دانلود مقاله در مورد آجر
آجر
آجر یا آجور یا آگور واژهای است یونانی و به خشتهایی میگفتند که احکام و فرامین دولتی روی آن نوشته میشد (حک میگردید)و بوسیله پختن این خشتها، نوشتهها را روی آن پایدار میکردند.
بدرستی معلوم نیست که آجر از چه زمانی پیدا شده است ولی میتوان آنرا هم
با پیدایش آتش دانست بدین طریق که گل موجود در کنار اجاقهای انسانهای اولیه پخته شدو سختتر از کلوخههای هم جوار خود گردید و با مشاهده آن بشر اولیه قطعهای از آجررا کشف نمود.
آجر یکی از مصالح ساختمانی است که با خلق و خوی بشر بسیار سازگار بوده و در هر دورانی از تاریخ به نوعی مورد استفاده او واقع شده است. از ابتدا که بشر زنددگی غارنشینی را پشت سر گذاشته و فکر تهیه سرپنهاهی در مغز او ایجاد گردید تا خود را از گزند عوامل جوی مانند باد و باران و سرما و گرما و هجوم جانوران درنده و گزنده محفوظ نگاهدارد. همچنین با گذشت زمان و هجوم قبایل مجاور به یکدیگر برای کسب ثروت و قدرت، بشر به فکر تهیه مصالحی افتاد که اولاً از لحاظ وزن کوچک باشد که بتواند آنرا حمل نماید و در ثانی از لحاظ شکل طوری باشد که بتواند با روی هم قرار دادن آن به مسکن خود از لحاظ هندسی شکل دلخواه خود را بدهد و همچنین باعث حفاظت او بشود. برای رسیدن به این مقصود ابتدا سنگهای کوچک را مورد استفاده قرار داد و بعد
از آن بفکر تهیه آجر افتاد و با آن توانست سرپناه مورد نیاز خود را بسازد و در ادوار بعد نیز از آجر برای ساختن قلعه و کشیدن دیوارهای بلند به دور شهرها جهت جلوگیری از هجوم دشمن استفاده نمود. در دورانهای بعد نیز آجر را برای ساختن پلها و بالاخره ساختن قصرهای باشکوه مورد استفاده قرار داد.
سادهترین تعریفی که بخواهیم برای آجر بنمائیم آن است که بگوئیم آجر سنگی است مصنوعی که از پختن خاک رس با استخوانبندی اصلی سنگ بدست میآید و ابعاد و تعداد آن مطابق احتیاج ما، قابل تغییر میباشد.
مصرف آجر در ایران سابقه باستانی دارد و از زمان ساسانیان بناهایی بجا مانده است که در آنها آجر مصرف شده. مانند طاق کسری در تیسفون شهر باستانی اقامتگاه زمستانی شاهان اشکانی (عراق امروز) یا کف دالان مسجد جامع اصفهان که برای فرش آن از آجرهایی استفاده شده است که در آتشکدههای ساخته شده در زمان ساسانیان بکار رفته بود.
استفاده از آ جر در ساختمان چنان با خلق و خوی ما ایرانیان عجین میباشد که ساختن بناهای آجری در تمام دوران طول تاریخ همراه ما بوده و تاسالهای ۱۳۴۰ نیز ادامه داشته و بناهای بسیارزیبایی در تهران با آجر ساخته شده که نمونههای آن در خیابان لالهزار و فردوسی تهران نیز موجود میباشد و اکنون که بعلت تراکم جمعیت و ساختن بناهای چندین طبقه استفاده از آجر در اسکلت اصلی ساختمان مقدور نیست و اسکلت آنرا با فولاد یا بتن میسازند از آجر بعنوان نماسازی استفاده مینمایند و یا در قسمتی از سالن و سایر فضاها، آجر را بطور نمایان)اکسپز) بکار میبرند.
۱-تهیه خاک رس: خاک رسی را که برای تهیه آجر انتخاب میکنند لازم نیست که رس خالص بوده و بدون ترکیبات دیگر باشد. فقط کافی ناخالصیهایی از قبیل ریشه گیاهی ـ چوب ـ زغال و غیره در آن وجود نداشته باشد. زیرا این مواد هنگام پختن آجر در داخل کوره سوختن و جای آن خالی میماند و از مقاومت آجر کم میکند. خاک مصرف شده برای آجرپزی تحت شماره ۱۱۶۲ موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استاندارد شده و فرمول کلی آن NH2O و Si2O و Al2o3 است و باید دارای موادی به شرح زیر باشد:
۲-عمل آوردن خاک : منظور از عمل آوردن خاک آنست که خاکی حتیالمقدور یکدست و عاری از کلوخه و مواد خارجی مخصوصاً مواد آلی داشتهباشیم. برای اینکار خاک را هوا میدهند و بعد اگز لازم باشد آنرا آسیاب میکنند و اگر بخواهند آجر مرغوب تهیه نماید آنرا میشویند و پس از خشک شدن از الکلهای مخصوص گذرانیده و دانههای درشت آنرا جدا مینمایند. و همچنین در این مرحله مواد خارجی خاک را از آن جدا میسازندا توجه به مرغوبیت آجر در موقع عمل آوردن خاک دقتهای لازم را بعمل میآورند. مثلاً وقتی که رنگ آجر مطرح باشد باید دانههایی که مانع بوجود آمدن رنگ دلخواه میشود از مصالحی که برای پختن آجر تهیه میگردد خارج میشود، در صورتی که اگر رنگ آجر مطرح نباشد این دقت لازم نیست.
بعد از تهیه مصالح اگر بخواهند از آن بلافاصله استفاده نمایند آنرا به سالهای ساختن گل میبرند و در غیر این صورت آنرا در سیلوهای مخصوص انبار مینمائید.
منـابع و مأخـذ :
۱-ساختمان و اجزاء ساختمان ، تألیف همین نگارنده .
۲- دیقلهای ساختمانی ، تألیف همین نگارنده .
۲- مصالح ساختمانی : ، تألیف احمد حمامی .
۴- راهنمای بتن سازی ، تألیف احمد حمامی .
۵- تکنولوژی کار و مصالح : تألیف احمد حمامی از انتشارات دانشگاه علم وصنعت.
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 46
مطالب مرتبط