تحقیق در مورد مرغ عشق – مقاله
معرفی
مرغ عشق پرندهایست اهلی از نژاد طوطی. وطن اصلی این پرنده همچون بسیاری از طوطی سانان دیگر، سرزمین استرالیا است.
تاریخچه مرغ عشق برای اولین بار در اواخر سال ۱۷۰۰ میلادی به صورت گلههای وحشی در استرالیا مشاهده شد که تعداد افراد این گلهها به هزاران قطعه میرسید. نام انگلیسی مرغ عشق «بجایر» از کلمه بومی budgerijour گرفته شده است که این لغت در زبان بومیان استرالیا به معنی «غذای خوب» میباشد و شاید علت این تسمیه بدان جهت بوده است که وجود این پرنده در منطقهای دلیل وفور نعمت و غذای فراوان در آن منطقه بوده است، زیرا که این پرنده در شرایط مناسب غذایی به شدت زاد و ولد نموده و گلههای بزرگی به وجود میآورد. این پرنده برای اولین بار در سال ۱۸۰۵ توسط «جورج شاو» مدیر جانورشناسی موزه طبیعی بریتانیا شناسایی شد و در سال ۱۸۳۲ طبیعی دان «موزه لینه» که «یوهان واگلر» نام داشت توضیحاتی دربارهٔ مرغ عشق منتشر کرد. در سال ۱۸۴۰میلادی، زیستشناسی به نام «جان گولد» این پرنده را از استرالیا خارج کرد و به انگلستان برد. موج تقاضا برای این پرنده موجب شد تا کشتیهای زیادی دست به کار انتقال این پرندگان به اروپا، مخصوصاً انگلستان، هلند و بلژیک بزنند. کشتیها مرغ عشقها را در دستههای چند ده هزارتایی حمل میکردند. در طول سفر چند هفتهای، فقط تعداد اندکی از آنان سالم به اروپا میرسیدند. به زودی این پرنده اهلی شد و از طریق انگلستان به تمام دنیا منتقل شد.
مشخصات
مرغ عشق در حالت کلی میتوان به ۲گروه هلندی وساده تقسیم کرد که نژاد هلندی آن دو برابر بزرگتر از نژاد معمولی آن است که معمولاً درکشورانگلستان نگهداری شده ودرایران هم موجود است ومرغ عشق اهلی، اندکی از همنوعان وحشی خود بزرگتر است. طول بدن این پرنده بین ۱۶ تا ۲۰ سانتیمتر میباشد. عمر انواع وحشی آن ۱۰ تا ۱۴ سال و عمر نوع اهلی آن اغلب کمتر از ۵ سال است. البته در میان مرغ عشقهای اهلی گاه عمر ۱۱ ساله نیز مشاهده شدهاست.
رنگ طبیعی این حیوان سبز چمنی میباشد انتهای پشت ٬سینه و شکم سبز میباشد. پشت سر ٬بالای شانه و روی بالها زرد همراه با خطهای سیاهی به صورت موجی میباشد. دو پر بزرگ از میان دمش بیرون آمده که آبی تیرهاند. پرهای دم سبز بوده و دارای نوار زردی میباشد. صورت مرغ عشق تا گلو زرد روشن است و در انتهای صورتش لکههای بنفشی که ریش نامیده میشود وجود دارد. پلکها بسیار نازک هستند و از سمت پاین به بالا جمع میشوند. نوکش مانند طوطی سانان است و نوک پایینی کوچکتر از بالایی میباشد.
انواع مرغ عشق از نظر فرم بدني:
مرغ عشق كله چتري: در اين نوع مرغ عشق برروي سر پرهايي به شكل چتر ديده ميشود و به سه گروه تقسيم ميشوند.
چتر مدور
چتر نيمه مدور
چتر طره اي
مرغ عشق انگليسي: اين نوع مرغ عشق از نظر جسته درشت تر از گونه هاي معمولي(استراليايي)است.
مرغ عشق معمولي: همان گونه استراليايي است كه به رنگ هاي مختلف ديده ميشود.
مرغ عشق فري: اين گونه در سالهاي اخير در اثر اصلاح نژاد بوجود آمده است.اين گونه در حال حاضر در رنگهاي سبز و زرد يافت ميشود.اين گونه بسيار كمياب و نادر است و بسيار كم تكثير ميشود و علت آن اين است كه آنها قبل از رسيدن به سن تكثير در اثر وجود ژن كشنده اي تلف ميشوند.
انواع مرغ عشق از نظر رنگبندي:
رنگ سبز: اين رنگ شايع ترين رنگ در بين مرغ عشق ها ميباشد و مرغ عشق وحشي استراليايي به اين رنگ است.
– سبز روشن
– سبز تيره
آلبينو: پرنده زيبايي است كه به رنگ سفيد يكدست با چشماني قرمز ديده ميشود. رنگ منقار اين نوع مرغ عشق بجاي اينكه مثل ساير گونه هاي مرغ عشق نر آبي رنگ شود در تمام طول عمرش صورتي رنگ باقي ميماند و در ماده ها به رنگ سفيد تا قهوه اي تيره ميشود.اين مرغ عشق براي اولين بار در سال 1932در آلمان پرورش يافت. مرغ عشق آلبينو با مرغ عشق سفيد معمولي متفاوت است.
لوتينو: اين پرنده زيبا با پرهايي طلايي(ريش ها ، شاهپرها و پرهاي دم سفيد رنگ هستند) و چشماني قرمز ميباشد. رنگ منقار اين نوع مرغ عشق بجاي اينكه مثل ساير گونه هاي مرغ عشق نر آبي رنگ شود در تمام طول عمرش صورتي رنگ باقي ميماند و در ماده ها به رنگ سفيد تا قهوه اي تيره ميشود. رنگ پاها و انگشتان به رنگ گوشت است و رنگ ناخن ها و نوك نسبت به ساير گونه ها روشن تر است.
