
ماده مؤثره اسطوخودوس آن است که با بویى شبیه کامفر و نعناع، خود شامل یک سینوئل و یک الکل مى باشد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
اسفند از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیبات شیمیایی اسفند:
۱- هارمین به فرمولC 31 H 11 N 2 O
۲- هارملین به فرمولC 31 H 21 N 2 O
۳- هارمول به فرمولC 21 H 21 N 2 O
۴- پگانین
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
اقاقیا، دانه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى دانه آقاقیا:
دانه اقاقیا داراى یک ماده روغنى (به مقدار ۳۱ درصد) توأم با مواد تلخ است ولى امروزه موفق شدهاند که ماده تلخ آن را جدا نموده و از دانه اقاقیا نوعى آرد تهیه نمایند که به آرد گندم براى پختن نان افزوده مىشود.
به طور کلى تمام قسمتهاى درخت اقاقیا داراى مواد زیر است.
صمغ هایى شبیه صمغ عربى، کاروتین، فسفات کلسیم، یک گلوکزید بنام روبىنین یک ماده سمى بنام روبین، تانن به صورت گلیوکوتاننوئیدها و بالاخره یک ماده رنگى است که در دباغى بهجاى مازو از آن استفاده مى شود.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
اکالیپتوس از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى اکالیپتوس:
تانن، یک ماده تلخ، مواد رزینى مختلف، اسانس اکالیپتوس مىباشد و از آن استخراج مىشود و بویى شبیه بوى مخلوط کافور و نعناع دارد. دیگر از مواردى که در اسانس اکالیپتوس وجود دارند عبارتند از آلدئیدوالریک، آلرئیدبوتیرک، پینوکارنوئل، اودسمول، الکل اتیلیک، استاتدامیل، پینن کامفن، فن
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
بادرنجویه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى بادرنجویه:
از تجزیه شیمیایى بادرنجویه یا ملیس مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- کامفر (محرک مغز، مقوى قلب، ضدعفونىکننده است).
۲- قندهاى مختلف، مواد رزینى، مواد پکتینى، تانن و یک ماده تلخ.
۳- اسانس ملیس که خود شامل سیترال، سیترونللال، ژرانیول، لینالول مى باشد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
بادیان از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى بادیان:
از تجزیه شیمیایى دانه بادیان علاوه بر قند و لعاب (موسیلاژ) اسانسى به مقدار ۴ تا ۵ درصد پیدا کردهاند و همین اسانس ماده مؤثر بادیان است که خواص شفابخش دارد. اسانس بادیان خود از مواد زیر ترکیب یافته است.
آنتول (۸۰ تا ۹۰ درصد اسانس) ترپنها، سزکوئىترین، ترپینول، کاردىنن، استراگول، سافرول، بیزابولن، آلفافلاندورن، آلفادیپانتن، لیمونن چپ گرد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
بنفشه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایی گیاه بنفشه:
تاکنون از تجزیه شیمیایى بنفشه مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- لعاب (موسیلاژ) ۲- ماده آبىرنگ که به زودى فاسد مىشود ۳- ویولین که مادهاى است با اثرى شبیه امتین ۴- مقدار کمى اسانس با بوى مطبوع.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
به لیمو یا ورون از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى به لیمو:
ماده مؤثر برگ به لیمو اسانس آن است که خود مرکب از سیترال، لیمونن، ژرانیول مى باشد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
بید از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى بید:
دانشمندان از تجزیه شیمیایى پوست درخت بید مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- سالیسین که در اثر هیدرولیز آن تحت اثر امولسین، گلوکز و سالىژنین حاصل مىشود.
سالىژنین به فرمولC 7 H 8 O 2 یک ماده ضدعفونى کننده است و در معالجه رماتیسم، نقرس، گریپ و دیسانترى اثر قاطع دارد.
۲- تانن واکسالات دوشو
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
پاى خر از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى پای خر:
از تجزیه شیمیایى گل این گیاه مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- فارادیول ۲- فیتوسترین ۳- اسیدوینیک ۴- اسید گالیک ۵- لعاب، تاننپنتوز، گالاکتوز
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
پر سیاوشان از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى پرسیاوشان:
از تجزیه شیمیایى پر سیاوشان مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- یک ماده تلخ به نام کاپیلارین
۲- لعاب، قند، تانن
۳- اسید گالیک و کمى اسانس
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
ترنجبین از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایىترنجبین:
از تجزیه شیمیایى ترنجبین، دانشمندان قدیم، قندى به نام مله زیتوز پیدا کردهاند. ولى بررسىهاى جددى که توسط ابرت در سال ۱۹۰۸ و دکتر صادق مقدم به سال ۱۹۳۰ در پاریس به عمل آوردهاند، ماده قندى ترنجبین را ساکارز نام بردهاند.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
تمر هندى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى تمر هندی:
دانشمندان از تجزیه شیمیایى قسمت گوشتدار میوه تمر هندى مواد زیر را به دست آوردهاند.
۱- اسدى سیتریک ۲- اسید مالیک ۳- تارترات اسید پتاسیم ۴- گلوکز ۵- پکتین ۶- مادهاى نامعلوم با اثر مسهلى.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
تیول از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى تیول:
از تجزیه شیمیایى گل تیول یا زیرفون مواد زیر را به دست آوردهاند.
(۱) قند (۲) لعاب (موسیلاژ) (۳) تانن (۴) اسانسى که بر اثر تقطیر با آب آن به دست مىآید این اسانس حاوى مادهاى به نام فارنسول مى باشد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
ثعلب از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى ثعلب:
از ترکیب شیمیایى غده زیرزمینى ثعلب مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- ماده لعابى ۵۰ درصد
۲- آمیدون تغییر شکل یافته ۲۷ درصد
۳- مواد پروتئینى ۵ درصد
۴- قند ۵ درصد
۵- املاح معدنى به صورت کلرورسدیم، فسفات کلسیم و کمى اسانس
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
چاى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى چای:
چاى نواحى مختلف ترکیب متغیر و متفاوتى دارند ولى بهطور متوسط از تجزیه چاى مواد زیر را به دست آوردهاند.
۱- مواد ازته ۲۵/ ۲۳ تا ۴۰/ ۲۷ درصد
۲- مواد چرب ۲۸% تا ۴۰/ ۲۷ درصد
۳- آب ۵/ ۸ تا ۷۵/ ۱۰ درصد
۴- تانن- اسید تانیک ۱۵/ ۵ تا ۶۵/ ۱۵ درصد (طعم تلخ چاى مربوط به این ماده است).
۵- کافئین ۱۰/ ۱ تا ۶۰/ ۳ درصد
۶- عطر چاى بنام تئون ۰ تا ۶۸ درصد
۷- اسید اکسالیک ۳۳/ ۱ تا ۷۵/ ۳ درصد
۸- مشتقات کسانتیک
۹- املاح معدنى (فسفاتها، اکسالاتها، پتاسیم، کلسیم، منیزیوم، منگنز).
