دانلود مقاله سموم سیانوباکتریایی
چکیده
سیانوباکترها (جلبکهای سبز - آبی) جزء پروکاریوتها محسوب میشوند. این فیتوپلانکتونها معمولاً در آبهای شیرین و لب شور یافت میشوند و از لحاظ شکل ظاهری به دو گروه رشتهای و کلنی تقسیم میشوند.
سیانوباکترها در هنگام بلوم (شکوفایی)، سمومی را تولید میکنند که سلامت آب آشامیدنی را به مخاطره میاندازند و اثرات مضری بر روی موجودات زنده دارند. این سموم عبارتند از: میکروسیستینها، نودولارینها، ساکسی توکسینها، آناتوکسین a، آناتوکسین S(a) و Cylindrospermopsin. این سموم از نظر ساختمانی متفاوتند و محدوده عصبی را شامل میشود. وجود سیانوباکترها و سموم آنها در مخازن آبی مورد استفاده برای آشامیدن به علت عدم مدیریت صحیح منابع و مخازن آبی است.
روشهای تیمار آبی که در این مقاله مورد بحث قرار گرفتهاند عبارتند از: کلرزنی، فیلتراسیون سریع یا کند، به ویژه استفاده از ازن و غیره، از موثرترین روشها در از بین بردن سیانوباکترها هستند.
مقدمه
بعضی از جلبکهای سبز - آبی سمومی تولید میکنند که وجود این سموم و افزایش آنها در آب آشامیدنی باعث ایجاد اثرات حاد و مزمن میگردد و ممکن است حیات موجودات زنده آبزی و دیگر موجوداتی را که از این آب آلوده استفاده میکنند، تهدید کنند.
فعالیتهای انسانی مانند ورود فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی که حاوی عناصر غذایی فراوانی هستند باعث شکوفایی این جلبکها میگردد و در نتیجه اکسیژن آب کاهش مییابد و آب رنگ و بوی نامطبوع پیدا میکند و سبب افزایش مرگ و میر موجودات زنده و یا افزایش بیماریهای حاد و مزمن میشود. مدیریت صحیح منابع آبی میتواند از لوم این جلبکها جلوگیری کند.
با ارزیابی این سموم در منابع آبی و تعیین مقادیر آنها و اتخاذ روشهای مناسب برای مبارزه و کنترل آنها میتوان میزان آلودگی منابع آبی و تعیین مقادیر آنها و اتخاذ روشهای مناسب برای مبارزه و کنترل آنها میتوان میزان آلودگی منابع آبی به سموم سیانوباکترها را تا حد قابل ملاحظهای کاهش داد و سلامت و بقاء موجودات زنده را تضمین کرد.
پژوهشها و مطالعات فراوانی در زمینه روشهای کنترل این سموم صورت گرفه است و این روشها تا حد قابل ملاحظهای در کاهش سموم سیانوباکترها مؤثر واقع شدهاند. این روشها عبارتند از کنترل یا مبارزه بیولوژیک و یا افزودن مواد شیمیایی به منابع آب.
البته سیانوباکترها در بعضی از نقاط دنیا به علت اینکه شرایط مناسبی فراهماست تجمع زیستی پیدا کردهاند.
فهرست مطالب
چکیده. ۱
مقدمه. ۲
فصل اول. ۳
انواع سیانوباکترها (جلبکهای سبز - ویژگیهای بیولوژیکی، ظاهری و بلومهای سمی آنها) ۳
۱-۱- تاریخچه. ۳
۱-۲- ویژگیهای ساختاری و بیولوژیکی سیانوباکترها ۳
۱-۳- شکوفایی (Bloom) 6
۱-۴- مهمترین راستههای جلبکهای سبز - آبی.. ۹
۱-۵- تقسیمبندی سیانوباکترها از لحاظ شکل ظاهری.. ۱۰
۱-۵-۱- سیانوباکترهای رشتهای.. ۱۰
۱-۵-۲- سیانوباکترهای کلنی.. ۱۱
فصل دوم. ۱۳
طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی.. ۱۳
۲-۱- طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی براساس مکانیسم عمل.. ۱۳
۲-۱-۱- نوروتوکسینها ۱۳
۲-۱-۲- هپاتوتوکسینها ۱۴
۲-۱-۳- درماتوتوکسینها ۱۴
۲-۲- انواع سیانوتوکسینها ۱۴
۲-۲-۱- نودولارین.. ۱۴
۲-۲-۲- ساکسی توکسینها ۱۵
۲-۲-۳- آناتوکسین a و هوموآناتوکسین a. 16
۲-۲-۴- آناتوکسین a (S) 17
۲-۲-۵- Cylindrospermopsin. 17
۲-۲-۶- میکروسیستین.. ۱۷
۲-۲-۶-۱- دوام و پایداری میکروسیستین در سلولها ۲۰
۲-۲-۶-۲- خارج شدن سم هپتاپپتید (میکروسیستین در طی تجزیه Microcystis aeruginosa. 21
۲-۳- طبقهبندی سیانوتوکسینها براساس ساختمان شیمیایی.. ۲۲
۲-۳-۱- پپتیدهای حلقوی.. ۲۲
۲-۳-۲- آلکالوئیدها ۲۵
۲-۳-۲-۱- آلکالوئیدهای سیتوتوکسیک… ۲۵
۲-۳-۲-۲- آلکالوئیدهای درماتوتوکسیک… ۲۵
۲-۳-۳- سموم لیپوپلیساکاریدها (LPS) 26
فصل سوم. ۲۷
اثرات مضر سموم سیانوباکترها ۲۷
۳-۱-۱-قرار گرفتن در معرض اثرات حاد و غیرمزمن.. ۲۷
۳-۱-۲- قرار گرفتن در معرض اثرات مزمن.. ۳۰
۳-۲- ارزیابی خطر. ۳۰
۳-۳- اثر بر ماهیان. ۳۴
۳-۴- اثر بر موجودات آبزی.. ۳۶
۳-۵- تولید ترکیبات بیواکتیو. ۳۷
۳-۶- صدمه از راه تماس تفریحی.. ۳۷
۳-۷- مسمومیت حیوانی.. ۳۸
۳-۸- اثر بر زئوپلانکتونها ۳۹
۳-۹- اثر بر باکتریهای آبزی.. ۴۰
فصل چهارم. ۴۲
روشهای کنترل و جلوگیری از شکوفایی.. ۴۲
۴-۱ انعقاد یا چسبیدن، معلق بودن هوای محلول و جذب سطحی کربن فعال. ۴۲
۴-۲- کلرزنی.. ۴۵
۴-۳- فیلتراسیون سریع و فیلتراسیون کند شنی.. ۴۶
۴-۴- فرآیندهای غشایی.. ۴۶
۴-۵- دما ۴۶
۴-۶- اسیدیته (PH). 47
۴-۷- کاهش فسفر و ازت.. ۴۷
۴-۸- سولفات مس… ۴۸
۴-۹- سیمازین.. ۴۸
۴-۱۰- ازندار کردن. ۴۹
۴-۱۰-۱- میکروسیستینها و نودولارین.. ۵۰
۴-۱۰-۲- آناتوکسین a، آناتوکسین (S)a و ساکسی توکسین.. ۵۲
۴-۱۰-۳- محصولات فرعی ازنی شدن. ۵۳
۴-۱۱- نور. ۵۴
۴-۱۲- کنترل بیولوژیک… ۵۴
۴-۱۲-۱- تغذیه توسط زئوپلانکتونها ۵۴
فهرست منابع فارسی.. ۵۶
فهرست منابع غیرفارسی.. ۵۷
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 63
مطالب مرتبط