دانلود تحقیق و مقالات رشته کشاورزی با عنوان دانلود مقاله پرورش قارچ صدفی در قالب ورد و قابل ویرایش و در ۱۶۵ صفحه گرد آوری شده است. در زیر به مختصری از آنچه شما در این فایل دریافت می کنید اشاره شده است.
مقدمه:
قارچ به عنوان مواد غذایی بسیار غنی با خاصیت های زیاد،اگر چه جزء قدیمی ترین اقلام غذایی انسان ها به شمار می رود اما با توجه به گوناگونی انواع آن و وجود برخی از انواع سمی،قارچ جزء غذاهای دایمی ما ایرانیان و حتی بسیاری از مردمان کشورها نبوده و امروزه نیز با توجه به پیشرفت حاصل در تشخیص،پرورش و تکنولوژی تولید انبوه آن هنوز جایگاه واقعی خود را در سفره های ما پیدا نکرده است و به نوعی جزء موادغذایی گران و برای طبقه مرفه جامعه تصور می شود.تلاش های صورت گرفته در سال های اخیر و وجود انبوهی از فارغ التحصیلان دانشگاهی در رشته های کشاورزی موجبات تولید انبوه را فراهم ننموده و نیاز به آموزش کاربردی آن برای همگان و کلیه کسانی که دارای امکانات اولیه جهت کشت و پرورش و تولید آن هستند،را ضروری می نماید.
با توجه به نیازهای حداقلی که برای پرورش قارچ در شرایط آسان به وجود آمده است می توان با اشاعه فرهنگ پرورش آن و پایین آوردن هزینه تولید،این مواد غذایی پر ارزش را به سفره های ایرانیان به طور دائمی میهمان کرد.این مجموعه که با عنایت به محتوای آخرین استاندارد مهارت و آموزش سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور تهیه و تدوین گردیده است.با استفاده از آخرین یافته های علمی در پرورش قارچ و با استفاده از معدود منابع موجود در کشور سعی در آموزش ساده و کاربردی آن دارد.به علت جدید بودن علم تولید و پرورش قارچ در ایران،به استفاده از واژه های خارجی که معادل فارسی آن نیست،مجبور گردیده ایم.ولی امید است با تعامل اندیشمندان در این علم بتوان واژه های فارسی و مناسبی را جایگزین واژه های خارجی نمود و این مهارت و توانمندی را در کلیه سطوح جامعه و کسانی که علاقه مند به پرورش قارچ هستند ایجاد کرد.
تاریخچه پرورش قارچ های خوراکی در جهان و ایران:
انسان از زمان های بسیار دور و شاید از آغاز پیدایش خود،با قارچ و شیوه های مختلف مصرف آن به طور نسبی و در برخی موارد خرافی،آشنایی داشته است.وجود قارچ در زیستگاه های دست نخورده انسان ها،باعث گشته که این موجود کنجکاو،برای فرونشاندن عطش جستجوگری خود،آن را بیازماید و مطالبی پیرامون آن بیاموزد.چه بسا انسان هایی که بر سر این آزمایش ها جان خود را از دست داده و تجربه ای را نصیب دیگران کرده اند.این همه سبب شد که انسان از همان روزهای نخستین زندگی با قارچ به عنوان یک ماده خوراکی،دارویی،مخدر یا در اغلب موارد سمّی آشنا شود و به رغم ترس از سمّیت آن،برای بهره گیری از مزّه ی مطلوب و خواص ویژه ی این گیاه،از آن بهره جوید. (۳)