كبالتي: مرغ عشق كبالتي يكي از پرطرفدارترين رنگ ها در بين علاقه مندان به مرغ عشق است.
زرد: رنگ زرد اولين نژاد تكثير شده توسط انسانها است. اين نژاد شامل سه گونه زير است.
– زرد معمولي
– زرد دارچيني
– زرد اوپالين
آبي: اين گونه در سال 1878 در بلژيك بوجود آمد. اين نژاد شامل دو گونه ميباشد.
– آبي تيره
– آبي روشن
سفيد معمولي: اين مرغ عشق ابتدا در سال 1917 ديده شد.
رنگين كماني: اين نوع را ميتوان يكي از زيباترين انواع مرغ عشق ناميد.
بنفش: فاكتور بنفش در دهه 1930 در اروپا پديد آمد.
خاكستري: اين نوع نژاد به رنگهاي زير ديده ميشود.
– خاكستري
– خاكستري دارچيني
– خاكستري سبز
بال خاكستري: در اين نوع بال ها به رنگ خاكستري دودي ميباشد.براي اولين بار در سال 1927 در اتريش توليد گرديد.برخي از رنگهاي آن شامل:
– بال خاكستري سبز
– بال خاكستري آبي
– بال خاكستري صورت زرد اوپالين
دارچيني(سينامون): اين نوع رنگ هاي مختلفي دارد.
– دارچيني سبز روشن
– دارچيني آبي روشن
– دارچيني سبز خاكستري
– دارچيني خاكستري
– دارچيني سبز تيره
– دارچيني آبي تيره
– دارچيني صورت زرد
تعیین جنسیت نر و ماده
برای فهمیدن جنس نر و ماده این حیوان بهترین گزینه توجه به پوستی که در بالای منقار قرار دارد و سوراخهای بینی در آن هستند٬میباشد. در نوع نر رنگ این پوست آبی تیرهاست اما در نوع ماده آبی روشن ٬قهوهای یا متمایل به قهوهای است. رنگ آبی این پوست در نوع نر همواره مشخص است هرچند در نرها مریض این رنگ مات میشود و در نرهای مسن قهوهای شده و ترکهایی در آن دیده میشود. اما رنگ این پوست در مادهها متغیر است در موقع تخمگذاری و در جوانی صاف و روشنتر است و پس از این مدت تیرهتر و چروک دار میگردد.
رفتارشناسی مرغ عشق
مرغ عشق پرندهای هوشمند و اجتماعی است و از بازی کردن لذت میبرد. مرغ عشق ماده علاقه زیادی به جویدن اجسامی مانند چوب دارد که این تمایل در نرها کمتر است. مرغ عشق علاقه زیادی به همبازی شدن با آدمی دارد و قادر به تقلید محدود صدا و سوت زدن است. مرغ عشق خیلی زود اهلی شده و به خانه خو میگیرد. میتوان به آن یاد داد که روی انگشت بنشیند. حضورسگ و گربه موجب ناراحتی پرنده میشود حتی اگر به آن دسترسی نداشته باشند. پرنده جدید را باید به تدریج وارد کرد لذا اگر تصمیم گرفتید تا برای مرغ عشق خود جفت تهیه کنید، بهتر است که پرنده جدید را ابتدا در قفسهای مجزا ولی کنار هم نگه دارید تا به هم عادت کنند.
تغذیه:
ارزن مهمترین خوراک مرغ عشق*ها محسوب می*شود و تنها در فصول معینی از سال در زیستگاه این پرنده*ها در استرالیا می*روید و این پرندگان باقی سال را از تخم خشک سایر گیاهان تغذیه می*کنند.اما در اسارت باید علاوه بر ارزن رژیم غذایی به صورت ذیل را برای ایشان مهیا کرد:
+سبزی*های تازه مثل تره که مملو از ویتامین آ می*باشد ٬ کاهو ٬ اسفناج ٬ هویج ٬چغندر و برگهای این گیاهان را به آنها داد.
+میوه*های تازه را حتما باید شسته و به آنها داد؛ میوه*هایی از قبیل:سیب قطعه شده ٬گلابی قطعه شده٬هویج که می*شود آن را به صورت رنده شده نیز به حیوان داد٬ به توت فرنگی نیز علاقه زیادی دارند و همچنین انگور دو نیم شده را نیز بسیار دوست می*دارند.
+ مواد خوراکی مانند نان خیس شده.
+دانه*های پخته شده مثل عدس ٬ باقالا و لوبیا.
+ بادام خیس شده و خام.
مرغ عشقهایی که به نوعی رژیم غذایی خاص عادت بکنند به راحتی آن رژیم را ترک نمی*کنند پس باید از خردسالی آنها را به رژیم غذایی خوبی عادت داد.
تولید مثل
شروع تخمگذاری مرغ عشق در آغاز فصل بارندگی میباشد. این پرنده خود میتواند ماهها با آب کم زندگی کند اما علت اینکه تمایل شدیدی برای تخمگذاری در فصل بارندگی دارد این است که برای پرورش جوجههای خود نیاز به آب دارد. این پرنده لانه سازی نمیکند بلکه از سوراخهای موجود بر روی درختان اکالیپتوس استفاده میکند؛ و برای پر کردن کف لانه از پوسته خود درخت استفاده میکنند.
منبع :
www.wikipedia.com
مطالب مرتبط