چکیده:
هدف از این پژوهش، بررسی تطبیقی دفاع مشروع در قانون ایران و فرانسه است. تحقیق حاضر مشتمل بر موارد زیر است. ابتدا به مفاهیم، سوابق تاریخی، ماهیت حقوقی و فلسفه و مبنای دفاع مشروع می پردازد. سپس شرایط و کیفیات دفاع مشروع مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه فروض مهم و متنوع دفاع مشروع بحث می شود و نهایتاً در انتها ، احکام قانونی در زمینه دفاع مشروع از دیدگاه سیاست کیفری مورد مطالعه قرار می گیرد.
یافته های تحقیق نشان می دهد، حقوق اسلامی در تشریع مواضع خود درزمینه دفاع مشروع، از مواضعی که قوانین عرفی پس از گذشت قرنها و پیمودن مراحل متعدد انتقالی به آن رسیده یا نزدیک شده است، سبقت دارد. نظریه «رعایت مصلحت و انجام وظیفه اجتماعی» در بیان فلسفه و اساس مشروعیت دفاع که آخرین و متکامل ترین دیدگاه تقویت یافته توسط اغلب حقوقدانان است، دقیقاً بر همان اساس و پایدار است که حقوق اسلامی از قرن ها پیش، آن را مقرر داشته و بیان نموده است.
اگر از ابتدای تدوین مکقررات قانونی مربوط به دفاع مشروع، با توجه به وجوه اشتراک فراوان در دیدگاه حقوقدانان اروپایی و فقهای امامیه در این زمینه، قانونگذار ایرانی با اشسکال خاصی مواجه نگردیده است، لکن تغییراتی که در مفاد مواد قانونی مربوطه در بعد از انقلاب اسلامی بوجود آمد، نشانگر عزم مقنن در جهت تبعیت و انطباق هرچه بیشتر مواد فوق با شرع مقدس اسلام و نظرات فقهای امامیه بوده است.
فهرست مطالب:
چکیده
مقدمه
ضرورت دفاع در مقام اعمال یک حق و یا انجام یک تکلیف
نظریه دفاع مبتنی بر اجبار روحی (معنوی)
دفاع مشروع در قانون مجازات اسلامی در مقایسه با قانون مجازات اسلامی فعلی
متن مواد قانون مجازات اسلامی جدید و فعلی با موضوع «دفاع مشروع»
ضوابط کلی برای تحقق دفاع مشروع
ماهیت تاسیس حقوقی دفاع مشروع
شرایط تجاوز و دفاع و موضوع مورد تجاوز در دفاع مشروع
شرایط تجاوز مستوجب دفاع
شرایط مشروعیت دفاع در قبال تجاوز
موضوع تجاوز در دفاع مشروع
مصادیق اعمال در حکم دفاع مشروع
قلمرو زمانی و مکانی اعمال در حکم دفاع مشروع
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 35
مطالب مرتبط