این پاورپوینت به بررسی زندگینامه حکیم عمر خیام نیشابوری، شاعر، ریاضیدان و فیلسوف برجسته ایرانی می پردازد. محتوا شامل دستاوردهای علمی، آثار ادبی و رباعیات فلسفی او و همچنین نقش او در گاه شماری ایران است.
مقدمه
عمر خیام نیشابوری، یکی از بزرگترین متفکران و دانشمندان ایران، در سال 439 هجری قمری در نیشابور به دنیا آمد. او در زمینههای مختلفی همچون ریاضیات، ستارهشناسی، فلسفه و ادبیات فعالیت داشت و به دستاوردهای بزرگی در این حوزهها دست یافت. خیام در علوم زمانه خود به سرعت تبحر یافت و با نوشتن کتابهایی همچون “رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله” در ریاضیات، بهعنوان یکی از برجستهترین دانشمندان دوران خود شناخته شد.
خیام همچنین در گاهشماری ایرانی نقش بسزایی داشت و گاهشماری جلالی را اصلاح کرد که دقت بالایی در محاسبه سالهای خورشیدی دارد. اما خیام بیش از همه به خاطر رباعیات فلسفی خود مشهور است؛ اشعاری که با زبان ساده و بیآلایش به بیان نگرشهای فلسفی و جهانبینی او میپردازند. این رباعیات که شامل موضوعاتی مانند راز آفرینش، گردش دوران و دم را دریابیم هستند، پس از مرگ او به شهرت رسیدند. این پاورپوینت به بررسی زندگینامه، آثار علمی و ادبی خیام، و تأثیر او بر فرهنگ و دانش جهانی می پردازد.
ریاضیات و ستاره شناسی
خیام نخستین کسی است که به تحقیق منظم علمی در معادله های درجه اول، دوم و سوم پرداخته و آن ها را به صورت تحسین آوری طبقه بندی نموده است. کتاب وی در مورد علم جبر که شامل این تحقیقات است، نشان دهنده ی فکر منظم علمی او می باشد و یکی از برجسته ترین آثار قرون وسطایی در این علم می باشد.
هم چنین یکی از مهم ترین و برجسته ترین کارهای خیام سر و سامان دادن به گاه شماری ایران در زمان وزارت خواجه نظام الملک در دوره پادشاهی ملک شاه سلجوقی به شمار می آید. وی برای این کار مدار گردش کره ی زمین به دور خورشید را تا ۱۶ رقم اعشار محاسبه کرد. کار او در ۲۵ فروردین سال ۴۵۸ هجری شمسی به اتمام رسید.
حکیم خیام نیشابوری در زمینه ی ستاره شناسی و ریاضی دانی کتاب ها و پژوهش های مهمی از خود بر جای گذاشته است. که از جمله آن ها می توان به کتاب زیر اشاره کرد:
رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله، که در آن بیشتر از جبر هندسی برای حل معادلات درجه سوم استفاده می کند.
برگن معتقد است هرکسی که ترجمه ی انگلیسی جبر خیام را به دفعات بخواند، متوجه استدلالات روشن خیام خواهد شد و از نکات خیلی جالبی در مورد تاریخ انواع گوناگون معادلات اطلاع پیدا خواهد کرد.
فهرست عناوین
مقدمه
خیام در سال 439 هجری قمری در شهر نیشابور به دنیا آمد
ریاضیات و ستارهشناسی
تحقیقات خیام در معادلات درجه اول، دوم و سوم
ساماندهی به گاهشماری ایران
پژوهشها و کتابهای خیام در ستارهشناسی و ریاضیات
موسیقی و ادبیات
اشعار و رباعیات خیام
تقسیمبندی رباعیات خیام
کتابها و آثار حکیم عمر خیام
درگذشت خیام
تاریخ مرگ خیام نیشابوری
آرامگاه خیام در نیشابور
پایان
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 19
مطالب مرتبط