دانلود تحقیق و مقاله رایگان با عنوان چه کنیم تا بدن ما سالم بماند و بتواند مقاومت کند؟
چه کنیم تا بدن ما سالم بماند و بتواند مقاومت کند؟
در زندگی روزمره دلمشغولیهای داریم و برای انجام هر کاری اعم از انتخاب شغل، تحصیل، تجارت و دیگر گزینهها تحقیق میکنیم تا با صرف وقت و هزینه و مطالعه و مشورت با افراد صاحبنظر، آگاهانه وارد آن عرصه شویم. اما به تخصصی بودن بحث تغذیه و تهیهٔ ی مواد غذائی مناسب و مفید برای حفظ سلامتی بدن، توجه چندانی نمیکنیم.
نگاه سنتی و بدون اندیشه به مسئلهٔ تغذیه و شتابزدگی در امور، باعث میشود که از نقش مواد غذائی در سلامتی بدن غافل شویم و ندانیم که چگونه میتوان با تغذیهٔ سالم، ضمن حفظ شادابی به طول عمر خود افزود.
طبقهبندی غذاها:
غذاها به چند گروه عمدهٔ پروتئینی، نشاستهای، چربی و اسیدی تقسیم میشوند. گوشت، ماهی، مرغ، تخممرغ، پنیر، لبنیات، انواع لوبیا، گردو و بادام از غذاهای پروتئینی هستند که دارای ازت و ترکیبات مختلف اسیدی هستند و بخش زیادی از آنها در بدن تجزیه شده و سپس از راه خون به اعضاء بدن میرسند. پروتئین، در بدن ذخیره نمیشوند. اگر کسی دچار کمبود آن باشد، کبد و کلیهها آن را تأمین میکنند.
گروه دوم، غذاهای سرشار از نشاسته مثل غلات، حبوبات، سیبزمینی، کدو موز هستند که در بدن، حرارت و انرژی ایجاد میکنند. این نوع غذاها کربن، ئیدروژن، اکسیژن و مواد فرعی دارند.
گروه سوم، غذاهای چرب مثل آواکادو، کره، پنیر، مارگارین، ماینز و روغنهای نباتی و حیوانی هستند. این گروه در آب غیرمحلول و در الکل حل میشوند. چربی متشکل از نشاسته، کربن، ئیدروژن و اکسیژن است، اما اکسیژن چربی از نشاسته کمتر است و به همین جهت برای تبدیل شدن به انرژی، اکسیژن زیادی از بدن میگیرد و حرارت زیادی در بدن ایجاد میکند. چربیهائی که در غذا مصرف میشوند، کره، پیه، دنبه، روغن زیتون، روغن کنجد و سایر دانههای نباتی هستند. یک گرم چربی ۹ کلیو کالری حرارت تولید میکند. حال آنکه یک گرم نشاسته ۴ کالری حرارت ایجاد میکند و به همین جهت توصیه میشود در فصل تابستان و در مناطق گرم، از خوردن چربی پرهیز کنید.
غذاهای اسیدی شامل مرکبات، آناناس، توتفرنگی، گوجهفرنگی، سرکه و… هستند که ویتامین و املاح معدنی فراوان دارند و به هضم غذا، تقویت استخوانها، حفظ شادابی پوست و دفع سموم بدن کمک میکنند.
بهترین ترکیبات غذائی
عدم استفاده از ترکیبهائی که میتوانند در کنار یکدیگر به غذائی کامل، مفید و مقوی تبدیل شوند، از دیگر مسائلی است که در فرهنگ تغذیه رعایت نمیشود. بهطور مثال اغلب ما از تأثیر ترکیبات میوههای اسیدی با گردو، بادام یا شیر اطلاع نداریم. مصرف این مواد در کنار یکدیگر در درمان رماتیسم، تقویت معده، دفع انواع سنگهای کبدی، تقویت قوای عصبی، کمک به هضم غذا و انتقال فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم و منیزیم مؤثر واقع میشوند.
