کارتحقیقی نقش شوراهای حل اختلاف در امور کیفری

The research work of the dispute settlement councils in Criminal Matters

دانلود کارتحقیقی نقش شوراهای حل اختلاف در امور کیفری

چکیده
با نضج گرفتن نحله‌ها و مکاتب کیفری حقوق جزا و اعتقاد بانیان این مکاتب به این موضوع که در میان زرادخانه کیفری مجازات‌ها، مطلوب‌ترین کیفری که بتوان از آن به عنوان فرد اعلای مجازات‌ها یاد کرد، مجازات حبس است و استقبال سیستم‌های مختلف کیفری در استفاده از این مجازات و به صورت رویه درآمدن آن، استفاده از مجازات حبس و پیش‌بینی آن در احکام دادگاه‌ها شدت یافت.
دیری نپایید که مضرات مجازات حبس بیش از پیش آشکار شد. با هویدا شدن تالی فاسد مجازات حبس برای جامعه و خانواده زندانیان و تأمین نشدن اهداف این مجازات، بازنگری در سیاست جنایی تقنینی مبنی بر توسل بی‌رویه و افراطی به مجازات حبس به منظور رفع موانع موجود قوت گرفت.
این واقعیت که اندیشمندان حقوق کیفری از آن به عنوان مجازات شکست‌خورده یا مدرسه آموزش خطاکاران تازه‌کار و یا دانشگاه جنایت یاد می‌کنند، متولیان امر را به ارائه راهکار واداشته است.
با تغییر سیاست جنایی سیستم‌های کیفری پیرامون مجازات حبس، سیاست کیفری حبس‌زدایی تقویت گردید. سیاست حبس‌زدایی غالباً در ۳ محور قرار می‌گیرد: زندان‌زدایی از رهگذر قضازدایی، زندان‌زدایی از رهگذر جرم‌زدایی و زندان‌زدایی از رهگذر کیفرزدایی.
آنچه در این نوشتار مورد بررسی قرار می‌گیرد، زندان‌زدایی از رهگذر قضازدایی است و هدف آن توسل به نهادهای شبه‌قضایی نظیر شورای حل اختلاف می‌باشد که به منظور کاهش هدفمند مجازات حبس مطمح نظر قرار می‌گیرد. در این سیستم، منازعات و اختلافات بدون ارجاع به دستگاه قضایی حل و فصل می‌گردد.
امروزه بحث تراکم جمعیت کیفری زندان‌ها و تأثیرات مخرب فردی و اجتماعی ناشی از اجرای این مجازات، به یکی از چالش‌های جدی نظام‌های عدالت کیفری در سراسر دنیا مبدل شده است. بررسی مجازات حبس از دیدگاه فردی و اجتماعی مؤید آن است که با اجرای این مجازات، عنصر فعال یک خانواده از فرآیند فردی، اجتماعی و اقتصادی رانده و زوال جایگاه وی در اجتماع را موجب می‌شود.
با زندانی شدن مجرم، مجازات واقعی را همسر، فرزندان و بستگان نزدیک وی متحمل می‌شوند و این با یکی از اصول مترقی و پیشرفته حقوق اسلام؛ یعنی اصل شخصی بودن مجازات‌ها در تعارض است. افزون بر تحمیل هزینه‌های گزاف مالی بر جامعه و فقدان امکانات مطلوب اصلاحی و تربیتی و همچنین ناتوانی و شکست برنامه‌های ارعابی و پیشگیرانه منتسب به کیفر حبس، این مجازات با تغییر رویکرد نظام‌های عدالت کیفری رو به رو شده است.
طرح اعمال مکانیسم‌ها و سیاست‌های جایگزین حبس و گسترش رویکردی نوین موسوم به زندان‌زدایی با هدف کاهش آمار ورودی زندان‌ها و مقابله با بحران تورم جمعیت کیفری از مهم‌ترین برنامه‌هایی است که با تأسی از رهنمودها و راهبردهای عالمانه و حکیمانه مقام رهبری و ریاست قوه قضاییه به اجرا درآمده است.

فهرست مطالب
چکیده:
مقدمه
کلیات
فصل اول
نقش شوراهای حل اختلاف در امور کیفری
گفتار اول: محاسن شوراهای حل اختلاف
۱-کاهش مراجعات مردم به محاکم قضایی
۲- رفع اختلافات محلی
۳- حل و فصل اموری که ماهیت قضایی ندارد یا از ماهیت قضایی کمتری بر خوردار است.
۴- جلوگیری از طولانی شدن رسیدگی به پرونده ها
۵- عدم رعایت تشریفات آیین دادرسی
۶- آرامش وجدان
۷- حفظ شخصیت ارباب رجوع
مبحث اول: معایب شورای حل اختلاف
۱-اصل استقلال قضایی
۲- اصل مصونیت قضائی
۳- اصل تخصص قاضی
۴- اجبار برای مراجعه با این شوراها
۵- انتخابی بودن اعضای شوراها
۶- قابل تغییر بودن اعضای شورای حل اختلاف
مبحث دوم : تشکیلات شورای حل اختلاف
مبحث سوم : صلاحیت شورا در امور کیفری
بند اول-صلاحیت ذاتی شورای حل اختلاف
بند دوم – صلاحیت محلی شورای حل اختلاف
مبحث چهارم : مراحل دادرسی کیفری در شورا
فصل دوم
قانون شوراهای حل اختلاف
گفتار اول :  قانون شوراهای حل اختلاف
مبحث اول :مقررات عمومی
مبحث دوم: ترکیب اعضاء و چگونگی انتخاب
مبحث سوم: شرایط عضویت
مبحث چهارم: صلاحیت شورا
تبصره ـ شورا مجاز به صدور حکم حبس نیست.
مبحث پنجم ـ ترتیب رسیدگی در شورا
مبحث ششم ـ اتخاذ تصمیم و صدور رأی
مبحث هفتم ـ سایر مقررات
نتیجه‌گیری
پیشنهادات
منابع و مآخذ


فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 81

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط