درمان نقرس و آرتروز با سورنجان یا همان گل حسرت
سورنجان( گل حسرت) گیاهی با گلهایى سفید، زرد و سرخ, سورنجان (Colchicum) در کوهستان و صحرا پیش از باریدن باران مىروید و برگش مماس با زمین مىباشد. دسقوریدوس گفته که گل آن در آخر پائیز مىروید.
سورنجان یا گل حسرتسورنجان گیاهى است علفى و پایا از تیره سوسنىها، از دسته سورنجانها که در غالب مآخذ به نام سورنجان ضبط شده. سورنجان داراى پیاز بزرگ و گوشتدار و محفوظ در پوششهاى نازک و ریشه افشان است.
سورنجان در مزارع مرطوب اروپا و بریتانیا مىروید. در ماههاى تیر و مرداد دانهها از کپسولهاى رسیده جمع آورى مىشود. ساقه زیر زمینى سورنجان را در پاییز یا بهار کنده و در سایهها یا آفتاب مىخشکانند.
ترکیبات و اثر سورنجان:
تمام قسمتهاى سورنجان حاوى چند آلکالوئید سمى است که مهمترین آنها کلشی سین است. این دارو با مقادیر کم نقرس را تسکین مىدهد ولى با مقادیر زیاد، اسهال ایجاد مىکند و با مقادیر خیلى بیشتر ممکن است سبب مرگ شود. براى گاو نیز سمّى است.
پیاز سورنجان، داراى موسیلاژ، آمیدون، قند، تانن و به مقدار کم از نوعى رزین و مادهاى سمى به نام کولشىسین است. دانه سورنجان داراى اسید کالیک، روغن قند و کولشىسین است.
درمان نقرس و آرتروز با سورنجان یا همان گل حسرت
سورنجان داراى اثر ضد نقرس است، بهطورى که از این نظر باید سورنجان را داروى اختصاصى نقرس حاد ذکر کرد. در دوران درمان نقرس با سورنجان همواره باید به این نکته توجه داشت که به مجرد از بین رفتن درد و عوارض نقرس مصرف سورنجان قطع و مجددا هنگام بروز عوارض تجدید گردد.
فرآوردههاى سورنجان ضمن رفع عوارض نقرس، اثر شدید بر روى معده و روده دارد.
کولشى سین چون از راه کلیه به تأنّى دفع مىشود. از این نظر نباید براى مبتلایان به ناراحتیهاى کلیه تجویز مىگردد.
مقدار مصرف سورنجان جهت درمان نقرس و آرتروز:
مصرف تنطور سورنجان بدین طریق است که ابتدا ۳۰ تا ۴۰ قطره و در روزهاى بعد ۱۰ تا ۱۵ قطره زیادتر آن را به کار مىبرند و این عمل را تا موقعى ادامه مىدهند که بیش از 3 تا 4 بار حس احتیاج به دفع در روز پیدا شود.
عصاره هیدروالکلى دانه سورنجان که هر ۱/ ۰ گرم آن در ۲۴ ساعت به صورت حب مصرف مىشود.
حد اکثر مصرف آن ۰۵/ ۰ در هر دفعه و ۲/ ۰ گرم در ۲۴ ساعت است.
کولشى سین را نیز بهعنوان ضد نقرس به کار مىبرند ولى چون سمّیت زیاد دارد، خطرناک است کولشى سین در مصارف داخلى به مقدار 21 تا یک میلىگرم در یک دفعه و 002/ 0 گرم در 24 ساعت به کار مىرود.
1- نسخه جهت درمان رماتیسم و نقرس با سورنجان:
تنطور دانه سورنجان ۲۵ گرم.
تنطور برگ آکونیت ۱۲ گرم.
تنطور دیژیتال ۵ گرم.
شراب سفید به مقدار ۱۰۰۰ گرم.
پس از صاف کردن، به مقدار ۸ تا ۳۰ گرم هنگام صبح مصرف شود.
۲- نسخه جهت درمان رماتیسم با سورنجان:
سولفات کینین ۱۵/ ۰ گرم.
عصاره دیژیتال ۰۲/ ۰ گرم.
