این تحقیق در مورد فرآورده های نفتی می باشد و به بیان کاربرد و موارد استفاده ی انواع فرآورده های نفتی می پردازد. این تحقیق به دانشجویان رشته های شیمی ، علوم و دیگر رشته های مرتبط با آن پیشنهاد می گردد.
مقدمه
بشر از آغاز خلقت بهدنبال چیزی بوده است که بتواند از آن حرارت، روشنائی و نیروی لازم برای گرداندن چرخ زندگی خود فراهم نماید.
برای تأمین حرارت نخست شاخ و برگ درختان و زغال چوب که در دسترس داشت بهکار میبرد. روشنائی لازم را نیز با مشعلهای چوبی یا چراغهای پیهسوز و رفتهرفته با چراغهائی که با روغنهای گیاهی و روغنهای معدنی میسوخت تأمین میکرد.
کمکم زغالسنگ را کشف نمود. کشف زغالسنگ زندگی بشر را دچار تحولی بزرگ کرد و باعث پیدایش و رشد سریع صنایع گردید. زغالسنگ تا اوایل قرن بیستم منبع اصلی و عمده تولید انرژی بود. اما بعد انسان دریافت که نفت که از دیرباز آن را میشناخت و لیکن به مصارف محدود دیگر میرسانید برای تولید حرارت و انرژی به مراتب از سوختهای جامد بهتر است.
از اینرو شروع به بیرون کشیدن نفت از دل زمین نمود.
امروز نفت از سایر منابع انرژی و حرارت، پیشی جسته و مقام نخست را داراست و پیوسته نیز دامنه مصرف آن گسترش مییابد. همچنانکه انسان در زندگی پیش میرود احتیاجش به منبع انرژی بیشتر میگردد و جوابگوی این تقاضای روزافزون فقط نفت است وگرنه زغال و منابع دیگر نیرو نمیتوانند تکافوی احتیاجات امروزی بشر را بنمایند.
حتی اگر در سالهای آینده از انرژی هستهای استفاده بهعمل آید باز نفت همچنان سهم و مقامی برجسته در تولید نیرو بهعهده خواهد داشت.
سوخت مایع و گازی شکل بهتر از سوخت جامد است و به همین سبب هم هست که بشر برای تهیه سوختهای لازمه زندیگ صنعتی خود به نفت روی آورده است.
منابع انرژی عموماً برای سوختن احتیاج به هوا دارند. هر چه هوا و نفت کاملتر مخلوط شده باشند قابلیت آتشگیری آنها کاملتر و بهتر است.
سوختهای گازی شکل و سوختهای مایع که به سهولت تبخیر شده و بهصورت گاز یا بخار در میآیند خیلی آسان با هوا مخلوط میگردند. سرعت احتراقی که در موتورهای احتراقی وجود دارند ناشی از همین اختلاط و امتزاج کامل سوخت و هواست.
مواد جامد نمیتوانند به این خوبی با هوا ترکیب شده و بسوزند. مزیت دیگر سوختهای نفتی بر سوختهای جامد آنست که سوختهای نفتی بهطور کامل سوخته و از خود خاکستری بهجای نمیگذارند. بهعلاوه انبارکردن و جابهجا نمودن آنها هم آسانتر است.
به هر حال بهواسطه این قبیل مزایاست که بشر نفت را مهمترین منبع تولید نیرو و حرارت دانسته و آن را با تلاش و کوشش فراوان از دل خاک بیرون میکشد و مورد استفاده قرار میدهد.
البته نفت خام بهصورتی که از دل زمین بیرون میآید چندان قابل استفاده نیست و برای آنکه بتواند مفید واقع گردد در پالایشگاه تغییراتی به آن داده میشود.
ضمن این تغییرات چنانکه گفته شد به حسب نوع نفت خامی که در اختیار داریم و احتیاجاتمان هزاران چیزهای گوناگون از دارو، لوازم آرایش، خوردنیها و پوشاک گرفته تا سوخت ماشینآلات و بسیاری از لوازم صنعتی، کشاورزی، تجاری، خانگی و غیره را از نفت بهوجود میآوریم.
تعداد سوختهای نفتی نیز فوقالعاده زیاد است. مثلاً در همین پالایشگاه خودمان در آبادان صرفنظر از محصولات دیگر قریب ۱۱۳ قلم سوختهای گوناگون از بنزین هواپیما گرفته تا قیر تهیه میشود.
ذکر همه این مواد و موارد مصرف آنها در این مختصر نمیگنجد و بنابراین چند مورد مهم و آشنای آن را مثل گاز، بنزین، نفت سفید، نفت دیزل، روغن و قیر بهعنوان نمونه ذکر میکنیم.
فهرست مطالب
مقدمه
گاز
بنزین
نفت سفید
سوخت دیزل
روغنهای روان
قیر
ترکیب و اصل نفت و ذخایر موجود آن
نفت خام
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 19
مطالب مرتبط