در چاى ریبوفلاوین و اسید نیکوتىنیک و اسید پانتوتنیک و اسید مالیک گزانتین یافت مى شود.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
حنا از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى حنا:
اگر چه هنوز بهطور کامل ترکیب شیمیایى حنا معلوم نشده، ولى تاکنون از تجزیه شیمیایى برگ حنا مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- تانن ۷ تا ۸ درصد ۲- مواد چرب ۶ درصد ۳- مواد رزینى ۲ تا ۳ درصد ۴- اسانس ۲۰/ ۱ درصد (۵) ماده رنگى قابل تبلور.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
خردل سفید از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى خردل سفید:
از تجزیه شیمیایى دانه خردل سفید مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- روغن ۲۵ تا ۳۵ درصد ۲- لعاب ۲۵ درصد ۳- میروزین ۴ تا ۵ درصد ۴- سینالبین ۲ درصد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
خردل سیاه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى خردل سیاه:
از تجزیه شیمیایى دانه خردل سیاه مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- لعاب (موسیلاژ) ۲۰ درصد ۲- روغن خردل سیاه ۲۴ تا ۳۳ درصد (که براى مصارف صنعتى و تهیه صابون به کار مىرود) ۳- اسید میرونیک (به فرمولC 01 H 71 NO 2 S 2 ، اسید سیناپولیک، سوفاسیانات و سیناپین ۴- مپرونات پتاسیم (سینگرین) ۵- آنزیمهاى مختلف از جمله میروزین. سینگرین تحت اثر میروزین و در مجاورت آب، هیدرولیز شده موادى نظیر گلوکز، سولفات اسید دوپتاسیم و اسانس خردل ایجاد مى کند.
بررسی ترکیبات شیمیایی گل ختمی در سایت بوعلی باب سلامتی
ترکیب شیمیایى گل ختمی:
تمام قسمتهاى گیاه داراى لعاب فراوان است. منتهى برگ ختمى علاوه بر لعاب موسیلاژ داراى مقدارى اسانس و یک اسید فرار مىباشد. گل ختمى، علاوه بر لعاب و اسانس مقدارى هم مواد قندى دارد. بهطور کلى از تجزیه شیمیایى ریشه ختمى مواد مهم زیر را به دست آوردهاند:
(۱) لعاب، مواد پکتیک، آمیدون (نشاسته)، ساکارز، ماده روغنى، قند تبدیلیافته، تانن، آسپاراژین تبائین، آلبومین، لسیتین، اسید مالیک، نوعى آنزیم یک ماده معطر فرار، مواد معدنى و فسفات.
درخت عرعر از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى درخت عرعر:
از تجزیه شیمیایى پوست درخت عرعر دانشمندان مواد زیر را به دست آوردهاند:
۱- آلانتین ۲- ساپونین
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
دم اسب از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى دم اسب:
۱- املاح آلومینیم و پتاسیم
۲- اسید سیلیسیک، اکسالیک، مالیک و آکونىتیک (به حالت ساده یا ترکیب)
۳- یک ماده تلخ، یک ماده رزینى، مواد چرب
۴- نوعى ساپونین بنام اکوئى ستین که بر اثر تجزیه تبدیل مىشود به فروکتوز، اکوئى ستوژین
۵- خاکستر آن داراى مقدار زیادى سیلیس مى باشد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
رازیانه رومى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى رازیانه رومی:
قند، صمغ، ماده روغنى و از همه مهمتر ۵/ ۱ تا ۵/ ۳ درصد اسانس انیس. این اسانس از تقطیر دانه رازیانه به کمک بخار آب به دست مىآید. ترکیب شیمیایى اسانس عبارت است از: آنتول ۸۰ تا ۹۰ درصد (این ماده در رازیانه و ترخون هم وجود دارد)، استراگول ۱۰ درصد، متیل کاویاکول، اسید آنیزیک، استن آنیزیک، سیمن و غیره.
زردچوبه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زردچوبه:
۱- نوعى الکل بنام تورمرول به فرمولC 91 H 82 O 2- ستونى بنام ۳- اسانسى مرکب از اسیدهاى والرینیک و کماپ روئیک مخصوصا فلاندرون راستبر به مقدار یک درصد و سابىنن، سینونل، بورنئول.
زعفران از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زعفران:
۱- اسانس بىرنگ که بوى مطبوع زعفران مربوط به آن است این ماده اثر بر روى اعصاب سطحى بدن دارد.
۲- کروسین که ماده رنگى زعفران را تشکیل مىدهد.
۳- هتروزید تلخى بنام پیکروکروسین به فرمولC 61 H 62 O 7 این ماده تلخ هضم غذا را تسهیل مىکند.
۴- پیکروکروستین
۵- املاح معدنى، مواد چرب، لعاب
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
زنجبیل از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زنجبیل:
۱- ستن بنام زینژورن با طعم سوزاننده.
۲- یک ماده فنلى بنام زینژول با طعم سوزاننده.
۳- رزین.
۴- اسانس با بوى کافورى مرکب از کامفن و فلاندرن.
زنیان یا نانخواه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زنیان:
تیمول، سیمن، آلفاپینن، دیپانتن، گاماترپىنن، کاراکرول.
زیتون از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زیتون:
گلوکزید به نام الئوروپوزید مواد قندى، موادى تلخ، مواد رزینى، موم، کلروفیل، تانن، اسید گالیک، مانیت.
زیره سبز از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زیره سبز:
تانن، روغن، رزین، الورون، اسانسى بنام کومینول، موادى از قبیل سیمن، الکل کومینیک، فلاندرن، کارون
زیره سیاه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زیره سیاه:
تانن، روغن سبز رنگ، مواد ازته (موسیلاژ) موم، مواد رزینى، قندهاى مختلف، اسانسى از قبیل کارون دى هیدروکارول.
سداب از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سراب:
روتین، که در طب جدید مخلوطى با ویتامین ث و کا تهیه کردهاند که ضد خونریزى قوى است. از هیدرولیز دو ملکول قند (گلوکز و رامنوز) و کوئر سیتین حاصل مىشود و داراى اسانسى است به نام اسانس رو که بیشتر آن را مادهاى بنام متیل تونن ستن تشکیل مى دهد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
سرو کوهى یا ابهل از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سرو کوهی یا ابهل:
اسانسى از کامفن، سینن، کادىنن، سیل وسترون و نوعى کامفر مشابه سدرول ترپینول و الکلى با بوى مطبوع و تانن و انواع الکلها.
سماق از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سماق:
اسید سیتریک، اسید وینیک، اسید مالیک، مالات قلیایى، در برگ آن دکستروز، میریستین، و یک ماده مومى شکل.
سنا از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سنا:
اسید سالیسیلک، املاح منیزیم، نوعى قند که از آن فنیل گلوکزاوزون حاصل مىشود، رئین کمفرول آلوامودین کمفرین، ماده رزینى سبزرنگى به نام الکل میریستیک، فیتوسترول، اسید پالمیتیک، اسید استئاریک و غیره.
