این پاورپوینت به بررسی زندگانی شهید مرتضی مطهری، از تولد تا شهادت پرداخته است. شامل دوران تحصیل، تدریس، فعالیت های سیاسی و انقلابی، مبارزه با مارکسیسم، تألیفات مهم و نقش او در پیروزی انقلاب اسلامی ایران می شود.
مقدمه
آیت الله مرتضی مطهری متفکر، فیلسوف و از شخصیت های فکری و سیاسی و از یاران مبارز امام خمینی(ره) بود که با سخنرانی ها و آثار علمی و اعتقادی که داشت از انحراف های عقیدتی جوانان هنگام مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی جلوگیری کرد تا آنجا که به عنوان پشتوانه ای ارزشمند برای حوزه های دینی و علمی کشور شناخته شد.
جریان های مذهبی نقش مهمی در شکل گیری، رشد و پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کردند؛ جریان هایی که با کمک شخصیت های طراز اول به بار نشست. آیت الله مرتضی مطهری از جمله این افراد بود که به عنوان یکی از معتمدان اصلی امام خمینی(ره) از هیچ کوششی برای پیروزی نهضت اسلامی دریغ نکرد.
مطهری از شاگردان علامه طباطبائی و امام خمینی بود. او از افراد تأثیرگذار و از رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران به شمار میرود. وی ریاست شورای انقلاب را تا روز شهادت بر عهده داشت.
تولد و تحصیلات شهید مطهری
مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ خورشیدی در قریه فریمان واقع در ۷۵ کیلومتری مشهد دیده به جهان گشود. پدرش حاج شیخ محمدحسین از شاگردان آخوند خراسانی، سال ها در نجف اشرف به تحصیل علوم اسلامی پرداخت و پس از مدت ها سیر و سفر در عراق، عربستان و مصر به زادگاه خویش بازگشت و تا پایان عمر در آنجا ماند. مادرش بانو سکینه دختر آخوند ملاجعفر روحانی بود. مطهری پس از گذراندن تحصیلات اولیه در مکتب خانه شیخ علیقلی و نزد پدرش به فراگیری دروس ابتدایی پرداخت و از ۱۵ سالگی به مشهد رفت.
2 سال در مدرسه ابدال خان مقدمات علوم اسلامی را فراگرفت و در پی تخریب منزل پدری در فریمان به وسیله عوامل رضاخانی مجبور به ترک مشهد و بازگشت به فریمان و قلندرآباد شد و با مطالعه کتاب های پدرش روزگار را سپری کرد و در ۱۳۱۵ خورشیدی یعنی چند ماه پس از ارتحال آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم، برای تکمیل تحصیلات خود به حوزه علمیه قم رفت.
در قم بود که به مدت ۱۲ سال از محضر امام خمینی(ره) فلسفه ملاصدرا، عرفان، اخلاق و اصول را آموخت. مطهری همچنین در قم از محضر آیت الله بروجردی، علامه سیدمحمدحسین طباطبایی صاحب تفسیر المیزان، آیت الله میرزاعلی آقای شیرازی، آیت الله العظمی حجت کوه کمره ای و آیت الله محمد محقق داماد کسب فیض کرد و همزمان با تحصیل در ایام مختلف سفرهای تبلیغی به استان های مختلف مانند اراک، همدان، اصفهان و… داشت.
ازدواج و تدریس شهید مطهری
آیت الله مطهری در ۱۳۳۱ خورشیدی به فریمان رفت و پس از مشورت با والدینش با دختر آیت الله روحانی که از علمای وارسته خراسان بود، ازدواج کرد و سپس به اتفاق همسر خود به قم بازگشت و در خانه ای اجاره ای و با فروش کتاب و شهریه خیلی ناچیزی که می گرفت، زندگی جدیدی را آغاز کرد.
پس از تکمیل تحصیلات خود به تهران رفت و در امتحانات نخستین دوره مدرسی علوم معقول و منقول شرکت کرد. وی ابتدا در مدرسه سپهسالار و سپس در مدرسه مروی به تدریس شرح منظومه، شرح اشارات و شفا پرداخت و حدود ۲۰ سال در این مدرسه به تربیت طلاب و محققین علوم و فرهنگ اسلامی توفیق یافت.
مرتضی مطهری در دوازده سالگی وارد حوزه علمیه مشهد شد.
و چنان پرتلاش و منظم به تحصیل مشغول شد که باعث شگفتی اهل بصیرت گردید. رفته رفته افکاری بلند و سؤال هایی سرنوشت ساز برایش آشکار شد؛ جهان، آفریده کیست؟ خدا، چگونه صفاتی دارد؟ انسان، برای چه آفریده شده است؟ و… این پرسش ها همه فکر او را به خود مشغول ساخته بود. در آن زمان مرتضی آرزو می کرد که روزی بتواند در درس میرزا مهدی شهیدی رضوی ـ مدرس فلسفه الهی ـ حاضر شود، اما این آرزو برآورده نشد و آن استاد در سال ۱۳۵۵ قمری درگذشت.
پس از آن آیت الله مطهری از ۱۳۳۳ خورشیدی تدریس در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران را آغاز و با نشریه مکتب تشیع همکاری کرد. از همین زمان بود که در قالب ایراد سخنرانی و نگارش کتاب به همکاری گسترده با مجامع اسلامی و کانون های مذهبی پرداخت و پس از تشکیل انجمن پزشکان در سال های ۱۳۳۷ و ۱۳۳۸ خورشیدی به عنوان سخنران اصلی جلسه های این انجمن انتخاب شد.
مطهری در طول سال های دهه ۱۳۵۰ شمسی، به توصیه امام خمینی هفته ای دو روز به قم عزیمت کرده و به تدریس در حوزه علمیه قم می پرداخت و همزمان در تهران نیز سلسله جلسات درسی در منزل و غیره تشکیل می داد. مطهری در سال های ۱۳۵۱-۱۳۵۳ش در مسجد الجواد، مسجد جاوید و مسجد ارک و دیگر مراکز دینی تهران سخنرانی می کرد تا این که در سال ۱۳۵۴ش ممنوع المنبر شد.
تدریس فلسفه و سخنرانی شهید مطهری
استاد مطهری از ابتدای ورود به تهران، به سازندگی پرداخت. او در مدرسه مروی، آموزش فلسفه اسلامی را به شکل تطبیقی و مقایسه ای برای جویندگان حکمت و حقیقت، آغاز کرد. سخنرانی های روشنگر و مفید استاد، همزمان با تدریس در مدرسه مروی، در تهران آغاز شد. او توجه بسیاری به حل شبهات و پاسخگویی به سؤال های موجود درباره معارف اسلامی داشت و با مطالعه، تحقیق، دقت، تلاش و اخلاص، در این راه موفق شد.
فهرست مطالب
مقدمه
تولد و تحصیلات
ازدواج و تدریس
تدریس فلسفه و سخنرانی
شروع فعالیت های سیاسی
مبارزه با مارکسیسم
دستگیری و زندان
سخنرانی در حسینیه ارشاد
فعالیت های انقلابی در دهه 50 خورشیدی
فعالیت در آستانه پیروزی انقلاب
مهم ترین فعالیت های علمی شهید مطهری
خیر مقدم به امام خمینی(ره)
تالیفات شهید مطهری
اساتید و چهره های تاثیرگذار بر شهید مطهری
شهادت
شهید مطهری از دیدگاه دیگران
منابع
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 35
مطالب مرتبط