مصطکی تقویت کننده قلب و لثه
خواص درمانى مصطکی :
مصطکی را مثل آدامس بجوید و دائم آب دهان را پایین ببرید و در آخر مصطکی را میل نمایید
مصطکی در مورد سل ریه باعث اخراج اخلاط مى گردد
مصطکی اختلال هواس که همراه با عصبانیت باشد را درمان مى کند
مصطکی لثه را سالم و محکم مى کند و بر لثه گوشت مى رویاند
مصطکی دهان را خوشبو مى کند و درد دندان را تسکین مى دهد، موجب تقویت معده مى شود.
مصطکی محلل و مقوى است
مصطکی– اگر به طور متناوب مقدار کمى از مصطکی با کمى کندر خورده شود براى تقویت هوش و حافظه بسیار مؤثر است.
– مصطکی را در آب بجوشانید و بخورید. براى آرام کردن سرفه هاى سرد و قطع خونروى از سینه و تقویت کبد و کلیه و معده و رودهها و قطع اسهال مفید است.
– پنج برابر مصطکى را با یک برابر صبر زرد مخلوط نموده بخورید. رطوبات زیادى مغز سر و پرده هاى مننژ را جذب مى نماید و سردردهاى سردمزاج را تسکین مى دهد.
– مصطکی را با سعد کوفى بجوشانید و با آن دندانها را بشویید. بوى بد دهان را مرتفع مى سازد.
– مصطکی را در آب بجوشانید و پس از سرد شدن روزى سه بار هر مرتبه دو سه قطره در گوش بچکانید.
غده داخل گوش را باز مى کند و سنگینى گوش و کرى که در اثر غده گوش باشد برطرف خواهد شد.
– مصطکی را در روغن کنجد بجوشانید و در گوش بچکانید. گرفتگى گوش را رفع مى کند و سنگینى کرى را درمان مى کند.
– بوییدن دائم مصطکی وسواس و مالیخولیا را به مرور برطرف مى سازد.
مصطکی چیست:
مصطکى صمغ یا شیره رزینى زردرنگى است که از شاخه ها و ساقه هاى درختچهاى از خانواده پسته
نامهاى دیگر مصطکی: ماستیک- رماس- رماست- کیه- مصطکى رومى- کندر رومى- علک رومى- علک الروم- مستکى مصطکا- مصطکا.
مشخصات مصطکی:
مصطکى صمغ یا شیره رزینى زردرنگى است که از شاخه ها و ساقه هاى درختچه اى از خانواده پسته Anacardiaceae گرفته مى شود که درختچه یا درخت کوچکى است به بلندى معمولا تا سه متر ولى اگر پرورش داده شود و از آن مراقبت نمایند در باغها ارتفاع آن تا چهارده متر نیز منداب شترى مزروع مى رسد. درختچه اى است با برگهاى تقریبا ناخزان و همیشه سبز که بوى رزین مصطکى از تمامى اندام گیاه استشمام مى شود. گلهاى آن دوپایه در ابتدا سبز ولى بتدریج قرمز رنگ مى شود. میوه آن کروى و کوچک و قرمز رنگ است که پس از رسیدن سیاه مى شود. این درخت در سوریه و کشورهاى اروپائى و در اطراف شام مى روید. در ماههاى گرم سال قطرات کوچکى خودبخود از ساقه و شاخه هاى این درخت به خارج ترشح مى شود و پس از مدت کوتاهى در مجاورت هوا سخت مى گردد. براى تولید بیشتر اهالى شکافهایى به ساقه و شاخه هاى درخت وارد مى کنند که از هر درخت بطور متوسط ۵- ۴ کیلوگرم صمغ رزینى مى گیرند. مصطکى که در بازار عرضه مى شود به شکل قطعات اشک سخت کوچک در ابعاد یک عدس و یا نخود کوچک و زردرنگ و نیم شفاف کمى معطر است و هنگامى که در دهان جویده شود نرم شده و طعم معطرى احساس مى شود.
طبیعت مصطکی: نسبتا گرم و خشک است و بعضى آن را معتدل مىدانند.
ترکیب شیمیایى مصطکی:
اسانس و حدود ۹۰ درصد اسیدهایى از جمله ماستى سیک اسید و ماستى کولیک اسید و ماستیکورزن.
منبع:حاجى شریف، احمد، اسرار گیاهان دارویى، ۱جلد، حافظ نوین – تهران، چاپ: چهارم، ۱۳۸۶ ه.ش.
مطالب مرتبط