دانلود مقاله کارآفرینی طرح ایجادیک واحد پرواربندی گوساله به ظرفیت ۳۰۰ راس از نژاد آمیخته
مقدمه
بی گمان از قرون گذشته تا آیندگان.نوع بشر در اولین اقدامات خود رفع گرسنگی را ملاک قرار داده و خواهد داد.غذا بویزه نوع حیوانی آننقش سرنوشت سازی در استقالال و سلامت و پویندگی و سازندگی ملل و اقوام داشته و خواهد داشت.هرفرد و اجتماعی که ازحیث مواد غذایی فقیر می باشند اقتدار در تفکر.سیاست و اقتصاد خودرا کم کم به ورطه فنا خواهد سپردوسلطه پذیر مقتدران و ثروتمندان خواهد شد.چرا که بدون امکانات و تجهیزات مورد نیازجوامع امروزی می توان گذران عمر نموداما بدون آذوقه و توشه هرگز .تولید و تامین مواد غذایی از انجا که از ضروریات اساسی و اولیه زندگی انسانها محسوب شده و هرگونه اهمال و سهل انگاری و غفلت در این امربا بازتابهای غیرقابل جبرانی همراه خواهد بودلذا بر ماست که امروزاین نیاز حیاتی و سرنوشت ساز ملت رابیش از پیش باور کنیم و خدایی ناکرده با کوتاهی و ضعف موجبات تباهی و انقراض و شکست آیندگان رافراهم نیاوریم که نیاز امروز را باید پاسخگو بود چرا که فردانیازی دیگر به آن افزوده خواهد شد.ارج نهادن به تلاش هموطنانی است که سوای جوانب اشتغال و سودآوری همت خویش را در زمینه تولید جزم نموده و با قبول زحمات طاقت فرسا گامی در راه توسعه و قطع وابستگی بر میدارند.
واینک هموطنان دیگر با میل شخصی و با نیات خیر خواهانه قدم در راه تولید نهاده و با مشارکت در عرصه پرورش دامگوشتی خواهان خدمت به جامعه نیازمند کنونی است.جامعه ای که به پروتئین به عنوان یک ضرورت حتمی در رشد حجسمی و شکوفایی خلاقیتهای ذهنی کودکان خود و به عنوان یک ماده مغذی در حفظ و نگهداری سلامت سایر افراد خود می نگرند.
مهم به بار نیاید مگر آنکه پایه های رفاه و آسایش را در خودکفایی و استقلال جستجو کنیم و به یقین باید اظهار داشت که ریشه های استقلال در فعالیت های دامپروری و کشاورزی است هر چه ین دو بخش پویا تر باشند صنایع وابسته فعال تر وهرچه صنعت در این دوخادم تر باشد شکوفایی ثمره خودکفایی خوش منظرتر خواهد بود
کلیات
۱) هدف ایجادیک واحد پرواربندی گوساله به ظرفیت ۳۰۰ راس از نزاد آمیخته در روستای ابراهیم آبادآبیک میباشد.
برای اجرای طرح نیاز به ساختمانها و تاسیسات پرواربندی گوساله با مشخصاتی که ذکر خواهدشد می باشد.این واحد تحت شرایط متعارف س از تکمیل و بهره برداری قادر خواهد بود در سال اول۱۱۶تن گوشت و۵۸۵تن کود(با در نظر گرفتن تلفات)تولید نماید.
۲) مجری طرح سید رحمت اله اسدی می باشد که در امر پرورش و پروار گوساله ها با(همکاری مسئول فنی طرح)اطلاعات و تجاربی که از آنان سراغ می رود قادر خواهند بود به خوبی دامداری خود را سرپرستی و اعمال مدیریت نمایند.
۳) محل و موقعیت و محل اجرای طرح کیلومتر ۱۷ جاده طالقان از سه راه قشلاق بخش آبیک می باشد. امکانات منطقه از لحاظ آب جهت شرب دامها با توجه به آب طالقان رود و مجوز اداره کل آب منطقه اردبیل دال بر استفاده از آب تحت ارضی پس از اخذ مجوز قانونی مناسب بوده و علاوه بر آن نیروی امسانی لازم در دسترس و بازار مصرف و فروش تولیدات نیز با نزدیکی به شهر آبیک کشتارگاه زیاران و قزوین و کرج و تهران فراهم است
۴) شرایط اقلیمی روستای ابراهیم آباد برای کشاورزی و علوفه داری مناسب بوده و هست. اما از آنجا که مجری قراردادکشت و علوفه خود را از زارعین طرف قرداد خریداری می نماید مشکل خاصی در تهیه مایحتاج غذایی وجود ندارد.