گرد دانه سورنجان ۰۵/ ۰ گرم.
براى یک حب و به مقدار ۲ تا ۳ حب در روز. این گیاه در ایران نمىروید.
سورنجان لغتى یونانى است، نیز به یونانى فلفیخ، اقتمارون، قبارون و بلبوسا، به عربى قلب الأرض و برگ آن را به سریانى قلباحمصالبنا، به شیرازى حقریر و سورنگان، به انگلیسى کالچیکم روت و به هندى بربرى و جنگلى سنگهاره مىگویند.
پوست آن مایل به سرخى و باطنش سفید، نرم و شیرین پر از رطوبت است.
خوراک تازه آن به مقدار زیاد باعث خناق مىشود و کشنده است.
سورنجان داراى سه نوع مىباشد: یکى سفید و شیرین، دومى مایل به تیرگى و سرخ، سومى مایل به سیاهى و تلخ و مورد استفاده داخلى فقط نوع سفید و شیرین مىباشد و دو نوع دیگر بهطور مالیدنى مورد استفاده قرار مىگیرد.
نیروى سورنجان تا سه سال باقى مىماند و به قول شیخ گرم و خشک در دوم تا سوم و گویند.
گرم در اول و خشک در دوم و بعضى سرد نوشتهاند، نوع زرد و سفید زخمهاى کهنه و مرطوب را خشک گرداند استعمال زیاد آن ورمها را سخت و عضلهها را مثل سنگ مىکند و باعث تشنج مىشود.
سورنجان نافع کلیه دردهاى مفاصل، مخصوصا موقع ریزش مواد به مفاصل مىباشد. دستور: خوراک یک درم تا یک مثقال با شکر و مالیدن آن از خارج بر محل درد.
نکته: بهترین روش درمان نقرس, روماتیسم و آرتروز با سورنجان استفاده از عصاره آن و بصورت ضماد است
دستور مالیدن سورنجان: مخلوط نیم درم سورنجان سفید با سرکه بر محل درد مالیده شود.
خوراک سورنجان با فلفل و زیره نافع سستى بدن و اخراج کننده بلغم و اخلاط غلیظ از جاهاى تنگ و گود در عمق بدن و قاتل کرم و کرم کدو مىباشد. معده را ضعیف مىکند و باید با ادویه مقوى معده مثل زنجبیل و فلفل و پونه و زیره مصرف شود.
خوراک نیم درم آن با شیر تازهاى که با فانید یا عسل شیرین شده باشد، سه روز پى در پى، محرّک قوه باه و زیاد کننده منى مىباشد. حمول ساییده آن با روغن کهنه بز یا میش نافع بواسیر داخلى و درد مقعد است
ضماد سورنجان با گلاب نافع نقرس و درد آن مىباشد.
خوراک آن با صبر، نافع سیاتیک، یرقان، درد طحال و نقرس است.
مضر معده است و مصلحش کتیرا، فانید، شکر، قند و زعفران است. بدل آن بوزن سورنجان تربد، ثلث وزن آن افتیمون و عشر وزن آن خربق سفید مىباشد.
اشتها را از بین مىبرد و مصلحش مرباى آمله است.
چنانچه کسى سورنجان نوع سیاه و سرخ سمى را خورده باشد با شیر گاو، و قى کند تا دفع ضرر بشود.
بوییدن گل سورنجان باز کننده موى رگهاى بسته شده در مغز و محلل باد و نافع سر درد از سردى مىباشد در علاج درد مفاصل، بدلش به وزن آن برگ حنا و نیم وزنش مقل کبود مىباشد.
سورنجان در درجه دوم سرد و خشک است، رنگ صورت را شفاف مىکند و همراه با زنجبیل و زیره نافع درد و مرض نقرس مىباشد. استعمال زیاد سورنجان بر ورم، آن را سخت و غلیظ کرده و باعث تشنج مىشود.
سورنجان سفید همراه با پونه، زیره و زنجبیل نافع نقرس مىباشد.
منابع:
گیاهان دارویى، پروفسورهانس فلوک
گیاهان دارویى، دکتر على زرگرى
مطالب مرتبط