همانطور که مصرف سبزیها با انواع پروتئینها اعم از گوشت، مرغ، تخممرغ، و پنیر علاوه بر افزایش قد و وزن، رشد استخوانها و سلامت دندانها در سنین رشد به ساخت سلول و بافت ماهیچهای کمک میکند و ویتامینهای C، B، A و K را که در انواع سبزیها وجود دارد، به بدن میرساند. ترکیب غذاهای نشاستهای با سبزیها نیز انواع ویتامینها را به بدن انتقال میدهد. ترکیباتی چون نان، سیبزمینی، برنج، کدو و موز مقادیر زیادی فسفر، آهن، کلسیم و منیزیم را وارد بدن میکنند.ترکیب غلات یا حبوبات با سبزیها نیز سرشار از ویتامین هستند. نباتات سبز، مواد معدنی بسیاری از قبیل آهن، کلسیم و فسفر دارند و در بدن ترکیبات قلیائی تولید کرده و به گوارش غذا کمک میکنند. این دسته به واسطهٔ ویتامین زیادی که دارند سودمند بهشمار میروند و در ترکیب با غلات یا حبوبات که محصولات زراعی و مکمل سبزیها هستند، نشاط و شادابی فراوانی بهوجود میآورند.
از این ترکیبات، نشاستهها و چربیها به دو گروه خوب (بیضرر) و بدهضم تقسیم میشوند.
روش پخت غذاها:
پخت غذا عبارت است از فرآیند شستن، آماده کردن و ترکیب مواد غذائی و حرارت دادن به آن. این تعریف را اکثر کسانی که دستی در طبخ غذا دارند، میدانند. غافل از آنکه روش پخت غذا در حفظ مواد مغذی، افزایش کیفیت و طعم و سلامتی آن تأثیر دارد و برای تهیهٔ غذائی که همهٔ ویژگیهای بالا را داشته باشد، باید نکاتی از مرحلهٔ خرید، نگهداری، پاک کردن، شستن، خرد کردن و تهیهٔ مواد غذائی رعایت شود.نگهداری از روغن و چربی در یخچال، به حفظ سلامت آن کمک میکند.پختن سیبزمینی و سبزیهای دیگر مثل کلم، کدو، هویج با پوست و خوردن پوست آنها برای بدن مفید است.
وقتی حبوبات را در آب خیس میکنید، با همان آب، آن را بپزید. در آب غلات و حبوبات ویتامین و مواد معدنی فراوانی وجود دارد.
سبزیها را خام بخورید. در غیر این صورت آنها را بخارپز کنید. چون پختن طولانی مدت سبزیها باعث از بین رفتن ویتامینهای موجود در آن میشود.هیچ وقت غذا را در ظرف یا کاغذهای آلومینیومی نپزید. مواد آلومینیوم پس از داغ شدن، جذب غذا میشوند و این برای بدن مضر است.
شرایط خوردن غذا برای کنترل وزن
خوردن غذا اگرچه برای تأمین مواد مورد نیاز بدن ضروری و اجتنابناپذیر است، اما شاید دیده باشید که بسیاری هنگام صرف غذا یا به شکل تلفنی یا حضوری مشغول گفتوگو هستند، به مطالعه یا انجام کار اداری خود ادامه میدهند، برای انجام کارهای شخصی یا امور دیگران از این اتاق به آن اتاق میروند و زمانی را صرف خوردن غذا نمیکنند. این افراد در هنگام بلعیدن غذا آرامش ندارند و متأسفانه اغلب در این شرایط ناهمگون، به کاهش یا افزایش وزن مبتلا میشوند. آنها از غذا خوردن که حق طبیعی هر فرد است، لذتی نمیبرند.
از مهمترین شرایط تغذیهٔ مناسب آن است که حداقل سی دقیقه وقت برای آن اختصاص داده شود تا این کار با آرامش و در فرصت کافی انجام شود. از دیگر مواردی که میتواند به بلع و هضم غذا آسیب بزند و مانع لذت بردن فرد از تغذیه شود، ایستاده غذا خوردن است. تغذیهٔ مناسب باید در مکان معین و مناسب و آرامشبخش انجام شود. قبل از خوردن اولین لقمه، یک دقیقه تأمل جایز است. ضمن اینکه خوردن غذا در ظرف بزرگ باعث میشود که بیش از حد غذا بخوریم. اگر بعد از بلعیدن هر لقمه، یکی دو دقیقه استراحت داشته باشیم، انرژی زیادی صرف نمیشود. سر میز یا سر سفره باید حواستان فقط متوجه غذا خوردن باشد. در موقع صرف غذا، تماشای تلویزیون، صحبت کردن با تلفن یا گفتوگوی حضوری باعث اختلال در بلغ و هضم غذا میشود.