تدارک دیگر اقلام خوراک دام نیز به علت نزدیکی به قزوین و سه راه کرج وتهران بودن محل اجرای طرح کاری است عملی و مقدور و میسر.
۵) میزان سرمایه گذاری براساس محاسبات انجام شده برای ایجاد ساختمانها پرواربندی گوساله و اماکن وابسته به آن و تاسیسات آبرسانی و برق و خرید گوساله و همه همه نیاز به حدود۳۸۲۹۰۶۸ هزار ریال سرمایه گذاری می باشد
۶) ساختمان و تاسیسات به منظور پروار گوساله ها از جایگاه باز(openshad)که عبارت از یک ساختمان بسیار ساده بوده و از سه طرف بوسیله دیوار مسدود واز یک طرف باز می باشد استفاده می گردد این بنا پشت به بادورود آفتاب بوده و کاملا از رطوبت احتمالی در امان می باشد. در جلوی این جایگاه بهاربند قرارداشته که این محوطه بوسیله دیوار و یا نرده کشی محصور می گردد.در این قسمت آبخور و آبشخور لازم مورد نیاز متناسب با تعداد دام بنا خواهد شد.انبارها و سیلو و دفتر مدیریت و محل عملیات دامپزشکی نیز با ظرافت در گوشه ای از زمین احداث خواهد شد تا زیبایی مکان نیز محوظ بماند.
خلاصه طرح
نام طرح: پرواربندی گوساله
ظرفیت:۳۰۰راسی
محل روستای ابراهیم آباد-بخش آبیک
مجری:آقای سید رحمت اله اسدی
مساحت زمین:برای ساختمان و تاسیسات۵۰۰۰۰متر مربع یا۵/۰ هکتار
مساحت کل زمین:۵هکتار(قراردادکشت)+۵۰۰۰۰مترمربع(۵/۰هکتار)
میزان سرمایه مورد نیاز:۳۸۲۹۰۶۸ هزار ریال
سهم متقاضی:۱۱۴۸۷۲۰ هزار ریال ۳۰درصد کل هزینه
سهم بانک:۲۶۸۰۳۴۷ هزار ریال ۷۰درصد کل هزینه
درآمد سالیانه:۳۷۱۲۶۰۰ هزار ریال
مقدار کارمزد بانک:۹۴۱۶۷۷ هزار ریال با احتساب ۶ سال برای هزینه ثابت و ۳ سال برای هزینه جاری
مقدار اصل اقساط پرداختی:۲۶۸۰۳۴۷ هزار ریال
وضعیت آب:استفاده از آب رودخانه و مجوز چاه آب برابر آیین نامه اداره کل آب
وضعیت برق:استفاده از برق منطقه ای براساس مجوز اداره برق
مدت زمان اجرا:بین ۱۰ ماه تا ۱۵ ماه از زمان گرفتن پروانه تاسیس
تمامی قیمت ها بر حسب هزار ریال می باشد
فهرست مطالب
مقدمه. ۱
کلیات.. ۳
خلاصه طرح. ۵
جدول شرح هزینه های واحد ساختمان و تاسیسات.. ۶
جدول شرح هزینه ماشین آلات و تجهیزات.. ۷
جدول شرح هزینه استهلاک.. ۸
هزینه زمین. ۹
جدول جمع کل هزینه های ثابت.. ۹
جدول هزینه خرید دام. ۱۰
جدول هزینه خوراک دام(جیره تقریبی) ۱۲
جدول شرح ترکب کنسانتره. ۱۳
جدول هزینه حقوق و دستمزد پرسنل واحد. ۱۴
جدول هزینه بیمه سهم کارفرما ۱۵
جدول هزینه حمل و نقل. ۱۵
جدول هزینه بهداشت ودرمان. ۱۶
جدول هزینه سوخت واحد. ۱۶
جدول هزینه تعمیرات.. ۱۷
جدول جمع کل هزینه های جاری واحد. ۱۷
جدول جمع کل هزینه های ثابت وجاری واحد. ۱۸
جدول شرح درآمد. ۱۹
جدول منابع تامین کننده هزینه های ثابت و جاری واحد. ۱۹
جدول نحوه بازپرداخت اعتبارات بانکی(سهم۷%مشارکت بانک) ۲۰
توجیه نهایی طرح. ۲۲
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 27
مطالب مرتبط