این گزارش کار برای آزمایشگاه شیمی عمومی 1 می باشد و به بررسی تعیین و محاسبه سختی آب می پردازد، شامل انواع سختی موقت و دائم آب و استفاده از تیتراسیون برای اندازه گیری سختی کل.
مقدمه:
آبی که در طبیعت وجود دارد تقریبا همیشه ناخالص است .هیچ کدام از ما در پاکی و تمیزی اب باران شک نداریم . ابی که تمام مواد آن محلول و معلق طی تشکیل ابر جدا شده حین نزول به صورت باران مقداری از CO2 هوا را در خود حل می کند و به صورت یک اسید ضعیف که ph آن از 7 کمتر است در می اید.
این اب هنگام عبور از سنگ های زیر زمینی یونهایی مانند Fe2+، Ca2+، Mg2+ را در خود حل می کند که باعث آلوده شدن طبیعی اب می شود.
وجود املاح گفته شده در اب باعث می شود صابون معمولی در ان کف نکند .از این رو این اب ها را اب سخت نام گذاری می کنند.
بر حسب آنکه آب در موقع نفوذ در زمین از قشرهای آهکی و منیزیمی و گچی گذشته و یا نگذشته باشد سختی آب کم یا زیاد میشود. آبهای نواحی آهکی سختی زیاد تری تا آب های نواحی گرانیتی و یا شنی دارند. سختی آب در عرض سال هم ممکن است تغییر نماید. معمولاً سختی آبها در فصل باران کم و در فصل خشکی زیاد میشود. و بعضی مواقع هم در فصول پر باران و مرطوب مثل غار ها ایجاد شود.
انواع سختی آب
سختی موقت :
سختی موقت (Temporary Hardner) را سختی کربناتی (Carbonate Hardner) نیز مینامند.این سختی ، ناشی از مواد بی کربنات کلسیم و منیزیم است که عمدتا به کمک حرارت و یا ازدیاد PH کاهش می یابد سختی موقت به خاطر وجود کربناتهای کلسیم و منیزیم و اهن می باشد برای از میان بردن این سختی آب را می جوشانند تا به صورت کربنات رسوب کند به این علت به ان سختی موقت می گویند.
Ca(HCO3)2 → CaCO3+ CO2+ H2
Mg(HCO3)2 → MgCO3+ Mg(OH)2 + 3 CO2+ H2O
سختی دائم :
(NoncarbonateHardner) را سختی غیر کربناتی (permanent Hardner)نیز می نامند . این سختی ، با حرارت دادن قابل حذف نیست سختی دائم مربوط به دیگر املاح کلسیم و منیزیم مثل نمکهای سولفات ها ، کلرید یا نیترات انهاست . در واقع تنها نمکهای کربنات این یونها با جوشاندن ته نشین می شوند و دیگر نمکهای این یونها مانند نمکهایی با بنیان سولفات، کلرید و نیترات با جوشاندن از محلول خارج نمی شوند. این نمکها در لوله های دیگهای بخار ایجاد خوردگی می کند. برای حذف این گونه ها از روشهای شیمیایی استفاده می شود.برای از بین بردن سختی دایم آب کافی است یون های عامل سختی را به گونه ای ته نشین کرد.
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 8
مطالب مرتبط