دانلود مقاله بررسی انقلاب مشروطه در ایران
مقدمه:
مهمترین تحول اجتماعی در ایران در آغاز قرن بیستم در سال ۱۲۸۳ شمسی با تلاش علماء و روشنفکران زمینه برای یک انقلاب علیه خاندان قاجار فراهم گردید که انقلاب مشروطه نام گرفت. و از مهمترین انقلابهای اجتماعی خاورمیانه محسوب میشود. و به گونهای محور تحولات اجتماعی ایران، در اواخر عصر قاجاریه و بعضاً پهلوی و همچنین تأثیرگذار در جنبشهای ضد استعماری جهان به ویژه آسیا به خصوص در هندوستان و افغانستان ذکر شده است. این انقلاب همانند انقلابهای روسیه، چین و مکزیک جزئی از نهضت جهانی انقلابات در اوایل قرن بیستم نیز به شمار میآید.
با توجه به اهمیت این انقلاب و میزان تاثیرگذاری آن درتحولات بعدی جامعه ایران در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فکری ـ فرهنگی بررسی و شناخت نقش عوامل مؤثر در شکل گیری آن ضروری می باشد و در این میان پر واضح است که نیروهای اجتماعی نقشی تعیینکننده در روند انقلاب مشروطه داشتهاند. حال این پرسش مطرح است که کدام نیروهای اجتماعی در روند شکلگیری و تدوام انقلاب مشروطه مؤثر بوده و هر یک چه میزان تاثیرگذار بوده است؟ این تحقیق در واقع پاسخی به این پرسش می باشد که ابتدا به شرایط اجتماعی و ترکیب اقشاری جامعه ایران با ذکر برخی ویژگیهای برجسته آن به صورت اختصار پرداخته شده و سپس نیروهای مؤثر به طور اخص در شکل گیری و تا حدودی تداوم انقلاب مورد بررسی قرار میگیرد.
مفهوم جنبش مشروطه ایران:
(جُنبـِشِ مَشروطه، جنبش مشروطهخواهی، جنبـش مشروطیت، انقلاب مشروطه یا انقلاب مشروطیت) مجموعه کوششها و رویدادهائی است که در دوره مظفرالدین شاه قاجار و سپس در دوره محمدعلی شاه قاجار برای تبدیل حکومت استبدادی به حکومت مشروطه رخ داد و منجر به تشکیل مجلس شورای ملی و تصویب اولین قانون اساسی ایران شد.
وقایع پیش از انقلاب مشروطه:
در سالهای پایانی حکومت ناصرالدین شاه قاجار اوضاع ایران به تدریج رو به وخامت نهاد و با مرگ شاه اوضاع آشفتهتر شد. مظفرالدین شاه که پس از کشتهشدن پدر به سلطنت رسید فردی بیمار و ملایم بود و دست کم مدتی برای پذیرش افکار اصلاحطلبانه آمادگی داشت. وی امینالسلطان را که مورد تنفر عامه بود برکنار و امینالدوله را به جای او منصوب کرد او برای پرداخت حقوق حرمسرای پدر، برآوردن خواستهای مالی مکرر درباریان تازه وارد که سالها متنظر چنین فرصتی بودند و سفر «درمانی» به چشمههای آب معدنی اروپا به پول فراوان نیاز داشت. ولی صدراعظم نتوانست وام جدیدی از انگلیس دریافت کند. بدین سبب شاه امینالدوله را برکنار و بار دیگر امینالسلطان را به صدراعظمی انتخاب کرد.
فهرست مطالب
مقدمه: ۳
مفهوم جنبش مشروطه ایران ۳
وقایع پیش از انقلاب مشروطه: ۴
پیشینه مشروطه: ۵
زمینهها و علل آغاز نهضت مشروطه: ۵
چگونگی آغاز انقلاب مشروطه: ۶
نحوه پیروزی اولیه و شکست نهایی انقلاب مشروطه:
فرمان مشروطیت: ۸
نخستین مجلس: ۸
جشن مشروطیت: ۹
نقش محمدعلی شاه در مشروطیت: ۹
به توپ بستن مجلس: ۱۰
شکست در تهران و دوره استبداد صغیر: ۱۰
قیام در تبریز: ۱۰
قیام گیلان: ۱۱
قیام بختیاریها: ۱۲
فتح تهران توسط مشروطه خواهان: ۱۲
مجلس دوم: ۱۳
اولتیماتوم روسیه تزاری: ۱۴
نیروهای درگیر در انقلاب مشروطه: ۱۵
نقش زنان در جنبش مشروطه: ۱۶
نقش عشایر در جنبش مشروطه: ۱۷
عوامل شکست مشروطه و پیامدهای آن: ۱۷
منابع: ۱۸
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 18
مطالب مرتبط