این پاورپوینت به بررسی نظریه بوروکراسی وبر میپردازد. شامل معرفی زندگی ماکس وبر، مفهوم بوروکراسی، ویژگیهای کلی بوروکراسی، مزایا و معایب آن، نقدهای وارده و بوروکراسی ایدهآل وبر است.
مقدمه
نظریه بوروکراسی یکی از بنیادیترین نظریات در علم مدیریت است که توسط ماکس وبر، جامعهشناس برجسته آلمانی، ارائه شده است. این نظریه با تمرکز بر ساختار و سازماندهی دقیق، به بررسی نحوه عملکرد سازمانها و ادارات بر اساس قوانین و مقررات مشخص میپردازد. پاورپوینت حاضر به معرفی و تحلیل جامع این نظریه میپردازد و تأثیرات آن را بر مدیریت و ساختار سازمانی مورد بررسی قرار میدهد.
ماکس وبر با توجه به تجربیات خود در مطالعه سازمانهای دولتی اروپا، بوروکراسی را به عنوان یک نظام کارآمد برای سازماندهی و مدیریت مؤسسات اداری و خدماتی معرفی کرد. وی معتقد بود که بوروکراسی با ایجاد ساختاری منظم و پیشبینیپذیر، میتواند کارایی و اثربخشی سازمانها را افزایش دهد. ویژگیهای اصلی بوروکراسی وبر شامل تقسیم کار، سلسله مراتب سازمانی، روابط غیرشخصی، انتصاب بر اساس شایستگی و نظام پیشرفت شغلی است.
اگرچه بوروکراسی دارای مزایای بسیاری است، اما نقدهایی نیز به این نظریه وارد شده است. برخی از معایب بوروکراسی شامل ایجاد ساختارهای خشک و غیرمنعطف، تأکید بیش از حد بر مقررات و آییننامهها، و کاهش خلاقیت و نوآوری در سازمانها میباشد. پاورپوینت حاضر با ارائه دیدگاههای مختلف و نقدهای وارده به بوروکراسی وبر، تلاش میکند تا یک دید جامع و بیطرفانه از این نظریه ارائه دهد و نقش آن را در مدیریت مدرن مورد ارزیابی قرار دهد.
تئوری بوروکراسی (دیوان سالاری)
نظریه بوروکراسی یکی از نظریاتی است که بر اساس اعتقاد به مدل ماشینگونه از سازمان پایهریزی شده است. اصطلاح بوروکراسی یکی از مفاهیم جنجالی و چالش برانگیز محافل آکادمیک مدیریت میباشد. این اصطلاح در قرن هیجدهم پا به عرصه وجود گذاشته و از لحاظ نظری همگام با پیدایش ابر سازمانها و ابر صنایع مورد مطالعه قرار گرفته است.
بوروکراسی از نظر اصطلاحی به معنای اداره نمودن از طریق دفاتر و قوانین و مقررات است. بوروکراسی از نظر عموم، مفهومی منفی و انتقادپذیر داشته و اغلب آثار منفی آن مانند کاغذبازی و کندی جریان امور اداری، در ذهن توده مردم تداعی میشود.
بوروکراسی در آغاز با معنی منفی همراه بود و در واقع به مفهوم قدرت بیمهاری تلقی میشد که میخواهد همه جامعه را ببلعد. «بالزاک» که با کتاب «کارمندان» واژه،بوروکراسی را رواج داد، آن را «قدرتی هيولايي میشمرد» که «به دست جماعت کوتولهها افتاده است»
بوروکراسی، به معنی یک روش سازماندهی و مدیریت است که در آن رعایت قوانین و مقررات، ثبت کلیه مکاتبات و جریان امور، رعایت سلسله مراتب، تخصصگرایی و ساختار رسمی مورد توجه اکید قرار میگیرد. بوروکراسی در معنای متفاوت دیگری نیز بکار می رود از جمله:
۱- بوروکراسی به معنای سازمان معقول
۲- بوروکراسی به معنای عدم کارایی سازمان
۳- بورکراسی به معنای حکومت به دست ماموران اداری
۴- بوروکراسی به معنای اداره عمومی
۵- بوروکراسی به معنای سازمان
۶- بوروکراسی به معنای جامعه نوین
ماکس وبر از بزرگترین اندیشمندان علوم اجتماعی در اوایل قرن بیستم بود که زمینه دانشگاهی مطالعات او تاریخ اقتصادی بود اما آموزههای او در فلسفه، حقوق و بیش از همه در علوم اجتماعی مورد توجه قرار گرفت. البته توجه به وی در علوم اجتماعی هم به میزان زیادی به سالهای بعد از جنگ جهانی دوم و پس از معرفی وی در آمریکا توسط پارسنز برمیگردد. با این حال گستردهترین و نه عمیقترین و مهمترین تاثیر او یعنی رابطه میان اقتصاد و دین حتی در سالهای قبل نیز تاثیرگذاری خود را شروع کرده بود.
به همین ترتیب تاثیر وبر بر انسانشناسی را نیز میتوان در دو حوزه بررسی کرد؛ رابطه دین و اقتصاد، که در واقع مورد مطالعاتی وبر بود. و حوزه دوم که تحت تاثیر رویکرد معنایی و تفسیری وبر قرار داشت و انسانشناسی تفسیری به میزان زیادی حاصل همین تاثیر وبر بوده است .
از مشکلات بررسی تاثیر وبر بر انسانشناسی محدودیت و حتی فقدان منابع در زبان فارسی و دسترسی محدود به منابع غیر فارسی است.
زندگی ماکس وبر (1920- 1864 )
ماکس وبر در 21 آوریل 1864 در خانوادهای پروتستان متولد شد و از نظر تاریخی همزمان با فایول و تیلور بود پدر وبر از چهرهای سیاسی و از مهمترین اعضای حزب لیبرال بود. «وبر جوان در یک خانواده بافرهنگ پرورش یافته بود. نه تنها سیاستمداران سرشناس بلکه دانشگاهیان برجسته نیز به خانه وبر رفت و آمد میکردند.» وبر دوره دانشجویی خود را در برلین گذراند. عنوان رساله دکترایش تاریخ جوامع بازرگانی در قرون وسطی بود. اولین نوشته او بنام ” تئوری سازمان اجتماعی و اقتصادی ” بود .
او در سال 1896 به جای استاد پیشین خود، کنیس، به استادی کرسی اقتصاد در دانشگاه هایدلبرگ رسید.
فهرست مطالب
مقدمه
تئوری بوروکراسی (دیوانسالاری)
زندگی ماکس وبر (1920- 1864 )
مفهوم بوروکراسی از نظر وبر
ویژگیهای کلی بوروکراسی
مشخصات بروکراسی
ویژگیهای مثبت بروکراسی
بروکراسی از جهت منفی
بروکراسی از دید بی طرفانه
نظرات چند تن از پیشروان علم مدیریت در باره بروکراسی
بروکراسی پایگاه مشروع قدرت
برخی از ویژگیهای سازمانی
انتقاد از بوروکراسی
بوروکراسی ایدهآل وبر
پایان
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 49
مطالب مرتبط