طبیعت تخم گشنیز : سرد و خشک است.
ترکیب شیمیایى تخم گشنیز :
اسانس روغنى ۲۶/ ۱۹ درصد- مانى تول- کوریاندرول- فلاونوئید گلیکوزید.
خواص درمانى تخم گشنیز :
۱- تخم گشنیز را بخورید. تونیک و بادشکن و ضد قى و شیر افزاست، سینه را نرم مى کند و سرفه را تسکین مى دهد، سرماخوردگى و خفقان را بهبود مى بخشد، تبهاى نوبه اى و سوءهاضمه و سرخک و وسواس را درمان مى کند، سیلان اسپرم را بند مى آورد. براى زخمهاى مجارى ادرار مفید است، ضد قى و مفرّح و مقوى قلب و دماغ است، براى کرم معده و تبهاى نوبه اى مفید مى باشد.
۲- بعد از هر غذا یک قاشق قهوه خورى از تخم گشنیز را در یک فنجان آب جوش ده دقیقه دم کنید و بنوشید. ادرار را زیاد مى کند، براى تقویت معده مفید است و نفخ معده را برطرف مى سازد، خستگى هاى عصبى و تشنجات عصبى را درمان مى کند.
۳- تخم گشنیز را بو بدهید و نرم بسایید و کفلمه کنید. از خونریزى معده جلوگیرى مى کند، اسهال خونى را بند مى آورد.
۴- تخم گشنیز را بو بدهید بعد با تخم خرفه به اندازه مساوى نرم بکوبید و روزى سه بار هر مرتبه یک قاشق مرباخورى بخورید. اسهال طولانى و مزمن را بند مى آورد، ورم روده بزرگ یا کولیت را درمان مى کند.
تخم گشنیز۵- تخم گشنیز را در دهان بجوید. بوى بد دهان و بوى شراب را از دهان مى برد.
۶- تخم گشنیز را بجاى تنباکو در سر قلیان بریزید و بکشید و مقدارى از آن را هم بجوشانید و سر را با آن بخور دهید بعد آبش را هم صاف نموده با شکر شیرین سازید و دو فنجان بنوشید. خارش سر را تسکین مى دهد.
۷- اگر تخم گشنیز را در آتش بریزید و دود آن را به سر و مغز بدهید زکام را درمان مى کند.
۸- تخم گشنیز را مثل غبار نرم بسایید و روى زخم بریزید. براى زخم مفید است و باعث قطع خونریزى آن مى شود، زخمهاى مجارى ادرار را درمان مى کند.
۹- تخم گشنیز را نرم بسایید و با سرکه خمیر کنید و بر سر بمالید. سردردى که از غلبه خون و حرارت باشد را تسکین مى دهد.
۱۰- تخم گشنیز را با گل برز به اندازه مساوى نرم بسایید و بر موضع بپاشید. سوزش پاى اطفال که در اثر ادرار ایجاد شده را درمان مى کند.
۱۱- تخم گشنیز را با گل ارمنى به اندازه مساوى بسایید و روى پنبه ریخته و شب ضماد کنید. فیستول را درمان مى کند.
تذکر: اسراف در خوردن تخم گشنیز باعث ایجاد فراموشى و اختلال حواس و چرت زدن و تقلیل اسپرم و ضعف نیروى جنسى مى شود، براى اشخاص مبتلا به نفس تنگى و آسم نیز مضرّ است.
مصلح تخم گشنیز : بعد از تنقیه معده و ایجاد قى، خوردن زرده تخم مرغ نیم پز با فلفل و نمک یا سوپ مرغ چاق و چرب با دارچین مى باشد.
منبع:
حاجى شریف، احمد، اسرار گیاهان دارویى، ۱جلد، حافظ نوین – تهران، چاپ: چهارم، ۱۳۸۶ ه.ش.
مطالب مرتبط