دانلود نمونه پروپوزال کارشناسی ارشد رشته منابع طبیعی با عنوان ارزیابی اثرات تجمعی (CEA) توسعه صنایع پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر ، پروپوزال کامل و آماده ، نگارش حرفه ای براساس اصول پروپوزال نویسی ، منبع نویسی داخل متن و پاورقی
مقدمه:
بشر در مواجهه با محیط زیست که بقای وی به طور اجتناب ناپذیری بدان وابسته است. شیوه معقولی را اتخاذ ننموده و به جای جامع نگری، مال اندیشی و برنامه ریزی جهت بهره وری دیرپا از محیط پیرامونش به بهره گیری آنی و منفعت جویی فوری و گذرا دلخوش داشته است (وهاب زاده، 1372).
امروزه یکی از ارکان اقدامات حفاظتی از منابع طبیعی در مقابل اثرات زیانبار ناشی از پساب ها، دودکش ها و سروصدای ناشی از صنایع پتروشیمی، تجزیه و تحلیل اثرات آلودگی ها بر جوامع زیستی بویژه عناصری که از بیشترین حساسیت و آسیب پذیری نسبت به آلودگی های صنایع برخوردارند، می باشند.
اولین بار صنعت پتروشیمی در امریکا پا به عرصه وجود گذاشت و امریکایی ها اصطلاح « Petrochemicals» را برای مواد خام حاصله از نفت معمول نمودند و سپس در اروپا و ممالک دیگر استفاده از مواد نفتی به عنوان مواد خام اولیه آغاز گردید. در ایران نیز برای اولین بار در سال 1343 شمسی شرکت ملی صنایع پتروشیمی وابسته به شرکت ملی نفت ایران تشکیل شد و فعالیت های خود را در این زمینه از صنعت آغاز نمود. صنایع پتروشیمی در ایران قدمتی در حدود نیم قرن دارد (مستجابی، 1387). اولین سازمان نسبتا متشکل برای این منظور بنگاه شیمیایی وابسته به وزارت اقتصاد بود.
عمده ترین فعالیت این بنگاه ایجاد کارخانه کود شیمیایی مرودشت فارس در سال 1338 بود تا اینکه در سال 1343 طبق قانون، کلیه فعالیت هایی که به عنوان ایجاد و توسعه صنایع پتروشیمی توسط واحدهای تابعه وزارت خانه ها و سازمان های مختلف دولتی انجام می شد، در شرکت ملی نفت ایران متمرکز گردید و شرکت مزبور برای تامین این منظور شرکتی فرعی به نام شرکت ملی صنایع پتروشیمی را تاسیس کرد. هدف اصلی این شرکت تولید فرآورده های فرعی از نفت و مشتقات نفتی و گاز طبیعی و سایر مواد خام اعم از آلی و معدنی است. (رافعه نژاد، 1386).
شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزرات نفت از بدو تاسیس در سال 1342 تا کنون نقش مهمی را در توسعه اقتصادی، گسترش صادرات غیر نفتی و تامین مواد اولیه صنایع پایین دستی ایفا کرده و می کند. این صنعت تا پایان جنگ تحمیلی 800 هزار تن انواع محصولات پتروشیمی را تولید کرد که در پایان برنامه پنج ساله سوم به مقدار 857 هزار تن انواع پلیمر توسعه یافت و پیش بینی می شود تا پایان سال 1388 یعنی پایان برنامه چهارم توسعه به رقم 10.4 میلیون برسد. در حال حاضر 11 طرح در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر، 15 طرح در منطقه ویژه اقتصادی پارس و 15 طرح در سایر مناطق کشور در دست احداث یا اجرا است که تاکنون 21 طرح مستقل و طرح توسعه برنامه پنج ساله دوم به بهره برداری رسیده و 11 طرح نیز در دست مطالعه است.
