مقدمه:
امروزه درختان مرکبات در هر نقطهای از جهان که شرایط آب و هوای ایجاب کند، کاشته میشود. پرورش مرکبات در جهان، سالیان دراز به صورت کشت بذری بوده و در نتیجه، تغییرات وسیعی از نظر صفات در بین آنها حاضل شدهاند و دورگهای طبیعی فراوانی در مرکبات دیده میشود. به عنوان مثال میتوان به لیمو، گلابی آمل، لیمو خوشهای، توسرخ، ترنج و دبه و امثال آن اشاره نمود که نتیجه ازدیاد جنسی است. اما در قرن 18 با بروز بیماری پوسیدگی طوقه (انگومک) در ایتالیا، پیوند مرکبات روی نارنج و سایر پایهای مقاوم به این بیماری، مرسوم گردیده که به تدریج با بروز این بیماری در سایر کشورهای مرکبخیز دنیا این شیوه رواج یافت. از جمله در ایران که در سال 1297 با از بین رفتن اولین گروه درختان پرتقال عمل پیوند مرکبات نیز انجام شد.
بروز سرما و یخبندان شدید در سال 1342 موجب شد تا درجه حرارت به 13- سانتیگراد برسد و خسارت سنگینی را به باغداران شمال کشور وارد سازد. بعد از این سرمازدگی ارقام خارجی موجود در کشور و همچنین ارقام دیگری که از یک شرکت آمریکایی خریداری شده بودند، در مناطق مرکباتخیز شمال و جنوب ایران کشت شدند. در سال 1347 نیز سرمای دیگری در شمال ایران را به وقوع پیوست و به دنبال آن کلیه ارقام خارجی به جز سه رقم نارنگی انشو، کلمانتین و پرتقال تامسون ناول از بین رفتند و از آن تاریخ به بعد این سه رقم به عنوان ارقام انتخابی و اصلی در شمال ایران برای کشت در سطح وسیع تکثیر شدند.
تولید مرکبات در جهان امروزه از اهمیت اقتصادی به سزایی برخوردار بوده، با تولیدی حدود 60 میلیون تن و سطح زیر کشت حدود 6/1 میلیون هکتار یکی از منابع مهم تولید ثروت، مبادلات تجاری و ایجاد اشتغال در 49 کشور مرکباتخیز جهان بوده است. امریکا مقام اول تولید مرکبات در دنیا را دارا میباشد. در حال حاضر حدود 30 هزار هکتار از زمینهای ایران زیر کشت درختان مرکبات است. مناطق عمده کشت مرکبات در شمال و جنوب ایران است.
فهرست مطالب:
مقدمه
1. خسارت ناشی از سرما (Chilling injury)
2. چینخوردگی میوه مرکبات (Creasing)
3. پوسیدگی نرم و نرمناک میوه
4. پوسیدگی قسمت انتهایی میوه (Stem-end rind breakdown)
5. شکاف خوردن میوه (Fruit splitting)
6. ترکهای سطحی پوست میوه
7. ریزش بهاره میوه
8. بدشکلی میوهها
9. نکروزه شدن گلگاه میوه مرکبات
10. ابلقی برگ و میوه مرکبات
منبع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 14
مطالب مرتبط