این پاورپوینت به بررسی ژنتیک سرطان، نقش ژنهای انکوژن و مهارکننده تومور، و تأثیرات ژنتیکی بر درمان سرطان پرداخته است. همچنین، فارماکوژنتیک و اهمیت آن در پاسخهای دارویی مختلف به درمانهای سرطان مورد بحث قرار گرفته است.
مقدمه
سرطان به عنوان یکی از بیماریهای پیچیده و مرگبار، موضوع تحقیقات گستردهای در علم پزشکی و ژنتیک بوده است. ژنتیک سرطان به مطالعه تغییرات ژنتیکی میپردازد که منجر به رشد غیرقابل کنترل سلولها و تشکیل تومورهای بدخیم میشود. این تغییرات شامل جهشهای ژنتیکی در ژنهایی مانند انکوژنها و ژنهای مهارکننده تومور است که نقش حیاتی در تنظیم چرخه سلولی و جلوگیری از رشد غیرطبیعی سلولها ایفا میکنند. از جمله مهمترین این ژنها، میتوان به P53 و BRCA1 اشاره کرد که تغییرات آنها با افزایش خطر بروز انواع سرطانها مرتبط است.
این پاورپوینت به بررسی چرخه سلولی و نقش پروتئینهای سیکلین و کینازهای وابسته به سیکلین (CDKs) در تنظیم این چرخه میپردازد. همچنین، فرایند آپوپتوز یا مرگ برنامهریزیشده سلول و چگونگی اجتناب سلولهای سرطانی از این فرایند نیز به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. این سلولها با فعالسازی آنزیمهایی مانند تلومراز، میتوانند نامیرایی پیدا کنند و بیش از حد تقسیم شوند، که این خود منجر به تهاجم و متاستاز به بافتهای دیگر میشود.
فارماکوژنتیک به عنوان یکی از شاخههای مهم در درمان سرطان، مطالعه تفاوتهای ژنتیکی افراد در پاسخ به داروهای مختلف را شامل میشود. این دانش به تعیین دوز مناسب داروها و انتخاب بهترین روشهای درمانی برای هر بیمار کمک میکند. به عنوان مثال، افراد مختلف ممکن است به دلیل تفاوتهای ژنتیکی در آنزیمهای متابولیزهکننده دارو، نسبت به یک داروی خاص حساسیت بیشتری نشان دهند یا نیاز به دوز بالاتری از آن داشته باشند.
فهرست مطالب
ژنتیک سرطان و فارماکوژنتیک
چرخه سلولی
آپاپتوز یا مرگ برنامه ریزی شده سلول
سرطان و تومور زایی
تئوری دو ضربهای نادسون (Knudson)
دلایل سرطان
دلایل ژنتیکی
دلایل محیطی
ژنهای دخیل در فرآیند سرطان
انکوژنها
ژنهای مهارکننده تومور
ژنهای دخیل در ترمیم DNA
تغییرات ژنتیکی و نامیرایی سلولهای سرطانی
شناسایی ژنهای ایجاد کننده سرطان ارثی
نوروفیبروماتوز تیپ 1 (NF1)
ژن P53
ژن پلی پوز آدماتوز فامیلی (APC)
BRCA1
فارماکوژنتیک
مشاوره ژنتیک
الگوهای وراثت و تعیین خطر
بیماریهای تک ژنی
وراثت اتوزومی غالب
وراثت اتوزومی مغلوب
وراثت وابسته به X
وراثت پلی ژنیک یا چند عاملی
وراثت میتوکندریایی
شجرهنامهها
ژنتیک بیماریهای خونی
هموفیلی A
هموفیلی B
تالاسمی
کم خونی داسی شکل
نمونهبرداری در تشخیص پیش و بعد از تولد بیماریهای ژنتیکی
آمنیوسنتز
نمونهبرداری از پرزهای کوریون (CVS)
کوردوسنتز (PUBS)
اولتراسونوگرافی
فتوسکوپی
غربالگریها
فاکتورهای بیوشیمیایی
غربالگری نیمه شفاف پشت گردن (NT)
سقط جنین
دلایل سقط جنین
ناهنجاریهای کروموزومی
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 76
مطالب مرتبط