مقاله بررسی وضعیت کارآفرینی در مناطق آزاد تجاری ایران و تاثیر آن بر توسعه منطقه ای

دانلود مقاله بررسی وضعیت کارآفرینی در مناطق آزاد تجاری ایران و تاثیر آن بر توسعه منطقه ای

دانلود مقاله بررسی وضعیت کارآفرینی در مناطق آزاد تجاری ایران و تاثیر آن بر توسعه منطقه ای

چکیده
در سالهای اخیر با پیدایش پارادایم نوین “کارآفرینی”، توسعه کارآفرینی نیز به عنوان پارادایم توسعه مورد توجه بسیاری از کشورهای پیشرفته و جوامع در حال توسعه قرار گرفت. بر طبق یکی از فرضیات مدل مفهومی GEM (دیده بان جهانی کارآفرینی)، رشد سریع و مؤثر اقتصاد ملی برخی کشورها نسبت به دیگر کشورها، ریشه در فعالیت های کارآفرینانه دارد. بر همین اساس، شرایطی چون فراهم بودن زیرساخت های تجاری و حرفه ای، بازبودن فضای بازار برای ورود کارآفرینان و ظرفیت های کارآفرینی مانند مهارت و انگیزش، زمینه ساز ایجاد و رشد کسب و کارهای جدید در کشورها می باشد. از سوی دیگر کشورها با راهکارهای متنوعی همچون تسهیل ورود و خروج کالا، اعمال معافیت های گمرکی و یا ایجاد مناطق آزاد تجاری سعی در تأمین نیازهای خود و تداوم رشد و توسعه پایدار دارند که به نظر می رسد کارآفرینی زمانی که بستر مناسبی همچون حضور در مناطق آزاد تجاری می یابد، دریچه ای به جهان خارج ایجاد نموده و توسعه منطقه ای را به دنبال خواهد داشت. بر این اساس کارآفرینی را می توان عاملی مهم و تاثیرگذار در نیل مناطق آزاد تجاری به هدف افزایش و توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی، انتقال تکنولوژی، افزایش درآمدهای عمومی، افزایش توریسم و در نهایت ارتقای جایگاه اقتصادی کشورها دانست.

این مقاله با نگاهی به وضعیت مناطق آزاد تجاری کیش، قشم و چابهار و عملکرد کارآفرینانه مناطق فوق در سالهای اخیر، میزان توفیق این مناطق در توسعه منطقه ای و در ابعاد کلان توسعه اقتصادی کشور را مورد بررسی قرار داده است.

واژه های کلیدی : کارآفرینی ، مناطق آزاد تجاری ، توسعه کارآفرینی ، توسعه منطقه ای

مقدمه
امروزه اقتصاد کشورها بدون برخورداری از بازارهای پویای سرمایه و انواع بازارهای پیشرفته مالی و پولی امکان رسیدن به مراحل مختلف توسعه را پیدا نخواهد کرد. زمینه های جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران، دارای ابعاد گسترده و متنوعی است که از آن جمله، باید به بخش نفت و گاز و فعالیت های مربوط به گسترش صادرات غیرنفتی اشاره کرد.
هر چند جامعه ایران به عنوان جامعه ای در حال گذار از شکل سنتی به صنعتی ، به دلیل جوان بودن ترکیب جمعیت آن، از پتانسیل خوبی برای توسعه و پیشرفت برخوردار است اما در جریان تحولات دو دهه اخیر با اتخاذ رویکردی نوعاً بسته و تصدی گری و مدیریت دولتی ، در مسیری حرکت کرده که نتوانسته است به یک جریان رشد پایدار و پیوسته در خور قابلیت های بالقوه و بالفعل خود دست یابد.
بررسی همه جانبه وضعیت توسعه منطقه ای مانند هر مقوله دیگری نیازمند تحلیل دقیق وضع موجود است. در تحلیل وضع موجود باید نقاط قوت و ضعف هر منطقه شناخته شود. به عنوان مثال توانایی ها، استعدادها ، جمعیت جوان ، آب و هوا و…، نقاط قوت و محدودیت ها و موانع، نقاط ضعف آن به شمار می آیند. از دل نقاط ضعف و قوت، ضرورت و نیاز پدید می آید که به نوعی به تشخیص هدف ها و هدف گذاری منجر می شود. گفتار حاضر تلاش می کند وضعیت برخی مولفه ها و متغیرهای موثر در توسعه منطقه ای را بررسی نماید.

فهرست مطالب :
۱- مقدمه
۲- کارآفرینی در یک نگاه
۳- نگرشی اجمالی به وضعیت کارآفرینی در کشورهای در حال توسعه
۴- سیاست های توسعه کارآفرینی و نقش مناطق آزاد تجاری
۵- مناطق آزاد تجاری و تأثیرگذاری آنها بر اقتصاد ملی
۶- نگرشی اجمالی بر سیر تطور مناطق آزاد تجاری
۱-۶- پیشینه مناطق آزاد تجاری در جهان
۲-۶- مناطق آزاد تجاری ایران (سابقه تاریخی ، دلایل توجیهی)
منطقه آزاد کیش:
قابلیت ها و پتانسیل های منطقه:
منطقه آزاد قشم :
قابلیت ها و پتانسیل های منطقه:
منطقه آزاد چابهار :
قابلیت ها و پتانسیل های منطقه:
۷- وضعیت کنونی مناطق آزاد ایران
۸- دلایل عدم موفقیت مناطق آزاد تجاری ایران
۹- توسعه منطقه ای از طریق ایجاد و گسترش مناطق آزاد تجاری؛ راهکارها و چالشها
۱- منطقه آزاد قشم
۲ – منطقه آزاد کیش
۳ – منطقه آزاد چابهار
۱۰- نتیجه گیری
۱۱- منابع


فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 23

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط