طرز تهیه شراب امام رضا (ع)
شراب امام رضا (ع) یکی از بهترین نوشیدنی های تقویتی می باشد
مواد لازم برای تهیه شراب امام رضا (ع):
جهت تهیه شراب امام رضا (ع) مویز ۳/۴۰۰ کیلو گرم بدون هسته
عسل ۳۴۰ گرم
زنجبیل ۲/۵ گرم
دارچین ۱/۵ گرم
میخک ۲/۵ گرم
زغفران ۱ گرم
سنبل الطیب ,عود مندلی و مصطکی از هرکدام ۱/۵ گرم
طرز تهیه شراب امام رضا (ع)
مقدار ۳/۴۰۰ کیلوگرم از مویز (کشمش سیاه) پاک کرده بى دانه را شسته، در ظرفى پر از آب صاف و زلال ریخته، به گونه اى که چهار انگشت آب، روى آن را فراگیرد. در زمستان سه روز تمام (۷۲ ساعت) و در تابستان یک شبانه روز (۲۴ ساعت) در ظرفى به همان حال مى گذارند.
سپس محتواى ظرف در دیگى (احتمالا ظرف مسى) تمیز و نظیف ریخته شود. این آب حتى الامکان آب گوارا و شفافى که از سمت مشرق جریان دارد که آبى است شفاف و زلال، رخشنده و سبک. چنین آبى است که به سرعت تحت تأثیر حرارت قرار مىگیرد و [همین ویژگى] دلالت بر سبکى آب مىکند [آبهاى صاف و سبک، هم زود جوش مىآیند و هم زود یخ مىبندند].
(بنابراین توصیه مىشود آبى که براى تهیه این نوشیدنى حلال برمىدارند، حتما از آب چشمه هایى که در مشرق زمین مى جوشد فراهم شود).
و سپس [محتویات این ظرف که آب خالص و مویز است، در همان حال که در یک دیگ پاک و نظیف است] آن را روى آتش بگذارند تا مویز درون آب، پخته شده و مویزها باد کند و عمل بیاید. سپس آن را فشرده و آبش را صاف مىکنند [و شیره و عصاره آن را پس از صاف شدن، در کنارى دور از آتش به گوشهاى مىگذارند] و مى ماند تا سرد شود.
باز مجددا در دیگ ریخته و با چوبى اندازه آن را مشخص مى کنند و با حرارت ملایمى مى گذارند که بجوشد، و با همین حرارت ملایم آنقدر باید جوشیده شود تا دوسوم آن تبخیر و یک سوم آن باقى بماند. سپس به مقدار یک رطل (۳۴۰ گرم) از عسل مصفّى و خالص در آن مى ریزند.
و باز اندازه آن عسل و آب باقیمانده در دیگ گرفته مى شود و روى همان آتش ملایم، آن را مى جوشانند تا به اندازه یک رطل (۳۴۰ گرم) یعنى به میزان وزن عسل از آب موجود در دیگ تبخیر شود و وزن آن به همان میزان که پیش از افزودن عسل بود بازگردد.
و تکه پارچهاى محکم بافت برداشته به مقدار یک درهم (۵/ ۲ گرم) زنجبیل و یک درهم میخک و نصف درهم دارچین و یک درهم زعفران و نصف درهم سنبل الطیب و نصف درهم عود مندلى و نصف درهم مصطکى را هرکدام جداگانه کوبیده، بعد همه را میان این پارچه ریخته و آن را محکم با نخ به خوبى دوخته (یک طرف نخ که درازتر است به تکه پارچه وصل مى شود و طرف دیگر نخ از بالا به تکه چوبى که از عرض بر روى آن گذاشته مى شود بسته شده و در میان دیگ آویزان مى شود و این کیسه هنگامى که عسل در دیگ ریخته مى شود در دیگ آویزان مىگردد.
[سپس درحالىکه زیر دیگ روشن است و شیره مویز به آرامى مىجوشد] تکه پارچه را ساعت به ساعت در دیگ حرکت داده تا محتویات آن در اثر حرکت در دیگ پایین تر رود و با حرارت ملایم آتش به همین منوال ادامه دهند تا جوشیده شود و به حال خود بازگردد و به قوام آید و فزونى عسل نیز از بین برود. [و حجم محتویات این دیگ به میزان نخستین خود برسد].
حرارت آتش باید ملایم باشد، سپس [دیگ را از روى آتش برمىدارند و] محتویات آن را صاف کرده، مىگذارند سرد شود و آنگاه به مدت سه ماه، در ظرف (شیشهاى) را مسدود و مختوم نموده و بدون آنکه در این مدت باز شود، مىماند [تا تحت همین شرایط، خواص اجزاى مواد متشکله درهم ترکیب شود و معجون، قوّت کیفى پیدا کند].
مقدار مصرف شراب امام رضا (ع):
پس از این مدت مىتوانى آن را بنوشى و در هر وعده یک اوقیه (۷ مثقال، تقریبا ۳۰ گرم) از آن را با دو برابر آب مخلوط کرده و بنوش.
منبع: على بن موسى(علیه السلام)، امام هشتم – مترجم، دریایى، محمد، نامه زرین سلامت (ترجمه الرساله الذهبیه)، ۱جلد، آستان قدس رضوى، بنیاد پژوهشهاى اسلامى – مشهد مقدس، چاپ: اول، ۱۳۸۹ ه.ش.
مطالب مرتبط