این پروژه کارآفرینی به بررسی ساخت موتور جنرال می پردازد. طرح شامل معرفی کامل سیستم موتور، تاریخچه، اصول طراحی و عملکرد، بررسی نیازهای بازار، فرآیند تولید، و اشتغال زایی است. این طرح به دلیل نیاز بازار داخلی و توانایی کمک به رشد اقتصادی کشور انتخاب شده است. اجرای موفق آن می تواند به خودکفایی صنعتی و اشتغال زایی 145 نفر منجر شود.
مقدمه:
موتور وسیلهای است که قدرت تولید میکند، اما به تنهایی قادر به تولید کار نیست. به زبان سادهتر، موتور وسیلهای است که با استفاده از منابع انرژی خاص، به ویژه منابع الکتریکی، انرژی جنبشی تولید می کند. نوع موتور به منابع انرژی اولیه آن بستگی دارد. به عنوان مثال، برخی موتورها انرژی موجود در مواد نفتی را به انرژی جنبشی تبدیل می کنند و برخی دیگر انرژی الکتریکی را به کار می گیرند.
کلمه “موتور” از زبان انگلیسی گرفته شده و به معنای جنباننده یا محرک است. با این حال، در حال حاضر این واژه به عنوان وسیلهای برای تولید انرژی جنبشی استفاده می شود.
موتور یکی از ارکان اصلی خودرو است که وظیفه اصلی حرکت آن توسط موتور با انجام یک سری اعمال خاص امکان پذیر می شود. بر این اساس، تلاش های زیادی در زمینه طراحی و ساخت انواع موتور صورت گرفته است و در حال حاضر نیز بیشتر سرمایه گذاری های کارخانه های خودرو سازی در این زمینه انجام می شود. تمامی موتورهایی که در زندگی بشر مورد استفاده قرار می گیرند، انرژی جنبشی را به شکل یک حرکت دورانی (چرخشی) در اختیار مصرف کننده قرار میدهند. موتورها این انرژی را از طریق تبدیل انرژی های پتانسیل یا انرژی های دیگر به وجود می آورند. بر همین اساس، موتورها را می توان بر حسب منبع انرژی اولیه شان تقسیم بندی کرد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
به طور کلی می توان گفت که در پیرامون ما، هر وسیلهای که کاری انجام می دهد، دارای یک موتور است که حرکت قطعات و نیروی مورد نیاز آن وسیله را تأمین می کند. به عنوان مثال، لوازم خانگی مانند یخچال، ضبط صوت، پنکه های تصفیه و … همگی دارای یک موتور الکتریکی هستند و یا اتومبیل هایی که در خیابان ها رفت و آمد می کنند، هر کدام یک موتور برای تأمین انرژی جنبشی خود دارند.
دلایل انتخاب طرح :
توجه به خودکفایی این صنعت و همجنین نیاز بازار داخلی به تولید این محصول با توجه به این که ساخت موتور جنرال می تواند به رشد و شکوفایی اقتصادی کشور کمکی هر چند کوچک نماید و با در نظر گرفتن علاقه خود به فعالیت های صنعتی این طرح را برای اجرا انتخاب کرده ام.
میزان مفید بودن طرح برای جامعه :
این طرح از جهات گوناگون برای جامعه مفید است ، شکوفایی اقتصادی و خودکفایی در تولید یکی از محصولات ، سوددهی و بهبود وضعیت اقتصادی ، اشتغالزایی ، استفاده از نیروی انسانی متخصص در پرورش کالای داخلی و بهره گیری از سرمایه ها و داشته های انسانی در بالندگی کشور .
وضعیت و میزان اشتغالزایی :
تعداد اشتغالزایی این طرح 145 نفر میباشد .
تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
ایده ساخت موتور به زمانهای دور باز میگردد، چنانکه قبل از سالهای 1700 میلادی تلاشهایی جهت مسافت موتورها به شکل امروزی انجام پذیرفته بود هر چند که موتورهای ساده آبی که انرژی جنبشی آب را به حرکت چرخشی تبدیل میکردند از زمانهای بسیار دورتر ساخته شده و مورد استفاده قرار میگرفتند). لیکن اولین تجربه موفقیت آمیز در این زمینه ، در سال 1769 اتفاق افتاد. در این سال جیمز وات توانست یک موتور بخار اختراع کند که قابلیت استفاده از انرژی محبوس در سوختهای مختلف نظیر چوب و ذغال سنگ را داشت.
سیر تحولی و رشد
مخترعین زیادی سعی کردند که اصول فوق را در موتورها تحقق بخشند. ولی «ان.ای.اتو» مخترع آلمانی اولین کسی بود که موفق گردید. او در سال 1876 موتور خود را به ثبت رساند و دو سال بعد نمونهای را که کار میکرد به معرض نمایش گذاشت. موتور مزبور همان چرخ چهارزمانه یعنی ، تکثیر ، تراکم ، توان و تخلیه را به کار میبست. دانشمندان هم عصر اتو عقیده داشتند که وجود تنها یک مرحله توان در دو دور چرخش زمان بزرگی است (یک موتور چهارزمانه در هر دو دور چرخش تنها یک بار سوخت را می سوزاند به اصطلاح دارای یکبار انفجار یا توان است).
