این مقاله با موضوع نفقه زوجه در حقوق ایران ، در رابطه با قانون نفقه در حقوق ایران و شرایط پرداخت آن بحث می نماید و برای استفاده ی دانشجویان رشته های حقوق و الهیات و معارف اسلامی بسیار مناسب می باشد.
چکیده:
در حقوق ایران از آنجایی که قانون، ریاست خانواده را بر عهده ی مرد گذاشته است پس او میبایست هزینه های مالی این نهاد کوچک اما بس مهم را تأمین نماید هر چند اگر زوجه متمکن بوده و هیچ احتیاجی به تأدیه نفقه از سوی زوج نداشته باشد. دریافت نفقه یک حق قانونی برای زوجه تلقی شده و حتی در صورت ورشکستگی زوج قانون او را مقدم بر سایر غرما دانسته اما این حق زمانی برای زوجه تحقق مییابد که یا به بیان قانون مدنی زوجه، ناشزه نباشد و یا به بیان فقها زوجه، تمکین از زوج کند که این تمکین شامل معنای عام و خاص میباشد.
واژگان کلیدی: نفقه، تمکین(عام و خاص)، نشوز و نفقه ی اقارب.
مقدمه :
برای ایجاد رابطه ای سالم و امن و دور از هر گونه تنش بین زوجین، شناخت مسئولیت ها وجایگاه هریک از آنها در زندگی مشترک ضروری به نظر می رسد. یکی از این وظایف، تأمین هزینه های روزمرّه ی زندگی و نیاز های افراد می باشد. بر اساس این مسئولیت ها زن و شوهر روابط گسترده و اجتناب ناپذیری با یکدیگر پیدا می کنند و در واقع یکی از عمده ترین تعهدات در روابط زوجین در مورد تعهد انفاق ایجاد می شود.
توجه به حق انفاق نه تنها در قوانین اسلام و حقوق ایران دیده می شود، بلکه در حقوق سایر کشورها نیز کم و بیش چنین مقرراتی وجود دارد. در این نوشتار سعی بران شده تاحدودی، ابهامات و اختلافاتی که در زمینه ی نفقه، نحوه ی تأدیه و سقوط آن، در میان حقوق دانان و فقها وجود دارد مطرح گردیده و خواننده را به اطلاعات مفیدی در این زمینه سوق دهد.
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
تعریف نفقه
اسباب نفقه
مبانی مسئولیّت پرداخت نفقه
آیات قرآن کریم
روایات
شرایط پرداخت نفقه
تمکین عام
ماده ی ۱۱۱۵ قانون مدنی
تمکین خاص
اجزای نفقه ونحوه ی پرداخت آن
نحوه ی پرداخت نفقه
امتیازات نفقه ی زوجه بر نفقه ی اقارب
استمرار پرداخت نفقه بعد از انحلال نکاح
سقوط نفقه
ضمانت اجرای نفقه ی زن
عجز لا حق بر عقد نکاح
منبع پرداخت نفقه
نتیجه گیری
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 30
مطالب مرتبط