از طرف دیگر بطور بالقوه، صنایع پتروشیمی به عنوان یکی از بزرگترین منابع آلاینده محیط زیست محسوب می شوند. امروزه کنترل و کاهش اثرات آلودگی ناشی از صنایع پتروشیمی جهت حفاظت از محیط زیست به عنوان یکی از مهم ترین مسائل و دغدغه های ملل جهان قرار گرفته است. مشکلات محیط زیستی عمده این صنایع بویژه در شرایط عدم رعایت ضوابط و استانداردهای محیط زیستی ، پیامدهای مخاطره آمیز را به همراه داشته و طبیعت زیستی جوامع انسانی و نیز حیات وحش را دچار اختلال می نماید (Rooney, 2005).
این صنایع با توجه به ماهیت فعالیت ها و فرآیندهای انجام گرفته و نیز بواسطه تولید پساب، انتشار گازهای آلاینده و پسماندهای خطرناک از پتانسیل ایجاد آثار سوء بر محیط زیست برخوردار می باشند (Xiao- ping, 2004). همچنین تخلیه پساب های صنایع پتروشیمی با توجه به ماهیت ترکیبات آنها به منابع آبی پذیرنده، قابلیت تخریب بخش قابل توجهی از عناصر زیستی را دارا می باشند.
به طوری که بصورت مستقیم و غیر-مستقیم زمینه حذف تدریجی گونه های آبزی اعم از جانوری و گیاهی را فراهم می سازد و بدین ترتیب با کاهش تعداد و تنوع گونه ها موجب ساده تر شدن شبکه غذایی گردیده و منبع آبی را بخصوص در سواحل به یک منبع آبی مرده تبدیل می نماید (Rajesh, 2006). اگرچه ارزیابی اثرات محیط زیستی به صورت گزارش های EIA برای تک تک پروژه ها انجام شده است، و اثرات محیط زیستی آن شناسایی شده، اما اثرات فزاینده ای که این پروژه ها به همراه دارند درنظر گرفته نمی شود. بنابراین این ضرورت پیش می آید که علاوه بر بررسی اثرات تک تک پروژه ها، ارزیابی اثرات تجمعی آنها نیز در قالب یک چارچوب ارائه شود. که این امر باعث افزایش ارتقا ارزیابی اثرات محیط زیستی و ارائه پیشنهاداتی که باعث کاهش مشکلات ناشی از آن پروژه ها می شود.
خلیج فارس دریای نیمه بسته ای با 40 هزار کیلومتر مربع وسعت که دارای تنوع محیط زیستی کم نظیر است و بین 400 تا 450 گونه ماهی در آن زندگی می کنند. خلیج فارس در منطقه ای گرمسیری و خشک واقع شده که بدلیل وضعیت اکولوژیکی و محیطی ویژه، از دامنه تحمل آبزیان موجود در آن نسبت به تغییرات محیطی کاسته شده است و ورود آلاینده ها نیز آسیب بیشتری به این موجودات می زند (صمدیار، 1384). منطقه مورد مطالعه در ساحل خلیج فارس در شهرستان ماهشهر واقع شده و بدلیل استقرار واحدهای صنعتی پتروشیمی همانند یک گلوگاه استراتژیک در مناطق نفت و گاز ایران عمل کرده، دستیابی به منابع نفت و گاز، مواد اولیه و خوراک واحد های صنعتی را بیش از پیش تسهیل می نماید.
مهمترین اکوسیستم های آبی واقع در این منطقه خورها می باشند. وجود مواد مغذی و شرایط مساعد دمایی در خورهای منطقه باعث فراوانی انواع گونه-های کفزی نظیر پرتاران، تانائیدها، کم تاران و ماهیان شده است. هم چنین انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی که بسیاری از آن ها بومی منطقه می باشند و یا هرساله جهت زمستان گذرانی از مناطق سردسیر به این منطقه مهاجرت می کنند، حاکی از اهمیت اکولوژیکی خورهای اطراف منطقه مورد مطالعه می باشد (نبوی، 1378).
