این مقاله در مورد قانون قصاص در فقه و حقوق می باشد و مطالبی را درباره ی تعریف قصاص ، انواع قصاص و شرایط اجرای قصاص بیان می کند و برای استفاده ی دانشجویان رشته های حقوق و الهیات و معارف اسلامی بسیار مناسب می باشد.
مقدمه :
یکی از نهادهای کیفری اسلام قصاص است، که به معنای استیفای اثر جنایت تبهکار است. و در واقع کیفری است که متناسب با جنایت جانی بر او وارد می شود. و این جنایت ممکن است به نفس یا اعضای بدن انسان وارد گردد. مهمترین هدف تشریع قصاص، ابقا زندگی و حیات بشر است . ثبوت و اجرای کیفر قصاص منوط به وجود شرایطی است که فقدان هر یک از آنها می تواند مانع اجرای قصاص گردد.، نموده است.
در شريعت مقدس اسلام، اگر چه « اصل قصاص» در جرايم عليه تماميت جسمانی اشخاص با شرايطی مورد پذيرش قرار گرفته است، ولي همواره شارع مقدس به عفو و گذشت نسبت به قصاص توصيه و تأكيد داشته و با وعده پاداش اخروی برای عفو كنندگان، عفو را برتر و افضل از اجرای قصاص دانسته است. به عبارت ديگر، نظام حقوقی اسلام، در واكنش نسبت به اين قبيل جرايم، دو اصل مهم عدالت و رحمت را مورد توجه و لحاظ قرار داده است.
نظر به مراتب فوق، مي توان گفت كه به همان اندازه كه بررسي مجازات قصاص و شرايط تحقق آن لازم و ضروری و دارای اهميت است، موضوع سقوط قصاص، يعنی مواردی كه علي رغم ثبوت و تحقق قصاص موجب زائل شدن مجازات قصاص است، نيازمند توجه و بررسی و تبيين است. زيرا موارد سقوط قصاص از آنجايی كه در صورت تحقق و بروز، نهايتاً موجب از بين رفتن مجازات قصاص می گردند، مانند اجرای قصاص مايه حيات هستند.
در نگارش اين تحقیق، ابتدا مبانی و زمينه هاي فقهي موضوع و سپس مبانی حقوقی را مورد بررسي قرار داده ام .برای تهيه و جمع آوری مطالب از منابع موجود و قابل دسترسی در رابطه با موضوع استفاده شده است.
فهرست مطالب
مقدمه
گفتار اول : تعریف قصاص
الف : واژه شناسی قصاص
ب : قصاص در اصطلاح فقه
پ : قصاص در قرآن
ج : ماهیت قصاص
گفتار دوم : قصاص در قانون
۱٫ تقسم بندی قصاص و مواد حقوقی آن
۲٫ ادله اثبات قصاص
۳٫ شرایط اجرای قصاص
۴٫ موارد سقوط قصاص
۵٫ عدم قصاص قاتل
نتیجه گیری
فهرست منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 27
مطالب مرتبط