احتمالاً نخستین کسانی که از قارچ استفاده کردند،قبایل اولیه ای بودند که افزون بر مصرف خوراکی،از قارچ به عنوان ماده مخدر بهره می جستند.آزتک ها قارچ را برای ایجاد حالت توهم در فالگیری مصرف می کردند و آن را گوشت خدا می نامیدند!.یونانیان،قارچ را به عنوان غذایی ویژه به مصرف می رساندند و در نوشته های خود از آن یاد می کردند.چینی ها و ژاپنی ها نیز در شرق آسیا جزو نخستین گروه هایی بودند که در زمینه پرورش قارچ کار می کردند و فنون مخصوص آن را به عنوان رازی در میان اعضای خانواده خویش پاس می داشتند. (۳)
پرورش قارچ دکمه ای،اولین بار در حدود ۷۰۰ سال قبل از میلاد،توسط یک باغبان ناشناس فرانسوی در حومه پاریس کنونی صورت گرفت.در سال ۱۷۵۴،کشت قارچ در گلخانه برای نخستین بار در سوئد ابداع شد و سپس،در سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی گسترش یافت.در سال ۱۷۷۹،تولید و پرورش قارچ در انگلستان و دیگر کشورهای اروپایی رایج شد.در سال ۱۹۰۵،داگر مطالعات خود را برای تولید بذر خالص از بافت قارچ منتشر کرد.سیندن در سال ۱۹۳۲،تهیه بذر قارچ روی غلات را ابداع نمود و لامبرت آمریکایی،اساس فن آوری امروزی پرورش قارچ های خوراکی را بنیاد نهاد.او در سال ۱۹۴۱،دست به پاستوریزه کردن ماده اولیه مورد استفاده در پرورش قارچ زد و با به کارگیری بذر استریل،نتایج بسیار خوبی گرفت.به این ترتیب،او توانست بسیاری از مشکلات پرورش دهندگان قارچ آن روزگار را برطرف سازد و از ورشکستگی آنان جلوگیری کند. (۳)
همانند دیگر ملل جهان،ایرانیان نیز از دیر باز با قارچ آشنا بودند و به روش های گوناگون از آن سود می بردند،ولی با این همه هیچ اقدام درخور توجهی در جهت تولید این محصول انجام ندادند و برای انتقال فن آوری تولید قارچ به شیوه امروزی آن هم بسیار دیر وارد معرکه شدند.ایران به رغم داشتن استعدادهای فراوان،حتی از کشورهای آسیایی هم عقب ماند و سال ها پس از هند،چین و ژاپن به این کار مبادرت ورزید. (۳)
برای اولین بار،کشت قارچ دکمه ای توسط آقای احیایی و با همکاری آقای اسمیت در داخل غارهای کن،در شمال تهران،انجام گرفت و در سال ۱۳۳۵،شروع به عرضه محصول کرد.پس از اندی،در طی سال های ۵۷-۱۳۴۸سه واحد کشت و تولید قارچ در تهران،کرج و شهر ری برپا شد که فقط یکی از آن ها فعالیت پرورشی را ادامه داد.در اواخر سال ۱۳۵۶تولید بذر قارچ دکمه ای توسط مهندس پیرایش با همکاری دکتر بهروز بهبودی به صورت آزمایش آغاز شد و توسط دکتر بهبودی ادامه یافت.