سیاهدانه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سیاهدانه:
ماده روغنى، اسانس، قندهاى مختلف، یک ماده تلخ بنام نیژللین، ملانتین، دکلونیدین، کانسولیدین، دکلوسین، دکلونین.
شقایق- رآدین از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
اسید رآدیک، اسید پاپاوریک، اسید مکونیک، قند و صمغ، موسیلاژ و دو ماده رنگى.
شمشاد انارى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى شمشاد اناری:
بوکسین، پارابوکسین، بوکسى نیدین، پارابوکسى نیدین، مواد رزینى، پکتیکى، صمغ، اسانس و غیره.
شمعدانى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى شمعدانی:
ژرانیول، سیترونل لول ، لینالول، بورنئول، ترپىنئول، مانتول، الکل فنیل اتیلیک، الکل آمیلیک و غیره.
صمغ عربى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى صمغ عربی:
مواد معدنى، کمى تانن، تاننوئید، آب، آنزیمهایى از قبیل اکسیداز پراکسیداز، آمیلاز، امولسین- هیدارتهاى کربن مخلوطى از آرابان و گالاکتان و اسیدهایى از قبیل اسیدآدابیک و اسید گومیک.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
علف چاى، هزارچشم از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى علف چای :
هیپرین (ماده زردرنگى است که از گلبرگهاى آن به دست مىآید. هیپرسین، فیتوسترین، فلاوون، الکل سریلیک و اسیدهاى اسئاریک، پالمتیک، میریستیک (این مواد در اعضاى سبز گیاه وجود دارند).
علف چشمه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى علف چشمه:
ویتامینA به مقدار زیاد، ویتامینE به مقدار زیاد، ویتامینD به مقدار کمتر،
ید به مقدار ۵%، کلسیم، آهن، منگنز، گلوکاناستورتین به فرمولC 51 H 02 O 9 NS 2 K علف چشمه را به نامهاى کلشک یا کولشک ,بولاغ اوتى، حب الرشاد، قره العین نیز مى نامند.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاه علف چشمه یا کلشک در سایت بوعلی باب سلامتی
قهوه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى قهوه:
آب، مواد چرب، قند، سلولز، مواد ازته، کافئین، خاکستر، ترىگونللین، اسید کوفالیک، اسید سیتریک، پکتین.
کاکائو از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
مواد چرب، مواد ازته، آمیدون، تئوبرومین همراه با کافئین.
کرچک از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
استئارین، پالمتین، ریسینولئین، اسیدى اکسى استئاریک، اسید ایزوریسى نولئیک
کوکا از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى کوکا:
کوکائین، سینامیل، ایزوکوکائین، تروپاکوکائین، تروگزیلین، اسید کوکاتانیک، اسید کلروژنیک.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
کیسه کشیش از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى کیسه کشیک:
بورسین، (یک ماده رنگى و آلکالوئیدیست که اثر گیاه را به آن نسبت مىدهد). اسید بوریک، تانن، کولین (به مقدار یک درصد)، اسیتل کولین، تیرآمین و غیره.
گل ساعتى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گل ساعتی:
سوکراز، آمیلاژ، آمیگدالاز، بتاگلوکزید (این گل را پاسیفلورآبى نیز مىگویند).
گل سرخ از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گل سرخ:
تانن، اسید گالیک، کوئرسیترن، یک ماده رنگى، کمى اسانس و مواد چرب.
گل همیشه بهار از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گل همیشه بهار:
کالاندوئین (یک ماده تلخ)، رزین، صمغ، لعاب، آلبومین.
ماستیک یا مصطکى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى مصطکی:
اسید ماستیک به فرمولC 02 H 23 O 2 ، اسید ماستیکولیک، اسید ماستکولیک، ماسیتکورزن، اسانسى به مقدار ۲ درصد.
موم گیاهى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
الکل ملیسیک، اسید کارنوبیک، اسید سروتیک، سروتات میریسیل.
وانیل از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
مواد چرب، مواد معدنى، مواد رزینى، ماده موثرى بنام وانیلین به فرمولC 8 H 8 O 3 .
هل از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
سینوئل، ترپینئول و استات دوترپنیل و ترپینن و لیمونن و سابىنن و بورنئول و پروتئین و کلسیم اکسالات و سیلیس.
گل اقاقیا از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى آقاقیا:
از گل اقاقیا رزینى با بوى مطبوع شبیه گل یاسمین به دست آوردهاند که خود مرکب از مواد زیر است هلیوتروپین، الکل بنزیلیلک، لینالول، آندول، نرول. پروتئین، چربى، قند کلسیم، آهنها، ویتامینهاىPP -B 2 -B 1 O -A و ویتامینC -.
آلو از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
قند، هیدارتهاى کربن، مواد پکتیک، اسید مالیک، اسید سیتریک، اسید سوکسینیک، اسید سالیسیلیک
انار از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
پلله تیرین، ایزوپل له تیرین، متیل پلله تیرین، پزود و پلله تیرین
بلوط از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى بلوط:
نشاسته (آمیدون)، پروتئین، ماده روغنى، قندهاى مختلف، قند ویژه بنام کوئرسیت، نوعى تانن (مازو)
زیتون از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
مواد قندى، مواد تلخ، مواد رزینى، گلوکزیدى بنام اولوروپوزید، موم، کلروفیل، تانن، اسید گالیک، مانیت
روغن زیتون از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
اولئین مخلوط با پالمتین، اسید لینولئیک، اسید لینولنیک، اسید اولئیک
پوست سبز گردو از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
قند، ژوگلون، امولسین، فسفات کلسیم، اکسالات کلسیم، اسید سیتریک، اسید مالیک.
برگ نارنج از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
اسانسى معطر با بوى مطبوع، استاکیدرین، یک ماده تلخ، هسپریدین و غیره.
پوست نارنج از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى پوست نارنج:
هسپریدین، ایزوهسپریدین، اورانتامارین و اسید اورانتاماریک، اسید هسپریک، اسانس، ماده تلخ، لعاب (موسیلاژ)
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
نارگیل از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
اسید اولئیک، اسید استاریک، اسید پالمتیک، اسید لوریک، اسید میریستیک، اسید کاپریک، اسید کاپروئیک، اسید کوکسىنیک.
مخمر آبجو از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى مخمر آبجو:
[۱- مقدار آب]
۱- مقدار آب در لوور خشک ۸ درصد در لوور تازه ۷۰ تا ۸۰ درصد است و میزان آن نباید از این حد، تجاوز کند.
۲- مواد معدنى
در اثر کالسیناسیون ۷ تا ۸ درصد خاکستر محتوى فسفاتها و پطاس در لوور به دست مىآید.
۳- گلوسیدها
مقدار گلوسیدهاى لوور در حدود ۳۰ درصد است. در لوور آمیدون و قندهاى احیاءکننده وجود ندارد ولى ترههالوز، یک گلوکز، یک گلوکان (پولىمرگلوکن) شبیه گلیکوژن (این ماده در اثر آب یددار به رنگ قهوهاى درمىآید) و فونگوز (گلوسید غشاء) در آن، موجود است.
