این پروپوزال در مورد نقش سبک زندگی در پیشگیری از جرایم (رشته حقوق جزا و جرم شناسی) می باشد. پروپوزال کامل و آماده ، نگارش حرفه ای براساس اصول پروپوزال نویسی ، منبع نویسی داخل متن و پاورقی
مقدمه:
بحث بزه کاری های فردی و اجتماعی و انواع کج رفتاریها و ناهنجاریها و جرائم موجود در جامعه، همواره موضوع بررسی جامعهشناسان و جرمشناسان بوده است. مکاتب نظری متعددی به بررسی این رفتارها پرداختهاند و هر کدام از زاویهای به این معضلات و آسیب ها نگریستهاند. اهمیت پرداختن به این مسائل در درجه نخست به خاطر جایگاه کلیدی امنیت در متن جامعه و تاثیرات آسیب زا و خطرناک ناامنی در حیات فردی و اجتماعی است. اساسا امنیت مبنای نظم و استقلال و حاکمیت همه کشورهاست و از جمله بنیادیترین اموری است که حکومتها مکلف به برقراری آن در سطح جامعه هستند.
اگرچه ناهنجاریها، بی عدالتیها، بی نظمیها، تبعیضها و بزه ها و جرائمی همچون اعتیاد، خشونت، دزدی، عدم رعایت حقوق شهروندی، رفتارهای غیر اخلاقی، بی توجهی به ارزشهای حاکم بر جامعه و تجاوز به حقوق دیگران و… اشکال مختلفی از بزه و جرم به حساب آمده و قانون گذار تکلیف همه آنها را در قانون روشن ساخته است، امّا حقیقت امر آن است که این معضلات، در درجه نخست ریشه و سرچشمه ای فرهنگی داشته و مناسبات اجتماعی و فرهنگی و اخلاقی حاکم بر خانواده و جامعه، به شدت در شکل گیری و گسترش آن، و یا در حذف و ریشه کن شدن آن موثرند.
از همین رو، بسیاری از جامعه شناسان و جرم شناسان و حقوق دانان بر این باورند که آنچه در درجه اول حائز اهمیت می باشد فهم علل و زمینه های ناهنجاریهاست و برای این منظور نیز ضروری است که شرایط اجتماعی و فرهنگی و خانوادگی بزه کار و بزه دیده مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
در حوزه مسائل کلان مرتبط با جرم و جرم شناسی، موضوع «پیشگیری از جرم» جایگاهی خاص و کلیدی دارد. پیشگیری از جرم همواره یکی از مباحث عمده و مهم در زمینه حقوق کیفری بوده و در نظام حقوق کشورمان نیز شاهد این توجه ویژه بوده ایم. به طوری که طبق بند 5 اصل 156 قانون اساسی یکی از وظایف اصلی قوه قضائیه «اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم…» تعریف شده است.
پیشگیری از جرم می تواند ماهیتی کیفری و یا ماهیتی غیرکیفری داشته باشد. اما امروزه با توجه به اهمیت راهکارها و شیوه های اجتماعی و فرهنگی، توجه به رویکرد غیرکیفری پیشگیری، اهمیتی روزافزون یافته است. چرا که می توان با شناخت عوامل فرهنگی، راهکارهایی فرهنگی نیز برای پیشگیری از وقوع بزه کاریها و ناهنجاریها در نظر گرفت و این از تبعات حقوقی و جزایی و اجتماعی جرائم در جامعه می کاهد.
این رویکرد، به طور عام، توجه به شاخه ای تحت عنوان «جرم شناسی فرهنگی» را در میان کارشناسان و متخصصان امر جرم و جزا گسترش داده که مبنای آن مطالعه و بررسی علل فرهنگی یا عامل شناسی فرهنگی جرم است. جرمشناسی فرهنگی شاخهای عام و مادر است که میتواند نظریات مختلف و پراکنده جرمشناسی را حول محور فرهنگ در بر داشته باشد. چنانکه هر جا نظریهای مربوط به خردهفرهنگ، تعارض فرهنگها، فرهنگهای ناشی از همزیستی اجباری، مهاجرت، شهرنشینی و … مطرح می شود، می توان یک عامل فرهنگی را به عنوان زمینه ساز انحراف شناسایی نمود.
یکی از حوزه هایی که در این زمینه جای بررسی و مطالعه ویژه دارد، موضوع «سبک زندگی» (LifeStyle) است. سبک زندگی، بر وجود روشهای متفاوت زندگی تاکید داشته و مقایسه و شناخت و تحلیل «شیوه های گوناگون زندگی» در میان گروه های متفاوت جامعه را نشان می دهد.
از همین رو سبک زندگی بر تمام مسائل زیستی یک فرد مثل خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، مدل لباس، الگوی مصرف، نوع آشپزی و خوراک، تفریحات و نحوه گذران اوقات فراغت، کسب و کار، رفتار حرفهای در محل کار، در دانشگاه و مدرسه، رفتار در فعالیتهای سیاسی، رفتار در ورزش و رفتارهای رسانهای اطلاق میشود و بر نوع رفتار شخص با دیگران تاکید دارد. از همین رو به نظر می رسد بهره گیری از نظریه سبک زندگی می تواند دستاوردهایی برای مطالعات جرم شناختی و دستیابی به روش های پیشگیرانه جرم داشته باشد.
فهرست مطالب:
مقدمه
بیان مسئله
پیشینه تحقیق
ضرورت و اهمیت موضوع
اهداف تحقیق
سوالات تحقیق
فرضیات تحقیق
روش تحقیق
جدول زمانبندی شده انجام پایان نامه
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 16
مطالب مرتبط