در سال های اخیر،شرکت ملارد دست به تولید بذر قارچ زد که کمک قابل توجهی به تولید این محصول در ایران زد.در حال حاضر،تعداد زیادی کارخانه تولید قارچ در تهران،کرج،دماوند،اصفهان،شیراز،مشهد،ایلام،تبریز،ارومیه،مازندران وگیلان فعالیت دارند.به ویژه در سال های اخیر،با گسترش رایزنی ها در این زمینه،این واحدها توسعه فراوان و چشمگیر یافته اند.تعداد واحدهای تولید قارچ (دارای موافقت اصولی) در مازندران تا پایان سال ۱۳۸۰،چهار مورد در مساحت تقریبی ۵۰۰۰ متر مربع بود که این واحدها به صورت نیمه فعال در شهرستان های ساری،بابل،آمل و چالوس با ظرفیت اسمی حدود ۲۷۰ تن در سال و ظرفیت واقعی نزدیک به ۱۸۰ تن در سال،مشغول فعالیت بوده اند. (۳)
اما کشت قارچ صدفی،برای نخستین بار توسط دکتر مصطفوی در سازمان تحقیقات کشاورزی اوین شروع شد.ایشان دست به تأسیس واحد تولید قارچ در کلاک به نام اسب سفید زد که در سال ۱۳۶۵ بهره برداری شد،ولی در حال حاضر غیر فعال است.پس از آن،واحد های تولید کننده قارچ صدفی بسیاری در سطح کشور ایجاد شده اند که به ویژه تجمع آن ها در سطح استان های تهران،مازندران،اصفهان وگیلان بسیار چشمگیر است.تعداد واحدهای تولید قارچ خوراکی صدفی فعال و آماده بهره برداری در استان مازندران به ۱۲ مورد در مساحت تقریبی ۵۵۰۰ متر مربع با ظرفیت اسمی حدود ۲۵۰ تن در سال و ظرفیت واقعی حدود ۱۷۵ تن در سال می رسد.این تعداد تنها بخشی از ۸۴ مورد موافقت اصولی،مجوز تأسیس و پروانه تولید وبهره برداری صادر شده تا پایان سال ۱۳۸۰ را در بر می گیرند.ضمناً نباید فراموش کرد که چند برابر تعداد فوق،واحدهای بدون مجوز در حال فعالیت هستند که سهم شایان توجهی در تولید این محصول دارند.براساس آمارها،در طول سه سال پیاپی (۱۳۷۸،۱۳۷۹و۱۳۸۰) در استان مازندران به ترتیب در هر سال ۱۵،۱۸و۳۵ مورد مجوز برای احداث واحدهای تولید قارچ صدفی صادر شده که این آمار نشانگر سیر صعودی رشد کار پرورش قارچ صدفی است. (۳)
فهرست مطالب
مقدمه ۱
تاریخچه پرورش قارچ های خوراکی در جهان و ایران ۲
نیازهای غذایی قارچ های خوراکی ۵
آشنایی با تقسیم بندی قارچ ها ۶
۱-قارچهای خوراکی ۷
۲-قارچهای دارویی ۹
۳-قارچهای سمی ۱۳
شناسایی اصول تشخیص قارچهای خوراکی و سمی از یکدیگر ۱۹
برای جلوگیری از مسمومیت قارچی هشدارهای زیر باید مد نظر قرار گیرند ۲۳
ترکیبات غذایی قارچ خوراکی ۲۴
پروتئین قارچ خوراکی ۲۵
ویتامین های قارچ های خوراکی ۲۹
کربوئیدراتهای قارچ خوراکی ۳۰
لیپیدهای قارچ خوراکی ۳۰
رطوبت قارچ خوراکی: ۳۲
عطر و طعم قارچ خوراکی ۳۲
