دانلود مقاله آسیبهای اجتماعی دختران و راهکارهای آن
پدیده فرار دختران از منزل که علیرغم نبود اطلاعات مبتنی بر تحقیقات، به نظر می رسددر جامعه ما روند رو به افزایش داشته است، پیامد ناگوار ((ارتباط جنسی برای بقا))را در پی دارد.فرار یک دختر از منزل معادل برقراری ارتباط جنسی برای بقا نیست.لیکناحتمال وقوع بسیار زیاد آن در دختران فراری .توجیه کننده ضرورت توجه ویژه محققان وتصمیم سازان اجتماعی و سلامت مرتبط با پدیده روسپیگری،به این زیر گروه جمعیت می باشد.در این مقاله که بخشی از تحقیق(( بررسی پدیده فرار دختران از منزل)) می باشد.به برخی جنبه های این پیامد از قبیل الگوی ارتباط جنسی،پیامدهای هم زمان،بهره مندی از خدمات بهداشتی – درمانی، اختلالات روانی و میزان دانش ،نگرش و عملکرد نمونه های موردمطالعه درباره ایدز پرداخته شده است.روش بررسی شامل دو بخش پیمایش روی ۱۱۰ نمونهو بحث گرهی متمرکز در چهار گروه دختران فراری بوده است.حدود نیمی از نمونه ها سابقه ارتباط جنسی برای بقا داشتند که اولین تجربه در اکثر موارد ،طی روزهای اول فرار روی داده است.نتایج در مجموع نشان دهنده بهره مندی نامناسب از خدمات بهداشتی – درمانی و سطح پایین آگاهی ،نگرش عملکرد نمونه ها درباره پیشگیری از ایدز بودند.در پایان،مقالهبه بحث پیرامون جنبه های مختلف این پدیده و ارائه اصول راهکارهای مداخله ای می پردازد و برخی عناوین پژوهشی مورد نیاز را پیشنهاد می نماید.
مقوله آسیبهای اجتماعی از جمله مقولاتی است که در جامعه ما روند روبهرشدی دارد. از جمله این آسیبهای اجتماعی میتوان به بحث دختران فراری و ان آسیبدیده اشاره کرد. پدیدهیی که با ازدیاد آن نسلهای آینده با خطرهای جدی چون افزایش ابتلا به ویروس ایدز، عدم امنیت اجتماعی و از همه مهمتر عدم امنیت اخلاقی روبرو خواهد بود. چرا که دختران امروز مادران فردایند و مادران پرورش دهنده فردان آیندهاند. اگر مادر خود یک فرد آسیبدیده اجتماعی باشد فرد او نیز خواهناخواه درگیر آسیب اجتماعی خواهد شد. در همین راستا گفتوگویی با دکتر سیدهادی معتمدی مدیرکل دفتر رسیدگی به امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور انجام دادهایم. وی روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی است و مدت سه سال است که در این پست مشغول به کار است. معتمدی پیش از این در صداوسیما مشغول به کار بوده و عمده وقت خود را در دانشگاه و فعالیتهای علمی سپری کرده است.
آسیب اجتماعی به چه مفهومی است و چه مقولاتی را شامل میشود?
آسیب اجتماعی ترجمه لغوی سوشیال پاتولوژی است. پاتولوژی یک اصطلاح پزشکی به معنای بیماریها و علل و اسباب بیماری است. به این دلیل آسیب اجتماعی گفته میشد که دیدگاه اولیه دیدگاه شبه پزشکی بود. اخیراص صاحبنظران در مقوله مشکلات اجتماعی بیشتر بحث میکنند و سوشیال پرالمها را بیشتر مدنظر دارند. عدهیی معتقدند که یک آسیب اجتماعی وقتی گسترده و همهگیر بشود تبدیل به مشکل اجتماعی میشود. تعریفی که بهزیستی از آسیب اجتماعی دارد بیشتر تعریف عملیاتی است. اصولاص رفتار و روابط ناسالم تشکیلاتی، روابط ناسالم بین افراد مختلف را آسیب اجتماعی میگوییم. اگر بخواهیم به عنوان یک تعریف عملیاتی به آسیب اجتماعی بازتر نگاه کنیم هرگونه اختلال در روابط شغلی،روابط اجتماعی، روابط بین فردی و روابط انسان با خویشتن میتواند به نوعی یک مشکل اجتماعی تلقی شود و این تعریف عملیاتی در کار ما خرد میشود و براساس مجموعه اهداف دفتر برای هر یک از آسیبها تعریف خاصی را ارایه کردهایم. در حقیقت از بین آسیبهای اجتماعی مختلف، تعدادی از آسیبها را در اولویت کاری خود قرار داده و برنامههای اجرایی خود را بر مبنای آنها تنظیم کردهایم.
اولویتهای اصلی دفتر آسیبهای اجتماعی در چه بخشهایی از آسیبها متمرکز شده است?
آسیبهای اجتماعی طیف وسیعی را شامل میشود که از جمله آن میتوان به بیماریهای فردی مانند ایدز اشاره کرد که ریشه در مسائل اجتماعی دارد و اطلاع دارید که ایدز بیمارییی نیست که مثل سرطان در نهاد خود فرد تولید شود بلکه علل و اسباباجتماعی دارد. فرق ایدز با سایر بیماریهای عفونی در این است که این بیماری تنها به فرد مربوط نمیشود بلکه باید منشا و علت بیماری مشخا شود. سری دوم آسیبهای اجتماعی مربوط به بیماریهای اقتصادی جامعه است مانند رشوهخواری، پولشویی، رباخواری و… سری بعدی آسیبها به مسائل صرفاص اجتماعی برمیگردد مانند همسر آزاری ، کودکآزاری، دختران فراری،کودکان خیابانی و طلاق. اگر آسیب اجتماعی را یک مثلث در نظر بگیریم یک راس آن مشکلات اقتصادی، یک راس آن مشکلات صرفاص اجتماعی و راس دیگر آن مشکلات پزشکی و بیماریهای فردی است که در هر یک از این رئوس، آسیبهای متعددی میتوان برشمرد. از دیدگاه بهزیستی مسائل صرفاص اجتماعی در اولویت قرار دارد.
در مباحث صرفاص اجتماعی آسیبهای اجتماعی، کدام مقولهها صرفاص به ان ودختران اختصاص دارد?
برای اینکه جواب این سوال شما را بدهم بهتر است که بحث آسیبهای اجتماعی را بازتر کنیم. از تمام آسیبهای اجتماعی چون اعتیاد، فقر، بیکاری، مسائل خانواده نابسامان، رشوه، ربا، ایدز، مسائل سالمندان و… مجبوریم که تعدادی را انتخاب کنیم و با توجه به اینکه بهزیستی عمدتاص سوگیری خاص دارد این سوگیری در وهله اول مرتبط به کودکان است و بعد در ارتباط با ان. پس اولویتهای دفتر آسیبهای اجتماعی را عمدتاص کودکان و ان تشکیل میدهند. برنامههای اتخاذی برای دختران و ان که اولویت دوم بعد از کودکان است، شامل خانههای سلامت، بازپروری ان آسیبدیده، خودکشی و کنترل خودکشی در دختران و ان، همسرآزاری و خدمات آن است. از کارهای حمایتی دیگر دفتر آسیبهای اجتماعی حمایت از مبتلایان به اختلالات هویت جنسی است که بسیاری از این افراد را ان تشکیل میدهند. در سایر دفاتر معاونت امور اجتماعی عموما اولویتها به سمت ان است مانند دفتر حمایت از ان سرپرست خانواده، دفتر ان و خانواده که به صورت تخصصی راجع به ان فعالیت دارند و بیشترین بودجهیی که در معاونت امور اجتماعی صرف میشود در دفتر ان و خانواده است که حتی از بودجه دفتر امور آسیبهای اجتماعی بیشتر است.
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 65
مطالب مرتبط