باید و نباید های فصل زمستان

باید و نباید های فصل زمستان:
زمستان هضم را تقویت مى‏ کند زیرا اولا سرما، گرماى گوهر غریزى مزاج را محصور مى ‏سازد و گوهر گرمى غریزى تقویت مى ‏شود و تحلیل نمى ‏رود.
ثانیا در زمستان میوه کم است (برعکس زمان قدیم در زمان حال که میوه فراوآن است)و مردم غذاهاى سبک مى‏ خورند و بعد از سیر شدن کمتر حرکت مى ‏کنند و به وسایل گرم‏ کننده پناه مى‏ برند.
زمستان بیشتر از هر فصلى مراره سودا را از بین مى ‏برد و این امر مربوط به سرما و کوتاهى روز و درازى شب‏هاى این فصل است.

زمستان بیشتر از هر فصلى هوا را در خود حبس مى‏ کند و به قطع‏ کننده و لطافت‏ دهنده نیازمند است.
بیماریهاى زمستانى:
اکثر بیماریهاى زمستانى، بلغمى هستند. در زمستان بلغم بحدى افزایش مى ‏یابد که حتى در «قى» نیز وجود دارد. در این فصل رنگ ورم‏ها اکثر به سفیدى مى ‏زند و بیماریهاى زکام زیاد است. زکام با دگرگون شدن هواى پائیزى شروع مى‏ شود و بعد از آن ذات الجنب، ذات الریه، صداگرفتگى، گلودرد، پهلودرد، پشت ‏درد، بیمارى عصبى و سردرد مزمن پدید مى ‏آیند و ممکن است به سکته و صرع هم بکشد.

همه این بیماریها از محبوس شدن و افزایش مواد بلغمى پیدا مى‏ شوند. پیران و پیرسانان از زمستان رنج مى ‏برند و میان‏سالان، از زمستان بهره ‏ورند.

در زمستان رسوب ادرار بیشتر از موقع تابستان است و مقدار ادرار نیز در این فصل بیشتر از تابستان مى ‏باشد.

توصیه های گروه بوعلی باب سلامتی در مورد زمستان:
– مزاج فصل زمستان سرد و تر است، بنابراین سردی و تری در این فصل بیشتر می‌شود.

– اکثر افراد و به خصوص افراد دارای مزاج سرد و تر باید تدابیر فصل زمستان و مخصوصاً تدابیر غذایی مربوطه به آن را رعایت کنند.

– اولین قدم، پرهیز از سردییجات چه به صورت خوردنی و چه به صورت موضعی است و باید در مصرف خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های سرد احتیاط نمود.

-از حجامت , فصد و خون دادن در زمستان پرهیز شود مگر در مواردی که پزشک جهت درمان بیماری آن را توصیه کند

-به هیچ عنوان پنیر و ماست و دوغ را در وعده صبحانه میل نکنید و تا می توانید از خوردن آنها دوری کنید

– برای همیشه از خوردن عدس پرهیز کنید زیرا عدس سودا زا بوده و در دراز مدت شما را به سرطان و جذام می کند

– در فصل زمستان، هضم انسان هم قوی‌تر کار می‌کند، چون حرارت از سطح به داخل بدن معطوف بوده و سیستم گوارش گرم و قوی است. مثلا هلیم، کباب‌ها(کباب گوشت‌های قرمز از قبیل چنجه، کباب برگ یاکوبیده خوب، دل مرغ)، آبگوشت همراه با کمی پودر زیره سیاه با چند تکه سیب درختی و یا به مفید است.

-همچنین استفاده نسبتا بیشتر از گوشت های با طبع گرمتر مثلا گوشت پرندگانی چون کبک، بلدرچین و جوجه مرغ یا گوشت شتر، چاشنی‌های رو به گرم مثل دارچین، زعفران، زیره، آویشن، مرزه، فلفل و کلا ادویه‌جات و قدری نمک در این فصل توصیه می‌شود.

-در صبحانه یک قاشق عسل را در آب جوش حل کرده و میل کنید

منبع:رگرفته از کتاب قانون بوعلی سینا