مواد معدنی قارچ خوراکی ۳۳
اثرات طبی قارچ ها ی خوراکی ۳۴
بیماری های قلب و کرونری ۳۶
دیابت ۳۷
حفاظت در برابر رادیکال های آزاد و بیماری ها ۳۷
چکیده ای پیرامون بیولوژی قارچها ۳۸
مروری کلی بر دانش بیولوژیکی قارچ ها ۳۸
الف) تاکسونومی قارچها ۳۸
ب) اکولوژی قارچ ۳۹
۱٫ساپروفیت ها «Saprophytes » ۳۹
۲٫همزیست ها «Sambionts» ۴۰
۳٫پارازیت ها «Parasites » ۴۲
ج) سیکل زندگی قارچ ها ۴۲
خصوصیات جنسی ۴۳
رشد رویشی و مرحلۀ زایشی ۴۴
د) فیزیولوژی قارچ ۴۶
انواع قارچها ۴۷
۲-قارچهای مفید ۴۷
قارچهای صنعتی ۴۸
قارچهای خوراکی ۴۸
انواع قارچ های خوراکی شناخته شده در جهان ۴۸
معرفی قارچ صدفی و انواع آن ۵۰
پلوروتوس (Pleurotus ) (قارچ صدفی) ۵۰
آشنایی با قارچ صدفی oyster mushroom 50
برخی از گونه های قارچ صدفی ۵۱
۱-قارچ فلوریدا (Pleurotus florida) 51
۲-شاه صدف (Pleurotus eryngii) 52
۳-صدف درخت(Pleurotu ostreatus) 52
۴-قارچ طلایی(Pleurotus citrinopileatus) 52
۵-قارچ ساجرکاجو (Pleurotus sajor-caju) 52
۶-قارچ صدفی سالمون (صورتی) (P.djamor) 52
آشنایی با چرخه زندگی قارچ صدفی ۵۳
محاسن تولید قارچ صدفی نسبت به قارچ دکمه ای ۵۴
۱٫قدرت ساپروفیتی بالا ۵۴
۲٫٫تحمل طیف دمایی بیشتر و عدم نیاز به شوک دمایی ۵۴
۳٫عدم نیاز به فرآیند کمپوست سازی و تونل پاستوریزه ۵۵
۴٫امکان تولید دائمی محصول درون یک سالن ۵۵
۵٫امکان استفاده از بقایای کمپوست به عنوان خوراک دام ۵۶
معایب تولید قارچ صدفی نسبت به قارچ دکمه ای ۵۶
صفات مشخصه بیولوژیکی قارچ صدفی ۵۶
الف) مورفولوژی اسپوروفورها ۵۶
ب) جنسیت ۵۷
ج) عناصر مورد نیاز برای رشد میسلیوم ۵۷
د) عناصر مورد نیاز برای رشد پین و قارچ ۵۸
تشریح نیازهای تأمین کننده رشد میسلیوم ۵۹
ب) تأثیر درجه حرارت بر رشد میسلیوم ۶۱
ج) تأثیر دی اکسید کربن بر رشد میسلیوم ۶۳
د) تأثیر اکسیژن بر رشد میسلیوم قارچ صدفی ۶۴
ه) تأثیر PH بر رشد میسلیوم ۶۵
توضیحی در مورد اسپان ۶۶
روش تهیه ی اسپان ۶۶
کشت اسپور ۶۷
وسایل و مواد لازم جهت کشت قارچ صدفی ۶۸
۱٫منبع کربن ۶۸
۲٫آب ۶۹
۳٫تهویه ۷۰
سیستم تهویه جایگزین سیستم های پرفشار ۷۱
۴٫نور ۷۲
۵٫وسایل گرمایشی و سرمایشی ۷۳
۶٫بذر قارچ ۷۵
ب-عدم آب افتادن اسپان ۷۶
ج-عدم وجود آلودگی کپک های رقیب درون اسپان ۷۶
۷-وسائل ضدعفونی کننده ۷۷
شناسایی اصول تهیه بستر قارچ صدفی ۸۰
آماده سازی مواداولیه بستر کشت ۸۱
انتخاب محل مناسب برای ایجاد کارگاه پرورش قارچ ۸۳
مروری کلی بر چگونگی مراحل رویشی و زایشی قارچ صدفی ۸۴
شرایط محیطی:شرایط محیطی مربوط به مرحله پنجه دوانی ۸۶
مرحله رویش ۸۷
شرایط محیطی ۸۸
