این پاورپوینت به بررسی علت تخریب برقگیرها می پردازد. شامل تحلیل عوامل مختلفی نظیر کیفیت ساخت، شرایط محیطی، بارگذاری ناشی از صاعقه، و نقص های تعمیر و نگهداری است که به تخریب عملکرد برقگیرها منجر می شود.
کلیات
در سیستم های قدرت و شبکههای انتقال و توزیع انرژی الکتریکی، تکتک تجهیزات نقش اساسی دارند و بروز هرگونه عیبی در آنها، ایجاد اختلال در شبکه، اتصال کوتاه و قطع برق را به همراه دارد. خاموشی و جایگزینی تجهیزات معیوب هزینههای هنگفتی را به شبکه تحمیل مینماید. لذا بررسی و تحلیل بروز عیب در تجهیزات از اهمیت خاصی برخوردار میباشد و در صورت شناخت این عیوب و سعی در جلوگیری از بروز آنها از هدر رفتن سرمایه اقتصادی کشور جلوگیری به عمل میآید.
برقگیرها از جمله تجهیزاتی هستند که جهت محدود کردن اضافه ولتاژهای گذرا ( صاعقه و کلیدزنی) در شبکههای انتقال و توزیع به کار میروند. برقگیرها ضمن اینکه حفاظت تجهیزات در مقابل اضافه ولتاژهای گذرا را بر عهده دارند،باید در مقابل اضافه ولتاژهای موقتی از خود واکنشی نشان ندهند و همچنین با توجه به شرایط محیطی منطقه مورد بهرهبرداری،نظیر رطوبت و آلودگی،عملکرد صحیح و قابل قبولی را ارائه دهند.
انواع مختلف اضافه ولتاژها در شبکه:
کلیه اضافه ولتاژهای ظاهر شده در شبکه بر حسب شکل و یا منبع بروز خود،تقسیمبندی میشوند.که میتوان آنها را به شرح زیر تقسیمبندی نمود:
- اضافه ولتاژهای صاعقه
- اضافه ولتاژهای کلیدزنی
- اضافه ولتاژهای موقتی
که با توجه به عامل بوجود آورنده نیز به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم میشوند.
بر اساس این تقسیمبندی اضافه ولتاژ ناشی از صاعقه به اضافه ولتاژ خارجی و دو نوع دیگر به اضافه ولتاژهای داخلی موسوم میباشد.
اضافه ولتاژهای صاعقه
در پی تخلیه جوی الکتریکی بر قسمت های مختلف شبکه، بارهای الکتریکی انباشته در ابرها و فصل از طریق کانال یونیزه تشکیل شده در فضا بصورت قوس مرئی رعد و برق در قسمتهای مختلف شبکه تخلیه گشته،اصطلاحاً به تخلیة جوی الکتریکی موسوم میباشد.تخلیه بارهای الکتریکی جوی، موجبات افزایش ولتاژ را به طور لحظهای در محل تخلیه فراهم ساخته،ولتاژ موجی با سرعت نور در طول هادیهای فاز منتشر میشود و اضافه ولتاژهای تخلیه جوی را در شبکه پدید میآورد.
اضافه ولتاژهای موجی رعد و برق حداکثر سرعت افزایش را در میان انواع مختلف اضافه ولتاژهای موجی دارا میباشند.سرعت افزایش آنها در حدود 5000-500 کیلوولت بر میکروثانیه متغیر میباشد.
مشخصه اضافه ولتاژهای صاعقه
اضافه ولتاژهای صاعقه میتوانند با یک موج صاعقه استاندارد 50/2 –1 مطابق شکل زیر مدل شوند. به عبارت دیگر این دسته امواج غیر پریودیکی دارای زمان پیشانی حدود یک و نیم میکروثانیه و زمان پشت موج در حدود چند ده میکرو ثانیه هستند.
با توجه به شیب پیشانی این دسته اضافه ولتاژها، تنش بیشتری روی عایق بندی طولی پیچکهای اندوکتیو اعمال میکنند و به دلیل زمان کوتاهتر،عموماً تنش قابل برای عایقبندی در مقایسه با امواج کلیدزنی با دامنه یکسان قدری بیشتر خواهد بود.میزان تنش تحمل شده بستگی به نوع عایق خواهد داشت.
فهرست
فصل اول: مقدمه
فصل دوم: بررسی انواع اضافه ولتاژها در سیستمهای قدرت و علل پیدایش آنها
فصل سوم: بررسی علل ایجاد اختلال در برقگیرهای اکسید روی
فصل چهارم: شناسایی پدیده فرورزونانس
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 22
مطالب مرتبط