مقاله نقش رسانه ها در توسعه بی بندوباری و گسترش فساد به بررسی تأثیرات منفی رسانه های جمعی مانند اینترنت و ماهواره بر جامعه می پردازد. این مقاله با اشاره به مصادیقی چون روابط جنسی نامشروع و فرار از خانه، توضیح میدهد که چگونه رسانهها میتوانند با ترویج محتوای نامناسب و بدون نظارت، به انحرافات و جرایم اجتماعی دامن بزنند. همچنین بر اهمیت برنامهریزی صحیح و استفاده از رسانهها در آموزش و فرهنگسازی تأکید دارد و پیشنهاد میکند که دولت و خانوادهها با افزایش آگاهی و تقویت ارزشهای دینی و ملی، نقش مؤثری در مقابله با این معضلات ایفا کنند.
چکیده:
باید به نقش شگرف رسانه در جوامع امروزه با انتقال اطلاعات و افکار توجه داشت که رسانه علاوه بر تأثیرات مثبت، میتواند با تبلیغ جرم و فساد، هرزگی، خشونت، موجب افزایش جرایم و انحرافات در جامعه گردد. یکی از تأثیرات منفی رسانه، گسترش بیبندوباری در جامعه است که در چند دهه اخیر با گسترش رسانههای جهانی و خارج از کنترل دولت، مانند ماهواره و اینترنت، این معضل در جامعه مصادیق بیشتری یافته است.
از جمله مصادیق بیبندوباری میتوان به فرار از خانه و روابط جنسی نامشروع و اعتیاد جنسی اشاره کرد که رسانهها میتوانند نقش بسیار مؤثری در ایجاد و افزایش آن داشته باشند. مقاله حاضر به بررسی این دو معضل اجتماعی پرداخته و راهحلهای موجود را نیز مورد بررسی قرار میدهد. در خصوص فرار از خانه که در قانون جرم انگاری نشده است و صرفاً انگار انحراف تلقی میشود، و نیز روابط نامشروع در اینترنت و ماهواره که غالباً از کنترل قانونی خارج است، لذا پیشنهاد میشود که دولت، مردم، خانواده و رسانهها با استفاده از فرهنگسازی و آموزش، تلاشی همگانی برای کنترل این معضلات انجام دهند.
مقدمه:
عصر حاضر، عصر ارتباطات است و رسانه با انتقال و مبادله افکار و اطلاعات نقش بزرگی را در فرهنگ، عقاید عمومی، هنجارآفرینی و ارزشسازی جوامع به عهده دارند؛ بهطوری که اگر رسانه به نحو صحیحی در راستای فرهنگ جامعه فعالیت کند، میتواند موجب ارتقای ارزشهای انسانی در جامعه گردد و از وقوع بسیاری معضلات و جرایم پیشگیری نماید. برعکس، اگر محتوای رسانه بدون هدف گذاری صحیح و کارشناسی تنظیم شود، میتواند آثار منفی بسیاری بر جامعه بگذارد و منجر به وقوع جرایم و انحرافات اجتماعی شود.
یکی از آثار زیانبار رسانه در جامعه، تأثیر آن بر گسترش بیبندوباری است. به نظر میرسد تعریف دقیق و ویژهای از بیبندوباری در علوم اجتماعی ارائه نشده است و این واژه دارای مفهوم و تعریف عرفی است. افزایش مصادیق بیبندوباری در دنیای امروز و نقش رسانه در گسترش آن و افزایش جرایم اجتماعی را بررسی میکند.
امروزه با گسترش رسانههایی مانند ماهواره و اینترنت که محدود به مرزها نیستند و دولتها تسلطی بر آنها ندارند، مصادیقی از بیبندوباری چون فرار از خانه و روابط جنسی نامشروع افزایش یافته است. اولین آثار آن متوجه خانواده میشود. در نوجوانان و بزرگسالان، تماشای بیبندوباری موجود در رسانه، موجب انحرافاتی مانند فرار از خانه، اعتیاد جنسی و روابط جنسی نامشروع میشود.
تکرار این تماشا توسط افراد خانواده، مصادیقی از بیبندوباری را ایجاد میکند. وجود این جرایم و انحرافات باعث اختلافات خانوادگی، اعتیاد، طلاق، فشارهای روحی، خودکشی و از هم پاشیدگی خانواده میشود. البته در کنار عامل رسانه در ایجاد این جرایم، باید سایر عوامل چون خانواده، ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی نیز مورد توجه قرار گیرد.
فرمت فایل: PDF
تعداد صفحات: 25
مطالب مرتبط