مرحله قارچ دهی ۸۹
شرایط محیطی ۹۰
برخی نشانه ها در پرورش قارچ صدفی ۹۲
چند توصیه ۹۴
۱-پژمردگی پین ها ۹۴
۲-عدم ورود قارچ از فاز رویشی به فاز زایشی ۹۴
۳-بلند شدن پایه ها و فنجانی شدن کلاهک ۹۵
۴-زردی لبه ها و پراکندگی گرد سفید بر روی بستر کشت ۹۵
۵-خشکی بستر کشت ۹۵
۶-بلند شدن پایه ها ۹۶
برداشت محصول قارچ صدفی و میزان آن ۹۶
مراقبت های پس از برداشت،بسته بندی و انبارکردن ۱۰۰
مراقبت های پس از برداشت ۱۰۰
چند توصیه برای مصرف بهتر قارچ صدفی ۱۰۱
بسته بندی ۱۰۱
انبار کردن ۱۰۳
مرحله نگهداری و حمل ونقل قارچ ۱۰۳
صنایع تبدیلی ۱۰۵
قارچ خشک شده ۱۰۶
قارچ بلنچ شده ۱۰۷
قارچ منجمد ۱۰۷
کالباس قارچ و قارچ برگر ۱۰۸
بازاریابی و عرضه محصول ۱۰۹
-عرضه محصول با کیفیت بالا ۱۱۰
صرفه اقتصادی تولید قارچ صدفی ۱۱۰
-عدم در اختیار داشتن بذر سالم و قوی ۱۱۰
-عدم آگاهی از مسائل بهداشتی و آلودگی های قارچ ۱۱۱
عدم بازاریابی و بسته بندی صحیح محصول ۱۱۱
بیماریهای قارچ صدفی ۱۱۲
بیماریهای قارچی ۱۱۲
پوسیدگی قهوه ای ۱۱۲
عامل بیماری:G.deliquescens,Gliocladium virens 113
عامل بیماری:Sibirina fungicola 114
Arthrobotrys pleuroli 114
عامل بیماری:Arthrobotrys pleuroli 114
بیماری حباب خشک ۱۱۴
عامل بیماری:Verticillium fungicola 115
بیماریهای باکتریایی ۱۱۵
پوسیدگی باکتریایی (Pseudomonas alcaligens ) 116
لکه قهوه ای (Pseudomonas stutzeri ) 116
لکه زرد (Pseudomonas agarici ) 116
بیماریهای ویروسی ۱۱۷
مدیریت ویروس های قارچ خوراکی ۱۱۷
ناهنجاریهای غیرزیستی ۱۱۸
آفات قارچ های خوراکی ۱۱۸
نماتد ها (کرم های حلقوی) ۱۲۳
حلزون ها و لیسه ها ۱۲۳
نمونه طرح توجیه اقتصادی پرورش قارچ صدفی ۱۲۵
مزایای طرح ۱۲۵
۱-محوطه سازی ۱۴۶
۲-ساختمان سازی ۱۴۷
۳- ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی ۱۴۸
۴-تأسیسات ۱۵۰
۵- وسایل حمل ونقل داخل و خارج کارخانه ۱۵۱
۶- مواد اولیه و بسته بندی ۱۵۲
۷-آب،برق و سوخت مصرفی ۱۵۳
۸- برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری ۱۵۴
۹- برآورد حقوق و دستمزد – نیروی انسانی ۱۵۵
۱۰-برآورد سرمایه ثابت ۱۵۶
۱۱- برآورد سرمایه در گردش ۱۵۸
۱۲ – نحوه سرمایه گذاری ۱۵۸
۱۳ – برآورد هزینه استهلاک ۱۵۹
۱۴ – هزینه های تولید سالانه ۱۶۰
محاسبه نقطه سر به سر (در ۱۰۰% راندمان) ۱۶۱
۱۹ – ارزش افزوره خالص و ناخالص و نسبت های آن ۱۶۲
۲۰- سرمایه ثابت سرانه ۱۶۲
۲۱-کل سرمایه گذاری سرانه ۱۶۲
۲۲-نرخ بازدهی سرمایه ۱۶۲
۲۳-دوره برگشت سرمایه ۱۶۳
فهرست منابع ۱۶۴
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 165
مطالب مرتبط