در سال 1990، گروهی از کارشناسان علمی حفاظت از محیط زیست دریایی آلودگی دریایی را به شرح زیر می دانند: ( این تعریف تاکید بر آلودگی با منشا انسانی است نه آلودگی طبیعی) که اینگونه تعریف می شود:
آلودگی دریایی شامل فعالیت های مستقیم و غیرمستقیم انسان برهر نوع مواد یا انرژی به محیط زیست دریایی است (شامل سواحل) که ممکن است اثر نامناسب داشته باشد و موجودات دریایی و سلامت انسان را به خطر اندازد و فعالیت های دریایی نیز محدود و یا کاهش کیفیت و مطلوبیت آبهای دریایی را موجب شوند (Marcus, 2004). مواد شیمیایی یکی از مهمترین انواع آلاینده های آب و نشأت گرفته از منابع طبیعی معدن، صنعتی (مانند شرکت های پتروشیمی) و دیگر منابع آلودگی (منابع نقطه ای و غیر نقطه ای آلودگی) که شرکت های پتروشیمی یکی از انواع آلودگی با منبع نقطه ای هستند.
ارزیابی آثار توسعه بر محیط زیست تکنیک مهمی است برای اطمینان یافتن از اینکه اثرات احتمالی پروژه های توسعه در محیط زیست کاملا مورد شناسایی و محاسبه قرار گرفته اند (شریعت و منوری، 1375). اثرات تجمعی دارای سابقه ای با حدود دو دهه می باشد. مفاهیم این روش در کشور ما ایران نسبتا جدید بوده و توجه کافی به آن مبذول نشده است.
اثرات تجمعی محیط زیستی اثراتی افزودنی هستند که ممکن است در نتیجه فعالیتهای انسانی که بارها تکرار شده و در تمامی نقاط پراکنده شده است به وجود آمده باشند، فعالیتهای بسیار کوچک و مستقل که در اصل ناچیز شمرده می شوند ممکن است گاهی اوقات به تغییرات محیطی برگشت ناپذیر و حتی اساسی منجر شود .
در حال حاضر مفاهیم مربوط به اثرات تجمعی و روش های ارزیابی اثرات تجمعی در کشور ایران مورد توجه و شناسایی، قرار نگرفته است. در این تحقیق سعی بر این است که ابتدا روش های مختلف ارزیابی اثرات تجمعی که در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته، معرفی شود و سپس با توجه به محدودیت های موجود، از بین این روش ها روش مناسب برای ارزیابی اثرات تجمعی صنایع پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر انتخاب شود.
با توجه به اینکه سامانه اطلاعات جغرافیایی ابزار قدرتمندی برای تحلیل داده-های مکانی می باشد و امکان انجام تحلیل های پیچیده با مجموعه داده های مکانی و غیرمکانی بصورت توام از مهمترین قابلیت های GIS است که نمی توان آن را با روش های دیگر مانند روش های سنتی انجام داد. این سامانه و ابزارها و فن های آن توانایی آن را دارد که با تلفیق لایه های مختلف اطلاعاتی در قالب مدل های مختلف و در حداقل زمان، در ارزیابی اثرات تجمعی صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار گیرد.
ماتریس ها اغلب برای شناسایی احتمال اینکه یک فعالیت ممکن است بر یک جز خاص محیط زیستی اثر گذار باشد یا برای رتبه بندی انواع ویژگی های مختلف اثرات بر اجزای مختلف محیط زیستی بکار برده می شوند. ماتریس مثالی از یک ابزار است که می تواند در طول تمرینات تعین محدوده ( (Scoping برای شناسایی بطور بالقوه شدیدترین روابط علت و معلولی و پس از آن به اختصار، خلاصه نتایج حاصل از ارزیابی مورد استفاده قرار گیرد. که در این تحقیق از ماتریس تعاملی به منظور کمی کردن اثرات تجمعی حاصل از صنایع و نیز ماتریس پاستاکیا به منظور ارزیابی اثرات ناشی از صنایع پتروشیمی بر محیط های مختلف استفاده گردید.
فهرست مطالب:
مقدمه
بیان مسئله
پیشینه تحقیق کامل: خارجی و داخلی
ضرورت و اهمیت موضوع
اهداف تحقیق: اهدف اصلی و فرعی
سوالات تحقیق: سوالات اصلی و فرعی
فرضیات تحقیق: فرضیات اصلی و فرعی
روش تحقیق
روش تجزیه و تحلیل داده ها
جدول زمانبندی شده انجام پایان نامه
منابع فارسی کامل
منابع انگلیسی کامل
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 29
مطالب مرتبط