سرماخوردگی و روشهای کنترل آن با رژیمهای غذایی
یکى از مؤثرترین راههاى اجتناب از سرماخوردگى و انفلوانزا، عدم تماس با آبریزش از بینى اطفال و اشخاص مبتلا و دور بودن از عطسه همکاران بیمار و سرفه اشخاص مبتلا در کوچه و خیابان- بهخصوص اگر حفاظى در مقابل دهان و بینى ندارند- و عدم شرکت در مجامعى است که عدهاى اشخاص مبتلا به انفلوانزا در آن شرکت دارند. از نظر رژیم غذایى باید سعى شود حتى الامکان از رژیمى که به تقویت سیستم دفاع طبیعى بدن کمک مىکند استفاده شود. خوشبختانه تعداد زیادى از انواع مواد غذایى وجود دارند که در این دوره به انسان کمک مىکنند. تحقیقات کارشناسان نشان مىدهد که برخى از غذاهایى که اغلب ما همهروزه مىخوریم داراى ترکیبات شیمیایى توانایى هستند که مىتوانند بر ضد فعالیت ویروسها مؤثر باشند.
بهطور کلى نقطه شروع و آغاز بیمارى سرماخوردگى و انفلوانزا از زمانى است که تعداد معدودى ویروس به داخل بدن انسان راه مىیابند و همینکه مستقر شدند فعالیت خود را براى تکثیر آغاز مىکنند. اگر در این مرحله، سیستم دفاع طبیعى بدن با آنها مقابله نکند و از تکثیر آنها جلوگیرى ننماید، تعداد آنها با سرعت زیادى افزایش مىیابد و به احتمال زیاد پس از چند روز ممکن است کانونهاى عفونى ایجاد شود و ناچار شوند با استفاده از آنتىبیوتیکهاى قوى که عوارض زیادى دارد عفونت را سرکوب کنند.
نقش میوهها و سبزىها در سرما خوردگی
یکى از راههایى که از هجوم و تکثیر لجامگسیخته ویروسها جلوگیرى مىکند خوردن میوهها و سبزىهاست. زیرا میوهها و سبزىها و حبوبات داراى انواعى از ترکیبات شیمیایى هستند که به کمک سیستم دفاع طبیعى بدن آمده، با تقویت سیستم، ویروسها را از بین برده، از توسعه حملات بیمارىزاى ویروسها جلوگیرى مىکنند.
تحقیقات علمى نشان مىدهد که در تعداد زیادى از میوهها و سبزىها ماده مفیدى بنام گلوتاتیون وجود دارد که با تحریک سیستم دفاع طبیعى بدن موجب آزاد شدن تعداد زیادى سلولهاى ویروسخوار به نام ماکروفاژ مىشوند. سلولهاى ماکروفاژ سلولهاى تخصصى ضد ویروس هستند که ویروسها را در بند کرده، از بین مىبرند.
مواد غذایى نظیر آووکادو، هندوانه، مارچوبه، کدو حلوایى و گریپفروت از منابع غنى ماده مفید گلوتاتیون هستند. و در درجه بعد بامیه، مرکبات، گوجهفرنگى، سیبزمینى، گل کلم، کلم بروکلى، کلم تکمهاى، طالبى، توتفرنگى و هلو نیز منابع خوبى هستند. ترکیب شیمیایى بسیار مفید دیگرى که در اغلب میوهها و سبزىهاى تازه خام وجود دارد، ویتامینC است. طى سالها در محافل پزشکى رسمى این بحث مطرح بود که آیا ویتامینC براى پیشگیرى سرماخوردگى مؤثر است یا خیر و هنوز هم اتفاقنظر در این بحث وجود ندارد. ولى عملا تجربه شده است که وقتى دچار سرماخوردگى شده و ناراحت هستید خوردن ویتامینC براى رفع علامت سرماخوردگى مؤثر است و کمک مىکند که سرماخوردگى با سرعت بیشترى رفع شود. ویتامینC مقدار هیستامین را کاهش مىدهد. هیستامین ترکیبى شیمیایى است که در بدن انسان توسط سیستم دفاع طبیعى بدن آزاد مىشود و مسئول قسمتى از علایم و ناراحتىهاى انفلوانزا از جمله احساس پرى و کوفتگى است و در عین حال به نظر مىرسد ویتامینC براى استحکام جدار سلولهاى سفید خون که براى مبارزه با عفونت نقش مهمى دارند خیلى مؤثر است.
محققان دانشگاه هلسینکى در فنلاند پس از بررسى گزارش نتایج ۲۱ طرح تحقیقاتى که ظرف چند سال انجام شده، به این نتیجه رسیدهاند که اگر در آغاز دوره سرماخوردگى روزانه ۱۰۰۰ میلىگرم ویتامینC خورده شود علایم و ناراحتىهاى سرماخوردگى و دوره این بیمارى ۲۳ درصد کاهش خواهد یافت. براى این کار باید هر روز مقدار زیادى مرکبات و کلم بروکلى و سایر مواد غذایى که منبع سرشار ویتامینC هستند خورد تا این مقدار ویتامینC تأمین شود. دکتر وان سانگ ، دانشیار گروه تغذیه انسان در دانشگاه ایالتى میشیگان مىگوید در آن موارد بهترین روش آن است که از مقدار کافى عصاره میوهها و سبزىها استفاده شود؛ مثلا عصاره پرتقال و گریپفروت که در هر ۲۰۰ گرم در حدود ۶۰ میلىگرم ویتامینC دارند انتخاب خوبى است.
