این تحقیق در مورد سیستم های لجستیکی بوده و به بررسی سیستم های لجستیکی ارتش های جهان می پردازد.
مقدمه
در دنیای رقابتی امروز کمپانی ها و شرکت های بزرگ برای ارائه بهترین خدمات به مشتریان به دنبال بهترین راه برای زنجیره تامین اجانس هستند که در این فرآيند لجستیک نقش اساسی را ایفا می کند، از نظر فلسفی مفهوم لجستیک برنامه ریزی و یکپارچه سازی جریان مواد و مصالح از منبع تا استفاده کننده نهایی را شامل می شود . هزینه نگهداری مصالح و همچنین جابه جایی بخشی از هزینه های اصلی یک سازمان است که بر همین اساس فرصت های زیادی برای رقابت بر پایه تامین مواد توسط یکپارچه سازی فروشندگان و فرآیندهای لجستیکی به وجود آورده است.
تعریف لجستیک
لجستیک یک فرایند کلی مدیریتی است که مشخص میکند مواد و منابع (مورد نیاز تولید) چگونه تهیه شوند، چگونه انبار شوند، و چگونه به مقصد نهایی ارسال شوند. مدیریت لجستیک شامل شناسایی توزیع کنندگان و تامین کنندگان احتمالی و تعیین اثربخشی و قابلیت دسترسی به هر یک از آنان می باشد. به مدیران لجستیک logistician نیز گفته می شود.
واژه لجستیک
لجستیک در ابتدا یک اصطلاح نظامی بود که برای ارجاع به چگونگی گرفتن پرسنل نظامی، چگونگی انتقال تجهیزات، چگونگی انبار کردن تجهیزات و چگونگی تدارکات، استفاده می شد. این واژه در حال حاضر از واژه های رایج در بیزینس و کسب و کار است و به طور خاص توسط شرکت های فعال در بخش تولید برای اشاره به چگونگی مدیریت منابع و حرکت آن در طول زنجیره تامین استفاده می شود.
از لجستیک در زبان فارسی به عنوان تدارکات و یا مدیریت حمل و نقل نیز یاد میشود.
پیشینه
کلمه انگلیسی لجستیک به مدت 100 سال در نیروهای نظامی آمریکا مورد استفاده قرار داشته و به تدریج توسط دیگر جوامع دفاعی و نیروهای مسلح کشورهای انگلیسی زبان مورد پذیرش قرار گرفته است. در ادوار اخیر تر، این اصطلاح همچنین در تجارت و صنعت غیر نظامی رواج یافته است. این اصطلاح صفت یونانی لوگیستیگوس (logistikos) به معنی”ماهر در محاسبه” مشتق شده است. (در طول تاریخ، وظایف تجهیز تدارک و انتقال ارتش ها مستلزم محاسبات ریاضی بود ه است که برخی از آنها از پیچیدگی قابل ملاحظه ای برخوردار بوده اند. ناپلئون به جهت توصیف این مهارتهای محاسباتی بر این مبنا که به نیوتن یا لایب نیتز نیاز دارند، اشتهار دارد.)
در دوره ی امپراطوری روم و بیزانس، لاگیستا (logista) ماموری بود که این مهارت را به عنوان بخشی از حرفه ی خود به کار میگرفت.
ارتش فرانسه در دوره ی لویی چهاردهم یک ژنرال را مسئول اسکان نموده که ترتیب اقامت نیرو ها را میداد (logerدر زبان فرانسه به معنی اسکان دادن و جا دادن و صفت logistiqueهنگامی که در بافت نظامی مورد استفاده قرار میگیرد، در اصل خدمات مربوط به اسکان را توصیف میکند. )
اصطلاح لجستیک (logistics) در مفهوم وسیع تر و مدرن تر آن، ابتدا در نظریه ی جنگ ژومینی مورد تاکید قرار گرفت. این نظریه در 1838 منتشر شد. پس از آنکه نویسنده نزد ناپلئون خدمت کرده بود، ژومینی در توضیح مثلث استراتژی، تاکتیک و لجستیک و یا ارتباط متقابل آنها با یکدیگر، لجستیک را به عنوان وسایل و ترتیباتی توصیف میکند که به مورد اجرا گذاشتن استراتژی و تاکتیک را میسر میسازد.
کلازویتس، از معاصران ژومینی تاکید میکرد که یک فرمانده ی عاقل، حتی اگر منابع منطقه کاملا کفایت کند، در مورد تشکیل مخازن مهمات در پشت سر خود به عنوان ذخیره ای در برابر وقایع پیش بینی نشده نباید اهمال ورزد، به گونه ای که به نحو آسانتری بتواند اسعداد خود را در مناطق معین متمرکز سازد. هر دو اظهار نظر امروز مصداق دارند. گرچه وسعت و بزرگی لجستیک نظامی مدرن به میزان زیادی گسترش یافته است.
بر خلاف ژومینی، که اهمیت لجستیک را معادل استراتژی و تاکتیک میدانست، کلازویتس لجستیک را در خدمت آن دو، فرض میکرد. این تفاوت در تاکید، جالب توجه است، چرا که هنوز در برخی موارد به قوت خود باقی مانده است.
در برخی از نیروهای مسلح، وابستگی متقابل و تعامل استراتژی، تاکتیک و لجستیک مورد پذیرش قطعی فرماندهان، ستادها و واحدها قرار دارد تا حدی که هر سه مقوله از دیر باز به طور معادل با یکدیگر در ستاد کل معرفی میشوند. “ستاد برنامه ریزی عملیاتی”در کلیه سطوح مراکز فرماندهی در نیروهای نظامی نمایندگی دارد.
فهرست مطالب
مقدمه
تعریف لجستیک
واژه لجستیک
پیشینه
تعریف و قلمرو
ابعاد آماد و پشتیبانی
لجستیک و زنجیره تامین
ترابری یگان های نظامی
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 16
مطالب مرتبط