پروپوزال کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی با عنوان بررسی تاثیر هوش معنوی و هوش هیجانی مدیران بر سبک مدیریت تحول گرا مطالعه موردی گمرک قشم ، پروپوزال کامل و آماده ، نگارش حرفه ای براساس اصول پروپوزال نویسی ، منبع نویسی داخل متن و پاورقی
بیان مسأله اساسی تحقیق به طور کلی (شامل تشریح مسأله و معرفی آن، بیان جنبه های مجهول و مبهم، بیان متغیرهای مربوطه و منظور از تحقیق) :
در عصر حاضر با توجه به تغییرات و پیشرفت های شگرف در عرصه کسب کار، وظایف مدیریت و رهبری در سازمان ها به سرعت درحال تغییر و پوست اندازی است..وظیفه اولیه رهبری در دوران جدید، اعتماد سازی و هدایت جریان تغییر و تحول است و مدیران بوسیله بیان واضح چشم انداز و جاری ساختن معنا در سازمان اعمال رهبری می کنند.
در این میان رویکردهای جدید مدیریت سازمان به سمت پارادایم های منعطف تر در حال حرکنتند و لذا نقش مدیران در زمانه کنونی به عاملان تغییر در سازمان تبدیل شده است. این رهبران که نوعا مدیران تحول آفرین نامیده می شوند از سبک رهبری تعاملی که تنها مبتنی بر انگیزش از طریق پاداش و تنبیه است، فراتر می روند و با جلب اعتماد و وفاداری دیگران، ترسیم چشم اندازی مهیج از فرصت های بالقوه و نیز با الهام بخشیدن به پیروان موجب ایجاد تعهد به تحول و خودکنترلی بالا در آنها می شوند. (براون،برایان،ریلی ، 2006) .
از طرف دیگر در ارتباط با مدیریت و رهبری سازمان های عصر فعلی بررسی و مداقه بر متغیرهای پیش بین رهبری سازمان از جمله دغدغه های محققان است. در گذشته تصور می شد که مهم ترین عامل پیش بینی اثربخشی رهبری، بهره هوشی مدیر است (آمرام ،2005)، اما تحقیقات سالیان اخیر حکایت از آن دارد که در راستای مطرح شدن پارادایمج دید معنویت در محیط کار، مقوله ای بنام هوش معنوی نیز می تواند تاثیرگذار باشد که تابحال مورد پژوهش و بررسی قرار نگرفته است. (زوهر و مارشال،2000).
بنابراین دغدغه اصلی این تحقیق تلاش در جهت ارایه پاسخی هدفمند و مشخص به این سوال است که آیا تاثیرهوش معنوی و هوش هیجانی مدیران بر سبک مدیریت تحول گرا برقرار است و رابطه معنی داری بین این متغیرها وجود دارد؟ برای این منظور تحقیق پیش رو یکی از سازمان های دولتی (اداره کل گمرک قشم) را بعنوان مورد مطالعه در نظر گرفته و رابطه بین متغیرهای مزبور را در این سازمان مورد بررسی قرار می دهد. و…
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 22
مطالب مرتبط