این تحقیق در مورد نقش وب معنایی در بازیابی اطلاعات می باشد و تعریف ، ویژگی ها ، مزایا ، مشکلات و مولفه های وب معنایی و همچنین نقش آن در بازیابی اطلاعات را مورد بررسی قرار خواهد داد. این تحقیق به دانشجویان رشته های کامپیوتر ، فناوری اطلاعات و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.
چکیده
هدف: معرفی نـسل آتـی وب کـه وب معنایی است و از طریق تجهیز اطلاعات با اجزاء معنا شناختی مشخص همکاری میان انسان و رایانه را فراهم مینماید.بـه بیانی دیگر وب معنایی نوعی روش برای کدگذاری و بازیابی اطلاعات است به گونهای که مـاشینها (رایانهها) قادر به پردازش و فـهم اطـلاعات باشند.
روششناسی: در این مقاله با استفاده از روش کتابخانهای و بررسی متون اسناد،در ابتدا به گردآوری اطلاعاتی در مورد شبکه جهانی وب پرداخته شده است و سپس لزوم ایجاد وب معنایی،ویژگیها و مزایا و مشکلات وب معنایی و نیز استفاده از فناوریهایی نظیر زبـان نشانهگذاری توسعه پذیر (اکس.ام.ال)، چارچوب توصیف منبع (آر.دی.اف) و هستیشناسی وب که از مهمترین موضوعات وب معنایی هستند مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج: نتایج این پژوهش، نشان میدهد که هستیشناسیها ستون فقرات وب معنایی را تشکیل میدهند و وب مـعنایی با به خدمت گرفتن هستیشناسیها از طریق فراهم کردن ساختار مفهومی برای دادهها، این امکان را برای ماشینهای به هم مرتبط فراهم میکند تا به گونهای هوشمند اطلاعات را یافته و در اختیار جستجوگر قرار دهند. بـا تـشکیل وب معنایی، کتابخانههای دیجیتال میتوانند معنا محور شوند و همچنین تشکیل وب معنایی، تحول بزرگی در بازیابی اطلاعات و دسترسی به بانکهای اطلاعاتی پیوسته ایجاد میکند.
کلید واژهها: وب معنایی،زبان نشانهگذاری توسعه پذیر(اکس.ام.ال)، چارچوب تـوصیف مـنبع (آر.دی.اف)، هستی شناسی وب ، بازیابی اطلاعات
مقدمه
اینترنت بزرگترین شبکه جهانی الکترونیکی،نمونه بخشی از چشماندازهای تکنولوژیهای اطلاعاتی و ارتباطی نوین به شمارمیآید. عصری که ما در آن به سر میبریم عصر توانایی انتخاب بهترین اطـلاعات در زمـان مـناسب است.(غفوری،۱۳۸۳) شبکه جهانی وب بـه عـنوان مـکانی برای اطلاعات طراحی شده است،با این هدف که برای جوامع انسانی مفید واقع شود اما كامپيوترها هم از قابليت سهيم شدن و كمك كردن نيزبرخوردارند. طبق يافته هاي پژوهشي جست و جو گران بي پروا از وب براي بازيابي منابع اطلاعاتي استفاده مي كنند، چنين جايگاهي از سويي شرايط بي سابقه اي در فرآيند ارائه و جستجوي اطلاعات پديد آورده است اما از سوي ديگر چالش هايي را نيز به همراه دارد.
شبكه جهاني وب كه ابتدا به منظور فراهم كردن بستر ارتباطي بين پژوهشگران بوجود آمده بود اكنون به دليل سادگي آن كه تا حدود بسياري ناشي از سادگي زبان اچ .تي .ام.ال است، به بستري براي عرضه هر گونه اطلاعات از فردي و اجتماعي گرفته تا خانوادگي، علمي، ورزشي، سرگرمي و مانند آن تبديل شده است اين امر چالش بزرگي است فراروي پژوهشگراني كه در پي اطلاعات دقيق و مرتبط هستند يكي از راههايي كه براي مهار رشدي چنين افسارگسيخته و نيز ايجاد زمينه هاي مناسب و آسان براي بازنمايي و جستجوي اطلاعات به آن انديشيده شده است وب معنايي است. (كشاورز، ۱۳۸۶،ص۸۸) وب معنايي شكل گسترش يافته وب كنوني است كه انسان و كامپيوتر را قادر مي سازد تا به شكل بهتري با يكديگر كاركنند. بر اساس آرشيوها، ابزارهاي متعدد كنوني در تفسير معنايي صفحات وب يا ساختار منابع اطلاعاتي به طور خودكار پيشرفت داشته اند مانند اكس .ام.ال و پايگاه هاي مرتبط بوسيله استفاده از آر .دي.اف ( كوهلر و ديگران، ۲۰۰۶ ، ص ۷۴۴)
اين مقاله سعي دارد پس از ارائه مفاهيم و تعاريف وب معنايي و لزوم ايجاد آن، ويژگي ها و مزايا و مشكلات و ساختار آن را شرح داده و سپس به تحول در بازيابي اطلاعات كه از ملموس ترين نتيجه تشكيل وب معنايي است بپردازد.
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
تعريف و مفهوم وب معنايي
لزوم ايجاد وب معنايي
ويژگي هاي وب معنايي
مزاياي وب معنايي
مشكلات وب معنايي
موّلفه هاي وب معنايي
اکس.ام.ال زبان نشانهگذاری گسترشپذیر
آر.دی.اف چارچوب توصیف منبع
بازیابی اطلاعات مبتنی بر وب معنایی
نتیجهگیری
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 29
مطالب مرتبط