جاروی روده ها با خوردن نخود
نخود گیاهى است از تیره سبزى آساها (پروانهواران) و از دسته پیچىها که یک ساله است و ارتفاع بوتههایش در حدود 50 سانتىمتر است. نخود داراى گونههاى مختلف است
خواص نخود
نخود اسم فارسى است و به عربى حمص و به ترکى بولچاق و به یویانى واربایس و به هندى چنه و سبز آن را بونط گویند و آن برى و بستانى مىباشد. و نوع بستانى چند قسم مىباشد: سفید و سرخ و سیاه و کرسنى. و بعضى گویند برى را کرسنى نامند.
شیخ الرئیس نخود سفید را گرم و خشک در اول نوشته است. نزد بقراط سبز تازه آن تر در اول است. قوت آن تا سه سال باقى مىماند.
نخود سیاه نافع ورمهاى گرم و سخت و ضماد آب پخته آن با عسل نافع ورم خصیتین است و روغن آن نافع حکه و قوبا است.
خوراک و مالیدن نخود نافع اعضاء سست شده و بیماریهاى ناشى از سردى مىباشد.
نخود را جویده و در چشم بگذارند ظفره چشم را نفع دهد. نخود بهترین غذا براى ریه مىباشد. البته بطور حریره بهتر است. خوراک آن نافع استسقا و یرقان سدى و کبدى، مولد خون و چاق کننده بدن است، موقع پختن، آن را زیاد حرکت ندهند، زیرا دو ماده از آن جدا مىشود. نیز آب پخته شده بهتر از جرم نخود است.
نخود را باید در وسط غذا میل کرد تا خوب هضم شود. آشامیدن آب پخته نخود سیاه با روغن بادام تلخ و روغن ترب و کرفس سنگ کلیه و مثانه را بشکند و اخراج جنین نماید.
نخود منى را زیاد مىکند. خوراک نخود تولید باد و نفخ کند. خوراک آب پخته اقسام آن ملین شکم و مفتح سدد کلیه است خصوصا سیاه و کرسنى. گفتهاند اگر یک مشت آن را در سرکه بخیسانند و ظهر آن را میل نمایند کرم شکم را از بین مىبرد بخصوص نخود برى.
خوردن برشته نخود که سرد نشده باشد جهت بواسیر خونى مفید و مالیدن انواع آن نافع سردرد و زردى صورت و بى حسى اعضا و امراض مفاصل است. نخود مضر زخم مثانه است و مصلحش خشخاش است مولد باد و نفخ است و سنگین مىباشد و مصلحش زیره و شوید(شبت) و گلقند است. نوشیدن آب بعد از خوراک نخود خیلى ضرر دارد.
روغن نخود، گرم و خشک در سوم است، تند و با قوت نافذه و مقوى مو و باه است و جهت تسکین درد دندان و لثه و دردهاى سرد و جذام خیلى مفید است. «1»
خوردن و پاشیدن آب نخود در زدودن کک و مک و زیبا کردن رنگ مؤثر است. علاج درد پشت است. جوشهاى تر سر را از بین مىبرد. آب نخود را اگر ناشتا خورند در برخیزاندن ذکر بسیار قوى است. نخود گرفتگى کلیه را باز مىکند. «2»
نخود سبز مجارى ادرار را پاک مىکند و براى سوزاک مفید است داراى فسفر، پتاسیم، آهن، نشاسته، قند و اسید فسفریک مىباشد. نیروبخش، خون و اعصاب مغز را تقویت مىکند. «3»
خوردن نخود برشته تازه که سرد نشده باشد براى بواسیر خونى نافع است. نخود را یک شب در سرکه بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید ولى در آن روز چیز دیگر میل نکنید براى کشتن کرم معده بسیار مجرب است در آب نخود جوشانده بنشینید براى اصلاح امراض مقعد و تنقیه رحم و اخراج کرم و شکم و مقعد بهترین دواست. «4» نخود سیاه جوشانده میل کنید تحلیل باه است. «5»
نخود سبز داراى ویتامین C, B, A مىباشد و در حکم جارویى است که روده را از جمع شدن فضولات مسموم در آن پاک مىکند. «6»
خوردن آب جوشانده نخود با قدرى نمک مقطع لزوجات و مفتح شده و مدر بول خصوصى براى درد سینه و ریه نافع است. «7»
اگر نخود را برشته کرده آن را بکوبند و پودرش را به بیمار مخصوصا کودکانى که به اسهال مبتلا شدهاند بدهند مدفوع آنان طبیعى گشته و شفا مىیابند و جوشانده آن را هم براى رفع سنگ مثانه استفاده مىکنند.
برگرفته از:
(۱)- محیط اعظم، ج ۴، ص ۱۵۲؛ تحفه حکیم، ص ۹۲؛ قرابادین کبیر؛ ص ۱۸۳؛ صیدنه، ج ۲، ص ۸۲۵٫
(۲)- قانون در طب، ج ۲، ص ۱۵۵٫
(۳)- اسرار خوراکیها، ص ۲۴۰٫
(۴)- راهنماى نجات از مرگ مصنوعى.
(۵)- گلها و گیاهان شفابخش، ص ۱۱۵٫
(۶)- اعجاز خوراکیها، ص ۱۳۱٫
(۷)- راه نجات از مرگ مصنوعى، ج ۴، ص ۱۳۵٫
مطالب مرتبط