بنابراین نظر خود را به موتور دو زمانه (که در هر دو چرخش یک انفجار دارد) معطوف کردند. این تلاشها تا آنجا ادامه یافت که در سال 1891 «جوزف دی» با کمک گرفتن از محفظه میل لنگ به عنوان یک سیلندر پمپ کننده هوا توانست ساخت موتورهای روزانه را ساده کند. در موتور دی ، مجاری ورودی هوا و خروجی دود در بدنه سیلندر قرار داشت (همان سیستم موتورهای دو زمانه امروزی). در سال 1892 دکتر رادولف دیزل یک مهندس آلمانی ، موتوری را به ثبت رساند که در آن سوخت در نتیجه گرمای تولید شده در اثر فشار زیاد ، مشتعل می شد. دیزل در اصل موتور خود را برای کار کردن با پودر ذغال سنگ طراحی کرده بود. اما به سرعت به سوختهای مایع روی آورد.
فعالیت های انجام شده توسط دانشمندان در طراحی و ساخت موتور و پیشرفتهای حاصله را میتوان مختصرا اینگونه بیان کرد.
- ساخت موتورهای بنزینی – انژکتوری در سال 1936
- ساخت موتورهای توربینی اتومبیل در سال 1950
- ساخت موتور پیستون گردان وانکل در سال 1957
ساختمان موتور
ساختمان موتورها بسیار گوناگون ولی در عین حال از لحاظ اصول کلی بسیار مشابه است. مثلا همه موتورهای احتراقی دارای یک محفظه برای فشرده کردن سیال میباشند که سیلندر نام دارد. یا اینکه همگی دارای یک قطعه متحرک رفت و برگشتی میباشند که پیستون نام دارد و … لیکن ساختار موتورهای برقی متفاوت است. همگی آنها دارای یک سیم پیچ ثابت میباشد که میدان مغناطیسی ایجاد میکند. در میان این سیم پیچ میدان ، یک آرمیچر (روتور) وجود دارد که با تغییرات میدان مغناطیسی انرژی الکتریکی را به انرژی جنبشی تبدیل میکند (به شکل چرخش) و… .
طرز کار موتور
موتورهای الکتریکی از لحاظ تجهیزات و ساختار نسبتا ساده تر از موتورهای احتراقی هستند. البته طرز کار آنها نیز نسبتا ساده تر است. این موتورها با ایجاد یک میدان مغناطیسی و تغییرات مکرر این میدان مغناطیسی باعث به چرخش درآمدن روتور میشوند. و این چرخش توسط میله ای از محفظه موتور خارج و مورد استفاده قرار میگیرد. موتورهای احتراقی بصورت نوسانی کار میکنند یعنی اینکه قطعات متحرک آنها (پیستونها) که قابل انتقال انرژی هستند، حرکت رفت و برگشتی دارند. برای تبدیل این حرکات رفت و برگشتی به حرکت چرخشی وسیلهای به نام میل لنگ استفاده میشود. لیکن در نهایت انرژی جنبشی این موتورها هم بصورت چرخش یک میله از محفظه موتور به خارج فرستاده میشود.
قدم مهم در توسعه موتورهای امروزی (که اغلب موتورهای احتراق داخلی هستند) زمانی برداشته شد که بودورثا مهندس فرانسوی چهار اصل عمده را که برای کار موثر این موتورها الزامی بودند، ارائه کرد. این اصول چهارگانه به قرار زیرند:
- اتاقک احتراق باید کوچکترین نسبت سطح به حجم ممکن را داشته باشد.
- فرآیند انبساط مخلوط گاز هوا و سوخت باید تا حد امکان سریع انجام شود.
- تراکم مخلوط در ابتدای مرحله انبساط باید تا حد امکان زیاد باشد.
- کورس پیستون می بایست تا حد امکان زیاد باشد.
بازدید از محل ساخت موتور جنرال
بر اساس هماهنگی های بعمل آمده در بازدید از مرکز ساخت موتور جنرال به بررسی سیستم ها و دستگاهها و ماشین آلات موجود در محل پرداختیم و سیستم مدیریت و روش های تامین مواد اولیه را در کارخانه مورد ارزیابی قرار دادیم ،
جنبه های ابتکاری بودن و خلاقیت به کار رفته شده :
ابتکار و نوآوری در کلیه رشته ها می تواند عامل پیشرفت و توسعه قرار گیرد در بخش صنعت نیز که بازار رقابتی بسیار شدیدی دارد استفاده از ایده های نو و نوآوری و خلاقیت می تواند به عامل موفقیت تبدیل شود ، طراحی های گرافیکی تبلیغاتی و استفاده از شیوه های نوین صنعتی از عوامل پیشرفت و توسعه اقتصادی در کشور های صاحب سبک در صنعت میباشد ، الگوبرداری از این روشها برای معرفی کالا و محصولات می تواند به عنوان یک ایده نو مورد استقیال قرار گیرد .
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 38
مطالب مرتبط