اینکه قبل از اتمام غذا، یکی دو لقمه در بشقاب باقی بماند، روش خوبی برای کنترل وزن است. غذا خوردن در هنگام عصبانیت یا فشار عصبی نیز باعث ایجاد سموم مضر در بدن میشود و بهطور قطع نمیتواند مفید واقع شود. غذا خوردن در فضائی آرام باعث تمدید اعصاب میشود و انرژی رفته را به بدن برمیگرداند. ضمن اینکه هیچ وقت نباید بعد از کار یا ورزش زیاد، بلافاصله غذا بخوریم. همانطور که وقتی مریض هستیم، باید غذاهای سبک مصرف کنیم و اجازه بدهیم بیماری از بدن بیرون برود.گرسنگی طولانی مدت و مکرر باعث ضعف در بدن و ایجاد مشکلات گوارشی میشود. پس هیچگاه گرسنگی را نادیده نگیریم و از طرفی همیشه وقتی گرسنه هستیم، غذا میل کنیم. جویدن باعث هضم سریع غذا میشود. بهخصوص مواد نشاستهای که باید ۲۵ مرتبه قبل از قورت دادن جویده شوند. سبزیها، سریعتر از دیگر مواد غذائی در بدن گوارش میشوند. پس از صرف یک وعده غذای سنگین میتوان در وعدهٔ غذائی بعدی از سبزیهای تازه و خام استفاده کرد. این کار استراحتی به دستگاه گوارش میدهد. ضمن اینکه برای حفظ سلامتی بدن همیشه باید در برنامهٔ غذائی خود ۸۰ درصد میوه و سبزی و ۲۰ درصد غذای پروتئینی و نشاستهای بگنجانیم تا اندامی موزون، پرانرژی و سالم داشته باشیم.
بدن برای هضم و گوارش غذاها مدت زمانی را فعالیت انجام میدهد. حال آنکه میوهها و سبزیهای تازه و خام سریعتر جذب بدن میشوند و ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن را تأمین میکنند.
ترکیب غذاها در کنار هم :
در مهمانیها یا حتی در اغلب وعدههای غذائی که اعضا خانواده بهصورت خودمانی حضور دارند، چند نوع غذای ناهمگون در سر میز غذا دیده میشود. مصرف ترکیبات متناقض نه تنها انرژی مورد نظر را به بدن نمیرساند بلکه آسیبهائی را متوجه انسان میکند و بیش از آنکه مفید واقع شود، به بدن صدمه میزند. بهطور مثال مصرف چند غذای انباشته از پروتئین در یک وعدهٔ غذائی، بسیار سنگین و بدهضم است. همانطور که غذاهای انباشته از پروتئین و نشاسبته، غذاهای پروتئینی و چرب، غذاهای اسیدی و پروتئینی و انواع شکر و شیرینی با پروتئین باید در دو وعدهٔ جداگانه خورده شوند. مصرف این ترکیبات در کنار هم ایجاد سوءهاضمه میکند.آب خنک و انواع نوشیدنیها از ملزومات هر سفره یا میز غذا هستند. حال آنکه در موقع صرف غذا باید از نوشیدن آب و نوشابه اجتناب کرد. خوردن غذاهای نشاستهای به افزایش وزن منجر میشود. باید سعی کنیم بیش از یک غذای نشاستهای در روز نخوریم و غذاهای نشاستهای و اسیدی را جداگانه در دو وعده مصرف کنیم. شیر از نوشیدنیهای بسیار مفید و مغذی و کامل است که خوردن یک لیوان آن میتواند یک وعدهٔ غذائی محسوب شود. اما شیر را باید به تنهائی یا در کنار میوههای اسیدی مصرف کرد تا ضمن حفظ کلسیم و مواد مغذی موجود در آن، گوارش آن نیز به آسانی انجام گیرد.
بعضی از میوهها مثل هندوانه یا خربزه بهدلیل ویژگیهائی که دارند باید به تنهائی مصرف شوند. خوردن این میوهها با غذا یا در کنار ترکیبات دیگر توصیه نمیشود. همانطور که دسرها را میتوان با سالاد فصل ترکیب کرد تا خوردن آن نشاط و انرژی بیشتری را به بدن انتقال دهد.
عوامل خطرساز و تضعیفکننده:
همانطور که میدانید تنها مصرف مواد غذائی نمیتواند به بدن نیرو وارد کند و مقاومت آن را در برابر بیماریها و فشارها بالا ببرد. بلکه عوامل زیادی مثل ترکیبات غذا و شرایط غذا خوردن برای کنترل وزن هم در این مسئله دخیل هستند. از دیگر این عوامل این عوامل میتوان به چند مورد اشاره کرد.