۴- لیپیدها
در حدود ۲ تا ۳ درصد لیپید و یک درصد استرول از جمله ارگوسترول در لوور یافت مىشود.
۵- پروتئیدها
در حدود ۵۰ درصد مخمر آبجو را پروتئید تشکیل مىدهد که از آمینو اسیدها و از جمله لیزینتریپتوفان، یک کازئین (زیموکازئین) یک آلبومین (سرویزین) و نوکلئوپرتئیدها، تشکیل شده است. عنصرهاى مختلف دیگرى نیز در لوورها وجود دارند که مهمتر از همه، ویتامینها هستند.
۶- ویتامینهاى مخمر آبجو
در مخمر آبجو مقدار کمى ویتامین است ولى در آن، ارگوسترول (پروویتامینD ) یافت مى شود و از طرفى بهترین منبع تهیه ویتامینهاى گروهB است که عبارتند از:
ویتامینB 1 (تیامین) ۱۲ تا ۱۵ میلىگرم درصد گرم
ویتامینB 2 (ریبوفلاوین) ۳ تا ۶ میلىگرم درصد گرم
ویتامینB 3 (اسید نیکوتىنیک) ۳۰ تا ۵۰ میلىگرم درصد گرم
ویتامینB 4 (آدنین)
ویتامینB 5 (اسید پانتونتیک) ۱۰ تا ۲۰ میلىگرم درصد گرم
ویتامینB 6 (پیرویدوکسین) ۳ تا ۱۰ میلىگرم درصد گرم
ویتامین(B 7 ,B 8) به مقدار بسیار کم
ویتامینBc (اسید فولیک) یاB 9 1 تا ۵ میلىگرم درصد گرم
ویتامینB 21 (سیانوکوبالامین) به مقدار بسیار کم.
۷- عناصر آنتىبیوتیک
مخمر آبجو در پزشکى به عنوان یک ماده ضد جوش صورت شهرت دارد و مسلما داراى عناصر ضد باکترى فعال است که بر ضد استافیلوکوکها مؤثرند، این عناصر به حالت خاص به دست نیامدهاند.
۸- آنزیمها
آنزیمهاى لوور متعدد و مهمترین آنها عبارتند از:
گلوسیدازها، انورتاز، سوکراز، مالتاز، بتاگلوکزیداز، پروتئازها، اکسیداز، رودکتازها و غیره.
۹- اثر فیزیولوژیک
مخمر آبجو به علت داشتن مقدار زیادى مواد پروتئینى و نوکلئوپروتئید از نظر غذایى ارزش فراوان دارد و محتوى اسیدهاى آمینه لازم براى بدن است. از جهت داشتن ویتامینهاى گروه ب روى متابولیسم گلوسیدها در بدن اثر مىکند و مادهاى است مقوى و مفید براى ناراحتىهاى عصبى و آنتىپلاگر، پایینآورنده قند خون و ضد کمخونى، علاوه بر آن خاصیت ضد باکترى استافیلوکوکها و کلىباسیلها در آن وجود دارد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
افدارا یا ریش بز از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى افدارا یا ریش بز:
گیاه دارویى داراى ۵ تا ده درصد آب و ده درصد مواد معدنى است تانن کاتشیک و کمى هم کولین در آن یافت مىشود.
ماده مؤثر گیاه عبارت است از الکالوئید که به مقدار ۵۰/ ۰ تا ۲ گرم درصد برحسب جنس گیاه دریافت مىشود. در گیاه تجارتى، ماد مؤثر باید در حدود ۱ درصد باشد.
افدرین در سال ۱۸۸۷ به وسیله ناگایى، استخراج و شناخته شده و فرمول آن فنیل ۱، متیل ۲ آمینو پروبانول با ساختمانى نزدیک به ساختمان آدرنالین همراه با دو کربن ناقرینه است که داراى ۶ ایزومر مىباشد. افدرین به شکلهاى راست و چپ و بىتفاوت دیده مىشود ولى در گیاه افدرا بهطور کلى به صورت چپگرد وجود دارد.
ریشه مرغ یا شیندان از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى ریشه مرغ یا شیندان:
ریزم شیندان داراى ۸ تا ۱۰ درصد آب و ۲ تا ۴ درصد مواد معدنى است. در آن مقدار زیادى مواد گلوسیدى وجود دارد که عبارتند از ۱ تا ۲ درصد ساکارز و قندهاى احیاء کننده ۱۲ تا ۱۵ درصد، فروکتوز آن، موسوم به ترىتیسین است. مقدار کمى وانیلوزید (گلوکووانیلین یا آونین) و آثارى از یک اسانس، در آن دیده مىشود. اسانس شیندان از یک کربوراستیلینک به نام اگرپیرن، یاکاپلین، تشکیل شده است که داراى خاصیت ضد میکروبى است.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
گندم از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گل گندم:
روغن جوانه گندم به علت مقدار زیادى ویتامینE که در آن موجود است در موارد نازا بودن زنان مورد استفاده قرار مىگیرد و در دامپزشکى نیز مورد مصرف دارد.
سبوس گندم از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
داراى خاصیت مسهلى است و براى تهیه فیتین به کار مى رود.
کلاله هاى ذرت از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
ذرت داراى ۴ تا ۵ درصد مواد کانى است که پر از نمکهاى پتاسیم، قند، چربىها (۲ تا ۳۰%) توأم با استرولها (سیتوسترول) تانن و آثارى از روغنهاى اسانسى و آلانتوئین مى باشد.
کلشیک طبى یا سورنجان از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سورنجان یا کلشیک طبی:
دانه آن داراى ۳ تا ۵ درصد آب و ۴ تا ۵ درصد مواد معدنى و ده درصد قند احیاءکننده و به مقدار کم نشاسته است. ۵ تا ۱۰ درصد چربى و ۲۰ درصد پروتئید دارد. مقدار کمى نیز وزین اسید گالیک و تانن در آن یافت مىشود.
کلشىسین در سال ۱۸۲۰ به وسیله پلیته و کاوانترا استخراج شده و نخست تصور مىکردند از ترکیبات وراترین است تا آنکه در سال ۱۸۸۴ کلشىسین را به صورت کریستالیزه به دست آوردند و فرمول شیمیایى آن مشخص شد. کلشىسین که از مشتقهاى بنزو سیکلوهپتانو تووپولون است و داراى ازت خارج هسته اى است.
کلشىسین به اشکال زیر یافت مىشود:
(مادهA )
(مادهB )
(مادهC )
دمهکولسین یا (مادهE )
کلشامین (مادهF )
کلشىکوزیدC 6 H 11 O 5
کلشىسین مادهاى است به رنگ زرد پریده محلول در آب، الکل، خیلى کم محلول در کلروفرم. کلشىسین مثل یک الکالوئید کامل و حقیقى عمل نمىکند و در اثر هیدرولیز با اسیدهاى رقیق، مبدل به کلشىسئین و الکل متیلیک مىشود که با افزودن کلروفریک به رنگ سبز درمىآید.
