ددانلود مقاله اوپک دانلود مقاله درباره اوپک دانلود مقاله در مورد اوپک تحقیق مقاله در مورد سازمان اوپک مقاله درباره اوپک مقاله نقش ایران در اوپک مقاله درباره سازمان اوپک مقاله ای درباره اوپک مقاله در مورد اوپک گازی دانلود مقاله درباره اوپک تحقیق در مورد سازمان اوپک تحقیق در مورد اوپک تحقیق درباره اوپک تحقیق درباره سازمان اوپک تحقیق سازمان اوپک تحقیق درباره ی اوپک
« مقدمهای درباره اوپک»
در کنفرانس بغداد در سپتامبر ۱۹۶۰ که سبب پیدایش سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک Opec 1 شد. یکی از بنیانگذاران آن به نام ژانپابلوبرزآلفونسو ۲ که وزیر ونزوئلائی اظهار داشت ما در حال ساختن تاریخ هستیم.
برای مجامع بینالمللی سیزدهسال انتظار لازم بود تا به عمق مفاهیم واقعی این اظهارات پی ببرد. حوادث اکتبر ۱۹۷۳ در حقیقت یک مرحله برجسته از تجدیدنظر قاطع در ارتباط بین قدرتها در عرصه جهانی بوده که پیدایش آنها تمام هبستگیهای سیاسی و اقتصادی بین ملتهای صنعتیشده و در حال توسعه را برهم زد.
بدبینیهای ناشی از تغییرات در بازار نفت در جریان ده ساله اخیر سبب شدهبود که جنبههای واقعی جغرافیایی و اقتصادی و ابتکار تأسیس این سازمان توسط کشورهای صادرکننده نفت و انعکاس آن در کشورهای مصرفکننده نفت مورد بیاعتنایی قرار گیرد. این نکته مهم را در این مورد باید یادآور شد که منابع نفتی بطور نامساوی در سطح جهان توزیع شدهاست در ابتدای سال ۱۹۸۰ تقریباً ذخیره جهانی نفت ۹۰ میلیارد تن را تشکیل میداد کشورهای خاورمیانه در این زمینه قسمت اعظم را دارا میباشند.
عربستان سعودی به تنهایی و با در دست داشتن حدود ۵۵ درصد از این ذخایر نزدیک به یکچهارم حوزه نفتی جهان را دارا میباشد.
اگر به منابع خاور نزدیک منابع موجود در آفریقا و آمریکای لاتین را هم بیافزائیم مشاهده میشود که قریب سه چهارم ذخائر نفتی در کشورهای جهان سوم قرار دارد در عوض به استثنای کشورهای اتحاد جماهیرشوروی و ایالات متحده آمریکا کشورهای بزرگ صنعتی مخصوصاً کشورهای اورپای غربی و ژاپن از ذخایر هیدورکاربور محروم هستند.
در طی سالهای ۱۹۵۰ و سالهای بعد به تدریح نفت به عنوان منبع اصلی انرژی جایگزین ذغال میشود برای جوابگویی به رشد سرسامآور تقاضاهای مواد نفتی تولید جهانی که در سال ۱۹۵۰ به میزان ۵۲۵ میلیون تن بود در سال ۱۹۶۰ متجاوز از یک میلیارد تن و بعداً در سال ۱۹۶۹ دومیلیارد تن و در سال ۱۹۷۹ حدود ۲۵/۳ میلیارد تن رسید که ۴۵ درصد جمع انرژی مصرفی جهان را شامل میشد پدیده تمرکز جغرافیایی که وضع ذخائر نفتی را از نظر مصرف مشخص میسازد بدین ترتیب است که کشورهای صنعتی وابسته به o.c.d و کشورهای اورپای شرقی به تنهایی ۸۰ درصد تولیدات نفتی در جهان را به خود جذب میکند در مقابل احتیاجات انرژی کشورهای توسعه یافته کشورهای صادرکننده نفت که همگی در جرگه کشورهای در حال توسعه هستند قرار دارند که دارای قدرت اقتصادی و سیاسی مهمی بوده و ابتکارهای متحده اوپک opec . در جریان سالهای اخیر مبین آنها هستند.
در عصر وفور انرژی و ارزانی آن هر کسی گمان میکرد که توسعه بازار نفتی مثل سابق بدون نوسانات شدید خواهد بود و در ابتدا این سازمان مشابه یک سندیکای دفاعی کشورهای تولیدکننده بوده که برخورد قیمتهای ناشی از ازدیاد تولید را در بازار جلوگیری بنماید.