نقش سیر در سرماخوردگی
در تمام ادوار تاریخ که اطلاعات مکتوبى در دست است از سیر به عنوان ضدعفونىکننده براى درمان عفونتها استفاده شده است. در حال حاضر شواهد علمى بسیارى نشان مىدهد که خوردن سیر براى حمایت بدن در مقابل سرماخوردگى و انفلوانزا بسیار کمک مىکند. سیر داراى تعداد زیادى ترکیبات شیمیایى فعال است که از جمله مهمترین آنها دو ترکیب به نامهاى آلىسین و آلىئین نشان دادهاند که مستقیما در کشتن و از بین بردن اجرام عفونى بسیار مؤثرند. بهعلاوه به نظر مىرسد که سیر با تحریک سیستم دفاع طبیعى بدن موجب مىشود که هرچه بیشتر سلولهاى کشنده طبیعى آزاد شده و وارد معرکه ضد ویروس شوند و تعداد زیادى جرمهاى عفونى را از بین ببرند.
به نظر دکتر السونهاس مدیر مرکز تحقیقات پیشگیرىهاى پزشکى در کالیفرنیا و مؤلف کتاب «با تغذیه صحیح سالم بمانید» براى اینکه از خواص ضد عفونى سیر استفاده شود باید به مقدار کافى مصرف شود. براى مثال، براى ضد عفونى مؤثر در سرماخوردگى و انفلوانزا باید روزانه در حدود یک سیر کامل که شامل چند حبه یا دنده سیر است خورده شود ولى مشکل در این است که خوردن این مقدار سیر خام براى اغلب اشخاص بسیار سخت است. و طبق نظر دکتر زیمنت، استاد پزشکى در دانشگاه کالیفرنیا (لسآنجلس) متأسفانه اگر سیر پخته شود و حرارت زیاد ببیند تا نرم شود برخى از مواد شفابخش آن از بین مىرود ولى در هرحال بازهم براى مقابله با جرمهاى عفونى تا حدودى مؤثر است.
نقش مایعات گرم در سرما خوردگی
تحقیقات نشان مىدهد که خوردن یک لیوان چاى داغ به دنبال یک کاسه سوپ جوجه داغ از مؤثرترین درمانهاى خانگى براى سرماخوردگى و انفلوانزا است. و اگر سوپ داغ با کمى فلفل قرمز تند ساییده و یا سایر ادویه تند خورده شود به از بین بردن گرفتگى و کونژسیون و همچنین تقویت سیستم دفاع طبیعى بدن بسیار کمک مىکند. دکتر استیون موستا ، رئیس انجمن تحقیقات پیشگیرى بیمارىهاى ذات الریه و انفلوانزا در ایالت دنور امریکا مىگوید چاى داراى ترکیباتى است به نام تئوفیلین که براى باز کردن گرفتگى مؤثر است.
بهعلاوه در چاى مقدارى ماده مفید کورستین وجود دارد که به مهار کردن تکثیر ویروسها بسیار کمک مىکند.
نقش نخود در جلوگیری از سرما خوردگی
در نخود مواد بسیار مفیدى از جمله ویتامینC و فایبر و کلروفیل یافت مىشود و این دانه را در ردیف دانههاى بسیار شفابخش درمانى قرار مىدهد. در نیم پیمانه نخود پخته در حدود ۴ گرم فایبر وجود دارد. نخود براى کاهش علامتها و ناراحتىهاى سرماخوردگى بسیار مؤثر است. براى اینکه مواد مفید نخود در جریان پختن از بین نرود نباید آن را در غرقاب پخت زیرا مواد آن در حرارت زیاد آب شسته و خارج مىشود.و همچنین میتوان از نخودچی ساده یا نخودچی با طعم های طبیعی مثل دارچین و زنجبیل استفاده کرد
نقش لیموترش در جلوگیری از سرما خوردگی
ویتامینC یکى از مفیدترین موادى است که براى کنترل انواع ناراحتىها به انسان کمک مىکند. از جمله در فصلهاى سرد سال، ویتامینC بیشتر از هر چیز مورد تقاضاست. خوشبختانه لیموترش منبع غنى ویتامینC و مواد معدنى است که در پیشگیرى و کنترل بیمارىها سهم بسزایى دارند.
ویتامینC مقدار هیستامین را کاهش مىدهد و به عبارت دیگر نوعى ضد هیستامین طبیعى و ملایم است. هیستامین از ترکیبهاى شیمیایى طبیعى بدن است که ممکن است موجب قرمز شدن چشم و آبریزش از بینى و اشک چشم شود. با خوردن عصاره لیموترش تازه مىتوان با این عوارض سرماخوردگى مقابله کرد. در یک لیموترش نسبتا بزرگ در حدود ۴۵ میلىگرم ویتامینC وجود دارد که ۷۵ درصد نیاز روزانه بدن را تأمین مىکند. در فراوردههاى غذایى که براى کنترل سرماخوردگى تهیه مىشود- نظیر سوپ جوجه- عصاره لیموترش تازه سهم زیادى در افزایش تأثیر درمانى آنها دارد.
منبع: کتاب غذا درمانی
مطالب مرتبط