این پاورپوینت به بررسی اهمیت مدیریت هیجانات در زندگی روزمره می پردازد. محتوای آن شامل تعریف هیجانات، تفاوت هوش هیجانی با هوش تحصیلی، تکنیک های کنترل و مدیریت هیجانات، و تأثیرات مثبت آن بر روابط اجتماعی است.
مقدمه
مدیریت هیجانات به عنوان یکی از مهارت های ضروری در زندگی روزمره، نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی و ارتقای روابط اجتماعی افراد ایفا میکند. هیجانات مانند خشم، شادی، ترس و اندوه، واکنش های طبیعی بدن به موقعیت های مختلف هستند و توانایی مدیریت آنها میتواند تأثیر بسزایی بر تصمیمگیریها و رفتارهای ما داشته باشد. بدون توانایی در کنترل هیجانات، این احساسات می توانند به رفتارهای ناپسند و پیامدهای منفی منجر شوند.
در این پاورپوینت، مفهوم هوش هیجانی و تفاوت آن با هوش تحصیلی بهطور جامع بررسی شده است. برخلاف هوش تحصیلی که به تواناییهای شناختی مرتبط است، هوش هیجانی به توانایی درک و مدیریت احساسات خود و دیگران اشاره دارد. این نوع از هوش به ما کمک میکند تا در شرایط مختلف، تصمیمات بهتری بگیریم و ارتباطات موثرتری برقرار کنیم.
عصبانی شدن، آسان است و همه می توانند عصبانی شوند؛ اما عصبانی شدن در برابر شخص مناسب، به میزان مناسب، در زمان مناسب، به دلیل مناسب و به روش مناسب، آسان نیست.
برای هر انسانی، در طول زندگی روزمره خود اتفاقاتی رخ می دهد؛ اخباری را می شنود؛ افکاری را از سر می گذراند و اعمالی انجام می دهد که همگی می توانند در او، احساسات یا هیجاناتی را به وجود بیاورند. این احساسات، درباره دنیای بیرون و حتی طرز فکر خودمان، اطلاعاتی را مهیا می سازد که به نوبه خود، در شکل دادن به رفتارهای بعدی ما مؤثر است. وقتی ما خوشحال هستیم، یعنی احتمالاً اتفاقات خوبی را پشت سر گذاشته ایم و هنگامی که غمگین هستیم، یعنی اتفاقات ناگواری پیش آمده است.
هیجان
عصبانیت، یک هیجان و یا احساس است و فردی که توانا در مدیریت هیجان باشد، می داند که این عصبانیت را چه وقت، کجا، با چه کسی و چگونه ابراز کند تا به جای این که برایش دردسر تولید کند، راه گشا باشد. هیجان نیز کلمه ای است که در فارسی بیشتر برای احساسات و حالات پرشور و پرانرژی از آن استفاده می کنیم؛ ولی در روان شناسی، برای تمام حالات احساسی و روانی مثبت و منفی و علائم جسمانی و روانی همراه آن به کار می رود.
از نظر ویلیام جیمز، «هیجان، تغییرات جسمی و روانی ای است که مستقیماً به دنبال درک یک واقعیت تحریک کننده حاصل می شود». برخی هیجانات، عبارتند از: خشم، ترس، عشق، محبت، تنفر، امید، ناامیدی، نگرانی، احساس حقارت، غرور، غم و اندوه، شادی، رنج، شرم، پشیمانی و دل سوزی.
هوش هیجانی
وقتی صحبت از هوش به میان می آید، معمولاً به یاد نمره های درسی دانشگاه می افتیم یا تست های هوش آزمون های استخدامی به ذهنمان می رسد؛ اما به تعبیری وسیع تر، می توان گفت که دو نوع هوش وجود دارد؛ هوش تحصیلی و هوش هیجانی. با دیدی محدود که تا به حال وجود داشته، تنها به هوش تحصیلی توجه شده است و اصلاً تنها هوش تحصیلی به رسمیت شناخته شده است؛
هوشی که شاخص وجود آن و شاخص مقدار آن در افراد مختلف، نمرات درسی یا نتایج تست های هوشی بوده است؛ آزمون هایی که معمولاً در محیط های بسته و انتزاعی برگزار می شوند و سایر متغیرهای اثرگذار، به حداقل می رسند. در واقع، متغیرهای محیطی که می توانند اثری سرنوشت ساز در توفیق یا شکست یک کار داشته باشند، اثرشان تا حد خنثی پایین آورده می شود
اکنون دانشمندان، متوجه نوع دیگری از هوش شده اند که هوش هیجانی نام دارد. هوش هیجانی، حداقل در زندگی اجتماعی، اهمیتی فراتر از هوش تحصیلی دارد؛ هوشی که در طول تاریخ، مصلحان و نخبگان اجتماعی را از نخبگان علمی جدا می سازد. هوش هیجانی، بیان گر آن است که در روابط اجتماعی و معاشرت های روانی و عاطفی، در شرایط خاص، چه عملی مناسب و چه عملی نامناسب است؛ یعنی این که فرد در شرایط مختلف، بتواند امید را در خود زنده نگه دارد؛ با دیگران همدلی نماید؛ احساسات دیگران را درک کند؛
برای به دست آوردن پاداش بزرگ تر، پاداش های کوچک را نادیده انگارد؛ نگذارد قدرت تفکر و استدلال او مختل شود؛ در برابر مشکلات، پایداری نماید و در همه حال، انگیزه خود را حفظ کند. هوش هیجانی، نوعی استعداد عاطفی است که کمک می کند تا از مهارت های خود به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم و خرد خویش را در مسیری درست به کار گیریم.
فهرست عناوین
مقدمه
مدیریت هیجانات
هیجان
هوش هیجانی
آگاهی از هیجانهای خود
بیان هیجانها
مضرات ناشی از عدم بیان هیجانها
آگاهی از هیجانهای دیگران
مدیریت هیجانات
تمرین آرام سازی خود
منابع
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 35
مطالب مرتبط