علاوه بر کلشىسین که الکالوئید اصلى گیاه است چندین الکالوئید دیگر به طریقه کروماتوگرافى ستونى به مقدار کم از آن جدا کردهاند.
دمهکولسین با کولشامین یک دزاستیلمتیل، کولشیسین است که داراى خاصیت قلیایى واضحى است.
کلشىکوزید به گلوکز و دزمتیل ۲- کلشىسین ۳- تجزیه مىشود. در اثر روشنایى کلشىسین به رنگ قهوهاى درمىآید.
کلشىسین داراى اثر مدر و ضد تورم است و در معالجه بیماران رماتیسمى و نقرسى به کار مىرود. مکانیسم درمان بیمارى نقرس به وسیله کلشىسین به خوبى روشن نیست کلشىسین عامل اساسى درمان است. الکالوئیدهاى دیگر داراى اثر ضعیف ترى است براى مثال اثر سمى کلشىسئین، ۲۰۰ بار کمتر از کلشىسین است، بدین معنى که هسته سیکلوپنتانو پرهیدروفنانتریک در کربن هفدهم، یک حلقه لاکتونیک شش وجهى دارد. میزان مواد مؤثر در پیاز سیل ۳۰/ ۰ تا ۴۰/ ۰ درصد است وجود این عناصر در اواخر قرن نوزدهم مسلم شده لیکن براى نخستینبار در سال ۱۹۲۹ محققان سویسى، نخستین هتروزید کریستالیزه سیل را به نام سیلارن همراه با اسپرفامیت یافتند.
هتروزید بىشکلى به نام سیلارن به دست آوردند که بعد معلوم شد که مخلوطى از گلوکزیدهاست.
استخراج هتروزیدها
پیاز را به قطعات کوچکى تقسیم کرده محلول سولفات آمونیم بدان مىافزایند تا پروتئین پیاز را منعقد کرده و از فعالیت آنزیمها جلوگیرى کند. مخلوط بالا را چندین بار با استات اتیل اکستراسیون کرده و عصاره حاصل را زیر فشار کم، تقطیر مىکنند، باقى مانده را با اتر شسته تا سایر مواد، خارج شود. محلول اتر را با الکل مجاور کرده و به وسیله هیدرواکسید دو پلمپ تاننهاى موجود را رسوب مىدهیم. پس از صاف کردن و تبخیر، کریستالهاى سیلارن به خوبى ظاهر مىشود. در نخستین محلول آبکى مجموعهاى از سیلارن باقى مىماند که به وسیله کرومانوگرافى مىتوان آنها را جدا کرد. استول و همکارانش از آن، ۶ ماه کریستالیزه جدا کردهاند.
ساختمان شیمیایى هتروزیدها
سیلارن نیم تا دو سوم مجموع هتروزیدهاى سیل را تشکیل مىدهد. ساختمان شیمیایى این هتروزید در سال ۱۹۲۵ به وسیله استول و هوفمان تشریح شده است. این ماده، یک هتروپیوزید است که در اثر هیدرولیزاسید دو قند بنامهاى دگلوکوزورامنوز (که به شکل سیلاپیوزروى کربن سوم ثابت شدهاند) و یک ژنین از نوع بوفانولید به نام سیلاریدن مىدهد که داراى دو عامل هیدروکسیل مىباشد. سیل را در صفحه بعد بهطور علمىترى بررسى مىکنیم.
خریق از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه خریق:
قسمت دارویى داراى ۵ تا ۱۰ درصد آب و ۱۰ تا ۱۵ درصد ماده کانى و اسیدهاى آلى در آن به شکل اسید وراتریک و اسید کلدونیک، آمیدون و یک درصد چربى و یک یولترپنیک از آن استخراج کردهاند.
سیل (پیاز عنصل) از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى پیاز عنصل:
بهطور معمول دو نوع سیل سفید و سیل قرمز را بهعنوان سیل هاى دارویى مى شناسند در سیل قرمز علاوه بر مواد موجود در سیل سفید، پیگمانهاى آنتوسیانیک و یک هتروزید مخصوص به نام سیلى روزید وجود دارد. ماده دارویى خشک داراى ۵ تا ۱۰ درصد آب و ۲ تا ۵ درصد مواد معدنى پر از اکسالات دو کلسیم مىباشد به میزان ۴ تا ۱۰ درصد موسیلاژ نیز در گیاه دارویى موجود است ولى ذخیره گلوسیدیسیل را فروکتوزانها- تشکیل مىدهند. در سال ۱۸۷۹ مادهاى به نام سىنیسترین ۲ که یک ترکیب چپگرد بوده و در اثر هیدرولیز، فروکتوز مىدهد از گیاه به دست آمد، پس از آن عناصر نامعین دیگر از قبیل سیلین، سینیسترین و غیره کشف شد. در سال ۱۹۶۰ گورلیش یک گلوکوسى نیستررین به دست آورد که داراى چهار، مولکول فروکتوز و یک مولکول گلوکز بود در سیل، استرولها، تاننها، کاتشیک و کاتشول و یک فلاوونوئید به نام ایزورامنهتول وجود دارد. پیگمان آنتوسیانیک اصلى سیل شبیه کریزانتمین (سیانیدن ۳- مونوگلوکوزید) است.
مواد مؤثره
مواد مؤثره سیل هتروزیدهاى کاردیوتونیک استروئیدیک از نوع بوفانولیدها سوم و چهاردهم و دو بند مضاعف در هسته است. هیدرلیز آنزیماتیک، به وسیله سیلارن
R, A
– سیلارنین (در سیلاریدین: ۲ بند مضاعف)
R
– رامنوز+ گلوکز (سیلابیوز): سیلارن
R
– رامنوز+ گلوکز+ (سیلاتریوز: گلوکز سیلارن)
آنزیمهاى پنىسیلیوم، استروفانتو پیازدانههاى استروفانتوس یا سیلارنارسیل یک ماده بینابینى به نام پروسیلاریدین تولید مى کند که فقط داراى یک مولکول رامنوز است.
هیدرولیز هتروزیدهاى سیل
گلوکوسیلارنA مىدهد سیلاریدینA + سیلاتریوز (رامنوز+ ۲ گلوکز)
بتاگلوکزیداز
گلوکز+ سیلارنA سیلاریدینA + سیلابیوز (رامنوز+ گلوکز)
استوفانتو پیاز سیلارناز
گلوکز+ پروسیلاریدینA سیلاریدینA + رامنوز+ سیلارنین
آنزیم پنىسیلین
پروسلاریدین در اثر هیدرولیز با اسیدها، سلاریدین و رامنوز مىدهد ولى از طریق آنزیمى (پنىسیلیوم) یک آگلیکن اولیه با سیلارنین به دست مى آید که فقط داراى یک بند مضاعف روى کربنهاى ۴ و ۵ است و سیلاریدین را مىتوان یک انیدروسیلارنین به شمار آورد.