با این وصف بکاربردن اهداف جاهطلبانه اوپک با مشکلات زیادی برخورد نموده که خود میتواند ائتلاف اعضاء را به مخاطره اندازد.
در زمینه اقتصادی کشورهای تولیدکننده خودشان را با یک الزام سهگانه مواجه میدانستند. پیشرفت و توسعه داخلی انتخاب عملیات در مورد بازگشت و دمای نفتی( پترودار) و کوشش در نشاندادن همکاری با کشورهای جهان سوم به موازات شناخت تغییرات منابع موجود و آینده تولیدات و تجارت نفت خام هر یک از کشورهای اعضاء اوپک خطوظ مشیء اقتصادی آنها از استراتژی نفت جدانشدنی از نفت بعد از دو سال موجودیت اوپک نه تنها بازار نفت، خود را سازمانی معتبر معرفی مینماید بلکه یک قدرت اساسی در صفحه شطرنج بینالمللی بودهاست.
« از اساس تا تأسیس»
تغییرات حاصلشده از ابتدای سال ۱۹۵۰ وقتی مفهوم خود را به تمامی شامل میشود که اساس تاریخی بازار بینالمللی نفت مورد بررسی قرار بگیرد.
در نیمه دوم قرن اخیر داستان نفت پا به عرصه وحود گذاشته و از ابتدای قرن بیستم از بازار آمریکائی فراتر رفته و شامل مناطق جدید در تولید که ابتداء امریکای لاتین و بعد خاور نزدیک است میباشد. توسعه شرکتهای بینالمللی بنام ماژور Major کشورهای تولیدکننده را دربرگرفت و دولتهای ملیگرا، پس از سرکارآمدن در مدت چند سالی پایههای ابتدائی آنها را به خطر انداختند.
تجدید نظر در موافقتنامه توسط عوامل جدید که عبارت بودند از کپمانیهای دولتی و خصوصی و مستقل از کمپانیهای ماژور از استراتژی دیگری پیروی میکردند، تسریع میشد تغییرات مشاهده شده در بازار نفت به تدریج آگاهی عمومی کشورهای صادرکننده نفت را برانگیخته و در سپتامبر ۱۹۶۰به تأسیس اوپک انجامید.
۱- پایههای تاریخی بازار نفت بینالمللی نفت
تاریخچه نفتی از ابتداء تاریخچه امریکا و حفر اولین چاه در پنسیلوانیا در سال ۱۸۵۹ بوسیله سرهنگ دراک Colon Drake تا تأسیس شرکتهای بزرگ نفتی درهم آمیخته بود، دامنه تسلط سیاست آمریکایی در بازار نفتی براساس زیر بود:
– برتری تاریخی امریکا عنوان اولین مصرفکننده و اولین تولیدکننده در صحنه بینالمللی که از سال ۱۹۰۰ تا ۱۹۴۵ تولید سالیانه آن تقریباً به میزان تولید جهانی بود.
– قدرت تکنولوژی و اهیمت سرمایهگذاری کمپانیهای آمریکایی براساس قدرت اقتصادی و مالی ایالات متحده امریکا.
قبل از ۱۹۱۴ پنج گروه بزرگ نفتی امریکا( استاندارد اویلآو نیوجرسی که بعداً اکسون نامیده شد لاکسونی موبیل واین استاندارد اویل آو کالیفرنیا که هر سه در نتیجه جداشدن از امپراطوری جیدی وکفر در سال ۱۹۱۱ بوجود آمده بودند و به گلف وایل و تگزاس اویل( تگزاکو) در بازار ظاهر میشوند. بنیان کامل سد این ماژورها ایجاب مینماید که مجموعهای از وظایف اقتصادی ضروری از قبیل جستجوی چاههای جدید، استخراج زیرزمینی حمل و نقل تصفیه نفتخام و بازرگانی تولیدات نفتی تأمین گردد و احتیاجات بازار را از یکسره زنجیر نفتی آن سو دیگر فراهم سازد.
فهرست مطالب
عنوان
پیشگفتار
مقدمهای درباره اوپک
از اساس تا تأسیس
عملکرد ۲۷ ساله اول اوپک
از یک حالت دفاعی به یک حالت تهاجمی
آینده سیاسی اوپک
اساسنامه سازمان اوپک
فهرست منابع و مأخذ
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 62
مطالب مرتبط