باید و نباید های فصل زمستان:
زمستان هضم را تقویت مى کند زیرا اولا سرما، گرماى گوهر غریزى مزاج را محصور مى سازد و گوهر گرمى غریزى تقویت مى شود و تحلیل نمى رود.
ثانیا در زمستان میوه کم است (برعکس زمان قدیم در زمان حال که میوه فراوآن است)و مردم غذاهاى سبک مى خورند و بعد از سیر شدن کمتر حرکت مى کنند و به وسایل گرم کننده پناه مى برند.
زمستان بیشتر از هر فصلى مراره سودا را از بین مى برد و این امر مربوط به سرما و کوتاهى روز و درازى شبهاى این فصل است.
زمستان بیشتر از هر فصلى هوا را در خود حبس مى کند و به قطع کننده و لطافت دهنده نیازمند است.
بیماریهاى زمستانى:
اکثر بیماریهاى زمستانى، بلغمى هستند. در زمستان بلغم بحدى افزایش مى یابد که حتى در «قى» نیز وجود دارد. در این فصل رنگ ورمها اکثر به سفیدى مى زند و بیماریهاى زکام زیاد است. زکام با دگرگون شدن هواى پائیزى شروع مى شود و بعد از آن ذات الجنب، ذات الریه، صداگرفتگى، گلودرد، پهلودرد، پشت درد، بیمارى عصبى و سردرد مزمن پدید مى آیند و ممکن است به سکته و صرع هم بکشد.
همه این بیماریها از محبوس شدن و افزایش مواد بلغمى پیدا مى شوند. پیران و پیرسانان از زمستان رنج مى برند و میانسالان، از زمستان بهره ورند.
در زمستان رسوب ادرار بیشتر از موقع تابستان است و مقدار ادرار نیز در این فصل بیشتر از تابستان مى باشد.
توصیه های گروه بوعلی باب سلامتی در مورد زمستان:
– مزاج فصل زمستان سرد و تر است، بنابراین سردی و تری در این فصل بیشتر میشود.
– اکثر افراد و به خصوص افراد دارای مزاج سرد و تر باید تدابیر فصل زمستان و مخصوصاً تدابیر غذایی مربوطه به آن را رعایت کنند.
– اولین قدم، پرهیز از سردییجات چه به صورت خوردنی و چه به صورت موضعی است و باید در مصرف خوردنیها و نوشیدنیهای سرد احتیاط نمود.
-از حجامت , فصد و خون دادن در زمستان پرهیز شود مگر در مواردی که پزشک جهت درمان بیماری آن را توصیه کند
-به هیچ عنوان پنیر و ماست و دوغ را در وعده صبحانه میل نکنید و تا می توانید از خوردن آنها دوری کنید
– برای همیشه از خوردن عدس پرهیز کنید زیرا عدس سودا زا بوده و در دراز مدت شما را به سرطان و جذام می کند
– در فصل زمستان، هضم انسان هم قویتر کار میکند، چون حرارت از سطح به داخل بدن معطوف بوده و سیستم گوارش گرم و قوی است. مثلا هلیم، کبابها(کباب گوشتهای قرمز از قبیل چنجه، کباب برگ یاکوبیده خوب، دل مرغ)، آبگوشت همراه با کمی پودر زیره سیاه با چند تکه سیب درختی و یا به مفید است.
-همچنین استفاده نسبتا بیشتر از گوشت های با طبع گرمتر مثلا گوشت پرندگانی چون کبک، بلدرچین و جوجه مرغ یا گوشت شتر، چاشنیهای رو به گرم مثل دارچین، زعفران، زیره، آویشن، مرزه، فلفل و کلا ادویهجات و قدری نمک در این فصل توصیه میشود.
-در صبحانه یک قاشق عسل را در آب جوش حل کرده و میل کنید
منبع:رگرفته از کتاب قانون بوعلی سینا
مطالب مرتبط