در آزمایشات سیلارن از طریق کروماتوگرافى، ۸ هتروزید به دست آوردهاند که به شرح زیر است.
گلوکوسیلارن یک هتروزید اولیه است که دو مولکول گلوکز و یک مولکول رامنوز (سیلاتریوز) است و بتاگلوکزید از آن را به گلوکز و سیلارن تجزیه مىکند. عناصر دیگر عبارتند از: گلوکوسیلى فائوزید، سیلى کریپتوزید، سیلى گلوکوزید، سیلى سیانوزید و سیلى آزوروزید که به استثناى اولى، همه تنها یک مولکول گلوکز دارند. بالاخره در سیل قرمز سیلى سیانوزید و سیلى آزوروزید که به استثناى اولى، همه تنها یک مولکول گلوکز دارند به دست آمده است. در سیل قرمز سیلى روزید، موجود است که در سال ۱۹۴۰ به وسیله استول و همکارانش از هم جدا شده ولى ساختمان شیمیایى آن در ۱۹۶۰ مشخص شده است. این هتروزید مانند بقیه هتروزیدها داراى یک حلقه لاکتونیک ششوجهى و یک بند مضاعف روى کربنهاى ۴ و ۵ است و نیز داراى یک گروپمان اسپرفامیست.
استوکسى روى کربن ششم و دو هیدراکسیل الکلى روى ستونهاى ۸ و ۱۴ است.
اثر فیزیولوژیکى سیل
سیل را از زمانهاى قدیم در مصر و یونان شناخته اند و دیوسکورید خواص دیورتیک آن را یادآورى کرده است. در قرون وسطى آن را علیه استسقا به کار مى برند. این گیاه با آنکه سمى است ولى انسان کمتر تولید عارضه هاى خطرناک مى کند. ولى دستکارى سیل تازه تولید سرخى و سوزندگى مى نماید.
بررسی ترکیبات شیمیایی پیاز عنصل در سایت بوعلی باب سلامتی
مارچوبه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى مارچوبه:
ریشه و ریزوم مارچوبه، داراى ۱۰ درصد مواد کانى و گلوسیدها (فروکتوزان) کمى تانن و ساپونوزیدى است که ژنین آن سارساسا پوژنین است. در گیاه جوان اسپاراژین کمى روتوزید (در قسمت سبز گیاه زیادتر است) مقدار کمى مواد آنتوسیانوزید و یک ماده گوگرد که مشتقى از متیل سولفونیوم میتونین مىباشد، وجود دارد.
سیر از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
به علت خاصیت طبى و اهمیت خاصى که دارد.
پیاز یا بولباین گیاه در فارماکوپه فرانسه ثبت شده و داراى خواص آنتىسپتیک، هىپوتانسیو، ضد کرم و دیورتیک (مدر) است و نیز داراى مواد گوگردى نیز مىباشد. (آلیلى پروپین دى سولفید) در سیر آلیسین به فرمول(C 3 H 3 S) 2 O وجود دارد در سیر ریبوفلاوین و نیاسین وجود دارد.
پیاز از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى پیاز:
گونههاى مختلفى از این گیاه، کشت مىشود بولب آن داراى فروکتوزان (۱۰- ۴۰%) قندهاى احیاکننده (۱۰- ۱۵%) و کمى ساکارز است (۵- ۸%) در پیاز اسید گلیکولیک و در فلسهاى خارجى آن، مواد فلاونوئیدى مانند کرستول و اسپیروزید و آثارى از سایر ترکیبات پلىفنون (پیروکاتشول، فلوروگلوسینول، تانن و غیره) وجود دارد.
در پیاز یک گلوکزید اسید الئوئیک و نیز مقدارى ویتامینهاى مختلف موجود است
در پیاز، آلىئین وجود ندارد ولى عناصر مشابه آن، مثل متیل یا پروپیل آلىئین وجود دارد.
اسانس پیاز اشکآور است و محتوى دىسولفورآلیل، پروپیلا لدهیدوتیول پروپیونیک مىباشد.
پیاز به صورت سبزى، چاشنى، خام و پخته و بهعنوان یک ماده مؤثر مدر، شهرت دارد. در فارماکوپهها هم به همین علت وارد مىشود.
همچنین خاصیت کمکننده قند خون دارد (بعلت وجود انسولین گیاهى بنام گلوکوکینین) عصاره پیاز تازه باکتریوستاتیک است.
بداغ جنگلى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى بداغ جنگلی:
برگ این درختچه داراى ساکارز، انورتین، امولسین و گلوکزیدى است که بر اثر تجزیه ساده، اسید والرینیک از آن آزاد مىشود.
پوست آن داراى یک ماده رزینى تلخ به نام ویبورنین تانن، صمغ، موم، قند، پکتین، یک گلوکزید (با ترکیب تعییننشده)، اسیدهاى فرمیک، استیک، والرینیک، کاپریلیک، اولئیک، لینولئیک و همچنین فیتوسترول است.
در میوهاش، تانن، اسیدهاى آلى مختلف و یک ماده رنگى یافت مىگردد. محل رویش در گردنه حیران بین آستارا و اردبیل.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
هفتکول از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى:
پوست این درختچه داراى یک ماده چرب چسبنده و ماده دیگرى با اثر قرمز کننده پوست و تاولآور است.
گلهاى آن داراى ساکارز، انورتین، امولسین، اسید والرینیک و نوعى گلوکزید است. در میوهاش اسید والرینیک وجود دارد محل وریش شمال ایران- گرگان کوه حاجىلنگ.
شیر پنیر از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه شیرپنیر:
درباره وجود مادهاى در این گیاه که انعقاد شیر را باعث مىگردد، بررسىهاى عدیده توسط دانشمندان مختلف به عمل مىآید. بعضىها مانندDr .Aze در سال
۱۳۳۹، موفق گردیدند که از مقدار کم یعنى از ۸ تا ۱۰ گرم آن معادل ۰۰۰۱/ ۰ گرم، مادهاى با اثر منعقدکننده شیر به دست آورند. در حالى که سایرین چون وجود چنین مادهاى را نتوانستند در گیاه مسلم نمایند، چنین اظهار عقیده نمودند که انعقاد شیر پس از وارد کردن گرد ساقهبان، بدین علت است که با این عمل، نوعى حالت اسیدى خاص در شیر به وجود مىآید که رشد میکرو اورگانیسمهاى موجود در شیر یا در گرد ساقه مخلوط در شیر را باعث مىگردد. از این گیاه اسیدهاى آلى نظیر اسید گالىتانیک و اسید سیتریک همراه با نوعى ماده رنگى قرمز از گروه آلیزارین نیز به دست آمده است. امروزه بین این گیاه و روناس رابطه قائل هستند زیرا حیواناتى که از ریشه این گیاه تغذیه مىنمایند. استخوان آنها رنگ قرمز، مانند روناس پیدا مىکند.