پرخوری: ضمن اضافه شدن وزن و افزایش چربیهای اضافی، باعث بیماریهائی مثل فشارخون، قند، چربی و مسمومیت خون در بدن میشود.
مشروبات الکلی: سلولهای مغزی و ویتامینهای موجود در غذا را از بین میبرد و با گشاد کردن عروق، باعث تضعیف قلب و سیستم عصبی میشود. داروها: اگرچه مصرف دارو برای درمان بیماریها مفید است ولی هر داروئی عوارض جانبی خاص خود را به جا میگذارد، انرژی سالم بدن را نابود و توانائی مبدلی را جایگزین آن میکند. چای و قهوه و شکر: عملکرد آنها مثل دارو بوده و انرژی را بیهوده هدر میدهند. آلودگی محیط: آلودگی و مواد شیمیائی موجود در هوا، آب و غذا مسمومیت غذائی ایجاد میکند و ارزش مواد غذائی را از بین میبرد. کمبود اکسیژن: تنفس عمیق، خون را اکسیژنه و قلیائی میکند و انرژی مثبتی را به بدن انتقال میدهد. آشفتگیها: نارضایتی از شغل و زندگی مشترک و انواع نارضایتیها، اضطراب، دلواپسی، ترس، عمگینی و حسادت ایجاد میکند، سلامتی را به خطر میاندازد و فرد را ضعیف و نامقاوم میسازد.
آسیبدیدگی: رفتارهای خطرناک در هنگام کار، رانندگی، ورزش یا تفریح میتواند مشکلاتی را بهوجود آورده و باعث شکستگی یا آسیبدیدگی اعضاء بدن شوند. هشیاری و مراقبت از اندامها برای حفظ روحیه و جلوگیری از فشارهای روانی و هزینههای درمانی نیز از مهمترین عواملی است که نقش آن در شادابی فرد، کمتر از تغذیهٔ مناسب نیست.
عوامل مفید برای حفظ تندرستی
همانگونه که ذکر شد مصرف مواد غذائی مفید به تنهائی نمیتوانند ضامن سلامتی باشند و برای ایجاد یک وضعیت مناسب و تقویت قوای بدن باید نکاتی رعایت شود که به ذکر مواردی از آن میپردازیم:
رژیم غذائی: به اندازهٔ کافی غذا خوردن و رعایت اینکه قبل از سیر شدن، از خوردن پرهیز کنیم؛ باعث ایجاد تناسب اندام میشود. ضمن اینکه انتخاب ترکیبات غذائی که بیشتر از سبزیها و میوههای تازه و پروتئینی باشد نیز به تندرستی کمک میکند.
ترک عادات بد: پیش از این، مواد مضر و ترکیبات غلط غذائی و شرایط نامناسب تغذیه ذکر شد که ترک این عادات برای سلامتی مفید است.
ورزش: انجام حرکات نرمشی به مدت بیست دقیقه در روز به هضم غذا، گردش خون و شادابی بدن کمک میکند.
خواب: برای تعمیر و تقویت پوست و اعصاب بسیار مفید است، انرژیبخش است و به نمک قلیائی بدن میافزاید.
روزه: روزه گرفتن و تحریم بعضی از مواد غذائی برای استراحت دادن به دستگاه گوارش فواید زیادی دارد و بهترین نوع آن اینکه یک هفته تا ده روز فقط سبزی و میوه مصرف کنیم تا سموم بدن دفع شود.
حمام: حمام سونا باعث تعریق زیاد و دفع سموم بدن از طریق پوست میشود و چربیهای اضافی را دفع میکند. دوش گرفتن با آب گرم یا سرد هم برای ایجاد نشاط و سلامتی فایدههای بسیاری دارد.
ماساژ: این کار فشار روی عضلات و اعصاب را کاهش میدهد و باعث تسکین و آرامش میشود. فکر کردن به لحظههای شاد و مثبت در زمانی که ماساژ انجام میشود، نیروی فرد را افزایش میدهد.
حمام آفتاب: بدن به نور آفتاب نیاز دارد. بخش زیادی از ویتامین D در اثر تابش نور خورشید به اندامها میرسد که برای تقویت استخوانها ضروری است. حمام آفتاب در کنار دریا یا در حیاط خانه به مدت ۲۰ دقیقه در روز مفید به نظر میرسد. حال آنکه اگر این مدت افزایش پیدا کند، نور آفتاب میتواند برای پوست بدن زیانآور باشد.
مطالب مرتبط