دانلود تحقیق و مقالات رشته اقتصاد و حسابداری با عنوان دانلود مقاله انواع بانکهای بدون ربا در قالب ورد و قابل ویرایش و در ۲۵ صفحه گرد آوری شده است. در زیر به مختصری از آنچه شما در این فایل دریافت می کنید اشاره شده است.
موضوع تحقیق : انواع بانکهای بدون ربا
چکیده
گذشت بیست سال از تصویب و اجراى قانون عملیات بانکدارى بدونربا، فرصتمناسبى براى مطالعه و ارزیابى آن است. توجّه کارشناسى در ابعاد نظرى و اجرایى بانکدارى بدون رباى ایران نشان مىدهد خلاها و اشکالاتى وجود دارد که مىتوان با اصلاح و تکمیل آنها، گامهاى مؤثّرى در اصلاح ساختار نظام بانکى برداشت.
یکى از اشکالات محورى که زمینهساز اشکالات نظرى و اجرایى فراوانى در عرصه بانکدارى شده، تفکّر جایگزینى یک به یک بانکدارى بدون ربا با بانکدارى متعارف ربوى است. اندیشهوران مسلمان از جمله طرّاحان بانکدارى بدون رباى ایران، در صدد این بودند که الگوى جامع و واحدى طرّاحى کنند تا بتوانند جایگزین کامل بانکدارى متعارف باشد و از این نکته اساسى غفلت کردهاند که اسلام با تحریم قرض با بهره، انواعى از معاملههاى حقیقى چون بیع نسیه، سلف، تنزیل، اجاره، جعاله، شرکت، مضاربه، مزارعه، مساقات و صلح را تأیید کرده که ماهیتهاى به طور کامل متفاوتى دارند و در یک قالب مالى نمىگنجد. روشن است که جمع کردن این معاملههاى متنوّع با احکام و ضوابط گوناگون در قالب سازمان مالى بهنام بانک، سبب پیچیده و مبهم شدن عملیات، صورى شدن قراردادها، بالا رفتن هزینههاى نظارت و کنترل و سرانجام غیرکارا شدن نظام بانکى مىشود.
براى حلّ این مشکلِ ریشهاى، در این مقاله، با توجّه به اهداف و مسؤولیتهاى نظام بانکى، و با توجّه به اهداف، انگیزهها و روحیات مشتریان بانک (سپردهگذاران، متقاضیان تسهیلات) و با توجّه به احکام فقهى معاملهها و طبقهبندى خاصّ آنها، چهار نوع بانک بدون ربا به عناوین «بانکهاى قرض الحسنه»، «بانکهاى مبادلهاى با سود ثابت»، «بانکهاى مشارکتى با سود متغیّر» و «بانکهاى جامع» پیشنهاد مىشود. ویژگى این بانکها در مشروعیت بیشتر، قابلیت اجرایى بالاتر و پایین بودن هزینههاى عملیاتى آنها است که در مقاله توضیح داده شده است.
مقدّمه
گذشت بیست سال از تصویب و اجراى قانون عملیات بانکدارى بدون ربا فرصت مناسبى براى ارزیابى نظام جدید بانکى است. بررسى ابعاد نظرى و کارکردى نظام جدید نشان مىدهد خلاها و اشکالات فراوانى وجود دارد که مىتوان با اصلاح و تکمیل، گامهاى مؤثّرى در کارآمد کردن نظام برداشت.
یکى از اشکالات محورى که زمینهساز مشکلات اجرایى شده، تفکّر جایگزینى یک به یک بانکدارى بدون ربا با بانکدارى ربوى است. اندیشهوران اسلامى در صدد بودند که الگوى واحدى را اجرا، و جایگزین الگوى بانکدارى ربوى کنند و از این نکته اساسى غفلت ورزیدهاند که اسلام، با تحریم قرض ربوى، انواع معاملاتى را تأیید کرده که در قالب واحدى نمىگنجند و هر یک، مقتضاى خود را دارند؛ چنان که در طرّاحى الگوى جایگزین، به تنّوع نیازها، انگیزهها و روحیات سپردهگذاران و متقاضیان تسهیلات بانکى توجّه نشده و همه این مطالب باعث شده است بانک، به فروشگاههاى بزرگى تبدیل شود که در قسمتى از آن، فعّالیتهاى غیرانتفاعى در قالب قرارداد قرضالحسنه صورت مىپذیرد. در بخش دیگر، همانند مؤسّسات بختآزمایى، تبلیغات گستردهاى براى جوایز دارند. در بخش سوم، همانند بازار کالاها و خدمات، معاملهها بیع نسیه، سلف، اجاره و جعاله دارند و در بخش چهارم، همانند بازار سرمایه، به سرمایهگذارى مستقیم، مشارکت حقوقى (خرید و فروش سهام) و مشارکت مدنى اقدام مىکنند و در گوشهاى دیگر، همانند صرّافان به تنزیل سفته و برات دست مىزنند و جالب این که با این تنوّع فعّالیتها نمىتوانند به همه نیازها به صورت حقیقى پاسخ دهند؛ در نتیجه، بخشى از معاملات، صورى و ساختگى مىشود، و بخشى از نیازها بىپاسخ مىماند.
در این مقاله سعى مىشود با ارائه مقدّماتى مانند ماهیت بانکدارى متعارف، ماهیت و مقتضاى عقود اسلامى و تنوّع نیازها، انگیزهها و روحیات مشتریان بانک، گونههایى از بانکهاى بدون ربا ارائه شود که در عین استقلال کارکردى و عملى، در مجموع، مکّمل هم بوده، نظام بانکى منسجمى را تشکیل مىدهند.
فهرست مطالب
الگوی پیشنهادی
بانکهاى قرضالحسنه
بانکهاى مبادلهاى (با سود ثابت)
بانکهاى مشارکتى (با سود متغیّر)
بانکهاى جامع
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 25
مطالب مرتبط