محل رویش
نواحى شمال ایران، رودبار، در ناحیهاى به نام ماندهجو در ارتفاعات ۹۵۰ مترى نواحى مختلف البرز، عمارلو، کبوترچاک، گونپشته، داماش در ارتفاعات ۱۸۲۰ مترى، تبریز، اشتران کوه، قرهداغ، علىبلاغ و تفرش.
سنبل الطیب یا علف گربه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى سنبل الطیب:
ریشه ریزوم والرین داراى آمیدون، تانن، گلوکز، املاح مختلف، اسانس، اسید والرینیک، اسید فرمیک، اسید استیک و اسید پروپیونیک است مواد اخیر که در ریشه خشک گیاه یافت مىشود، در ریشههاى تازه به حالت اترى، مخصوصا اتروالرینیک وجود دارد.
در خاکستر ریشه و ریزرم مقدار زیادى مگنز یافت مىشود. مقدار کلى اسانس والرین در نوع مرغوب ریشه بهطور متوسط یک درصد است. ریشه والرین تازه داراى مقدار نسبتا زیاد اسانس ولى با بوى کم است. تدریجا که ریشه خشک مىگردد، مقدار کلى اسانس آن کاهش حاصل مىکند در عوض بوى قوى کسب مىنماید. اسانس مذکور اگر تازه باشد، رنگ زرد مایل به سبز یا مایل به قهوهاى، بوى نافذ، مشخص و حالت نسبتا روان با واکنش اسیدى خفیف دارد ولى به تدریج که کهنه مىشود، غلظت حاصل مىکند و حالت اسیدى افزایش مىیابد. وزن مخصوص اسانس در گرماى ۱۵ درجه بین ۹۴۰ و ۹۵۰/ ۰ است.
محل رویش
این گیاه در بعضى از نواحى شمال غربى ایران مانند میشوداغ یافت مىگردد.
باباآدم، به عربى آراقیطون نامیده مىشود
ریشه باباآدم اینولین، ماده چرب به مقدار کم، کربنات نیترات، رزینهاى مختلف و یک گلوکزید به نام لاپین یا لاپوزید است. ماده اخیر در سال ۱۸۸۸ توسط دانشمندان از گیاه استخراج گردید. از ریشه خشکیده گیاه در مجاورت هوا، معادل ۵۰ تا ۷۰ درصد اینولین توسطJ -Krontz در سال ۱۹۳۱ به دست آمد. برگ باباآدم داراى اکسیدازهاى فعال و دانهاش علاوه بر گلوکزید مذکور، داراى ۱۸ درصد روغن زرد، رنگ خشکشونده با طعم تلخ، مرکب از ۵۸ درصد اسید لینوئیک و ۱۰ درصد اسید اولئیک است.
الشوکه المبرکه از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه الشوک المبرکه:
طعم تلخ اعضاى هوایى این گیاه مربوط به مادهاى به نام کنىسین است که توسطNativel در سال ۱۸۴۲ کشف گردید. این ماده که اثر تببر دارد، بعدا توسطLsocia به حالت مبتلور از برگهاى جوان گیاه به دست آمد.
تمام قسمتهاى گیاه داراى املاح پتاسیم، منیزیوم، کلسیوم، به مقدار جزیى اسانس، رزین، صمغ، موسیلاژ، تانن قندهاى مختلف و فیتوسترین است
کنىسین، به فرمولC 24 H 65 O 01 و داراى طعمى تلخ است. به صورت بلورىهاى سوزنى شکل، شفاف و بىرنگ متبلور مىگردد. در آب به مقادیر کم ولى در الکل، اتر و قلیائیات به مقادیر زیاد حل مىشود. اسید سولفوریک آن را در خود حل مىکند و رنگ قرمز ایجاد مىنماید ولى با افزودن مقدارى آب، به رنگ بنفش درمىآید و اگر آمونیاک افزوده شود زرد رنگ مىگردد. در اسید کلریدریک رنگ سبز ایجاد مىکند.
کنىسین، داراى اثر تب رقوى است ولى چون حتى مصرف مقادیر کم آن ایجاد قى و ناراحتى مىکند از این جهت استفاده از آن متروک گردیده است. اثر تببر کینىسین بیشتر از سالیسین تشخیص داده شده است.
غافث، خدالت از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه غافث یا خدالت:
اعضاى مختلف این گیاه داراى تانن، مواد رزینى، اسانس، اینوین و نوعى ماده تلخ به نام اوپاتورین در سال (۱۸۲۸) است بعلاوه دو نوع ساپونین با اثر مدر و معرق توسطR .Collbert در سال ۱۹۱۶ از آن به دست آمده است.
اوپاتوزین، مادهاى است تلخ و گزنده که به صورت گرد و سفید رنگ از اعضاى مختلف این گیاه و گونههاى دیگر آن به دست آمد. در آب و الکل نیز حل مىگردد.
تاریخچه: استفادههاى درمانى از اعضاى این گیاه، به زمانهاى خیلى قدیم ارتباط پیدا نمىکند زیرا در کتب قدیمه، هیچگونه اشارهاى از آن به عمل نیامده است. نخستینبار در سال ۱۵۴۳، دانشمند گیاهشناسى به نامL .Fuche اعضاى هوایى گیاه را به صورت خشک شده در عطارىهاى آن زمان که گیاهان دارویى مىفروختند تحت نامEupatonium پیدا نمود. بعدا این بررسى ادامه پیدا کرد و معلوم شد که در مراکز داروفروشى کشورهاى مختلف نیز تحت همین نام، در معرض استفاده مردم قرار مىگیرد. بعضى از دانشمندان دیگر نیز مانندBoch (در سال ۱۵۷۲) اعلام داشتهاند که حیوانات مجروح مانند آهو از این گیاه منحصرا آن هم در بعضى نواحى براى درمان خود استفاده مىکردند. فقط در بعضى از کتب دارویى چنین منعکس است که قدمت درمانى این گیاه به زمانTournefort دانشمند گیاهشناسى قرن ۱۳ میلادى مىرسد و حتى چنین ذکر گردیده است که از آن استفادههاى درمانى مختلف نیز به عمل آمده است.
بررسىهاى علمى حتى در زمان حاضر نیز در مورد این گیاه، به نحوى که آن را در ردیف انواع دارویى شناخته شده قرار دهد، به عمل نیامده و فقط با توجه به خصوصیات و شهرتهاى درمانى گیاه است که مصرف آن در بعضى نواحى، به منظور درمان بیمارىها بین مردم رایج گردیده است.
گل گندم از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه گل گندم:
گلهاى این گیاه مدر است و از آن در آب آوردن انساج مخصوصا در استقساء استفاده به عمل مىآید بعلاوه در سرماخوردگى، جهت رفع سرفه و در بیمارىهاى سینه به کار مىرود. دمکرده با آب مقطر آن سابقا به صورت لوسیون، در رفع التهاب چشم به کار مىرفته است در ترکیب شیمیایى آن سیانین در بعضى از آنها بارگونین یافت مىشود- پتاس- اسید فسفریک- منیزیوم- تانن و یک ماده شفاف در آن وجود دارد.
گلرنگ (به عربى قرطم) از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه گلرنگ:
از گلهاى لولهاى کاپیتولهاى این گیاه، مادهاى به رنگ زرد زیبا، محلول در آب و ماده دیگرى به رنگ قرمز و محلول در آب قلیایى شده به دست آوردهاند، ماده رنگى اخیر که کارتامین یا اسید کارتامیک نامیده شده است به فرمولC 41 H 61 O 7 مىباشد.
میوه این گیاه داراى ۳۰ تا ۳۷ درصد از پروتئینها و ۴۵ تا ۵۶ درصد از نوعى مواد چرب قابل استخراج است که پس از تصفیه کامل مىتواند به مصارف تغذیه برسد.
روغن حاصل از میوه گیاه اگر بدون مداخله گرما تهیه شده باشد، وزن مخصوص بین ۹۲۵/ ۰ و ۹۲۶/ ۰ دارد درحالىکه اگر این روغن در گرما به دست آمده باشد، وزن مخصوص بین ۹۶۲/ ۰ و ۹۶۴/ ۰ است. اندیس صابونى شدن آن، ۱۸۷ تا ۱۹۴ درجه است.
این گیاه و گونه دیگرى از آن بنامC .Lanatus از دو نظر مورد کشت قرار مىگیرند یکى براى استفاده از ماده رنگى گلهاى لولهاى آنها و دیگرى براى روغندانه آنها که پس از تصفیه، قابل خوردن مى باشد.
پرورش این گیاهان مخصوصا گونه اصلى آنها، با کاشتن دانه (میوه) آنها صورت مىگیرد. در طى ۱۵ تا ۱۵۰ روز نیر به تناسب محیط زندگى، ایجاد گیاه کامل مىگردد. از محاسن پرورش گلرنگ یکى آن است که میوه آن پس از رسیدن به زمین نمىافتد زیرا هر کاپیتول آن در مجموعهاى از براکتههاى برگ مانند محصور است و دیگر آنکه پرندگان براى استفاده از دانه گیاه (میوه) به سوى آن هجوم نمىآورند زیرا خارهاى تیز و فراوان گیاه و براکتههاى اطراف کاپیتول، مانع این کار است.
هر کیلوگرم دانه (میوه) معادل ۳۳ کیلوگرم محصول مىدهد.
روغندانه این گیاه اگر هیدروژنه شود، نوعى مارگارین بسیار مرغوب، فاقد بود و طعم از آن نتیجه مىگردد از روغن این گیاه در حبشه براى مصارف تغذیه استفاده به عمل مىآید. معادل ۹۰ درصد این روغن را اسیدهاى چرب مایع نظیر اولئیک و ۱۰ درصد آن را نیز اسیدهاى غیر مایع نظیر اسید پلمتیک و اسید استئاریک تشکیل مىدهد.
بررسی ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی در سایت بوعلی باب سلامتی
عکوب یا حرشف برى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه عکوب یا گیاه حرشف:
اعضاى مختلف این گیاه داراى تانن، نوعى ماده تلخ و یک رزین است. دانه آن نیز شامل یک ماده روغنى، آمیدون و مواد آلبومینوئیدى کمى مىباشد. طبق عقیدهH .Chultz مواد مذکور در آلبومین دانه، واقع در زیر پوسته خارجى آن وجود دارد از این نظر براى درمان بیماریها، مصرف دانه لهشده آن توصیه گردیده است.
زنجبیل شامى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى زنجبیل شامی در سایت بوعلی باب سلامتی:
ریشه این گیاه داراى ۴۰ درصد اینولین است که مقدار آن در پائیز به حد اکثر مىرسد اینولین چون نخستینبار در این گیاه کشف گردید، از این جهت به نامJnula نامگذارى شده است.
از تقطیر ریشه این گیاه مقدار کمى اسانس، مخلوط با توده چسبندهاى مرکب از آلانتولاکتون ایزوآلانتولاکتون حاصل مىشود ایزوآلانتولاکتون به فرمول(C 6 H 8 O) N است و به صورت گوگرد بلورى سفیدرنگ به دست مىآید. در گرماى ۱۱۵ درجه ذوب مىشود به مقدار کم در الکل رقیق و به مقادیر زیاد در الکل مطلق، اتر و کلروفرم حل مىگردد. در آب غیر محلول است.
مادهاى به نام هلنین (به مقدار ۱ تا ۲ درصد) که به غلط هتروزیدى تصور مىرفت در واقع از ایزوآلانتولاکتون مرکب مىباشد.
هلنین به فرمولC 12 H 82 O 3 و داراى حالت تبلور به صورت ذرات کوچک و منشورى شکل است فاقد بو و بدون رنگ مىباشد. در گرماى ۱۱۵ درجه ذوب مىشود. در آب غیر محلول و در الکل اتر، کلروفرم و روغنها به مقادیر زیاد حل مىگردد. آلانتول را مىتوان با فشردن توده متبلور، به مقادیر کم و به صورت مادهاى روغنى به دست آورد.
آنچه که در بازار تجارت تحت نام هلنین عرضه مىشود، در واقع آیزوآلانتولاکتون نیست بلکه آلانتولاکتون مىباشد.
افسنطین (کشوت رومى) از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى افسنطین:
برگ این گیاه داراى ماده تلخى به نام ابسنتین است که نخستینبار توسطDuquesnel کشف گردید و بعدا به حالت متبلور و خاص به دست آمده، به نام انابسنتین نامیده شد. علاوه بر آن، یک ماده غیر تلخ ولى قابل تبلور و به رنگ زرد کاهى و همچنین اسانسى به مقدار متغیر ۲ تا ۵ در هزار نیز در اندامهاى گیاه وجود دارد.
درمنه یا شیخ خراسانى از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه درمنه:
سمن کنترا داراى ماده مؤثرى به نام سانتونین به فرمولC 01 H 81 O 3 اسانس، اسیدهاى چرب فرار یک ماده رزینى و آرتهمیزن است حد اکثر مقدار سانتونین در کاپیتولها، ۳/ ۲ تا ۶/ ۳ درصد (بین ماههاى تیر و مرداد) مىباشد. اسانس، آنکه به مقدار ۴ تا ۸ درصد مىرسد، از مقدار زیادى سنئول همراه با کمى ترپینئول سزکوئىترین و الکل سزکویى ترپنیک تشکیل مىیابد. یک نوع که در ایران مىروید به نام درمنه نامیده مىشود که نوع ترکى آن بهتر است.
برنجاسف از نظر ترکیبات شیمیایی
ترکیب شیمیایى گیاه برنجاسف:
سرشاخه گلدار و برگ این گیاه داراى موسیلاژ، رزین قند، اینولین، ۲۰/ ۰ درصد اسانسى به وزن مخصوص ۹۷۰/ ۰ مرکب از سینئول و احتمالا مقدار تویون است.
مطالب مرتبط