این پاورپوینت به بررسی تئوری محدودیت (TOC) و چگونگی مدیریت محدودیت های موجود در فرآیند تولید و عملیات سازمان ها می پردازد. موضوعاتی مانند شناسایی گلوگاه ها، بهره برداری از محدودیت ها، و بهبود عملکرد تولیدی بررسی شده است.
مقدمه:
تئوری محدودیت (Theory of Constraints یا TOC) به عنوان یکی از رویکردهای مدیریتی مؤثر در بهبود فرآیندهای تولید و عملیاتی در سازمان ها مطرح شده است. این تئوری برای اولین بار توسط الیا گلدرات معرفی شد و هدف اصلی آن شناسایی و مدیریت مؤثر محدودیت هایی است که مانع از بهبود عملکرد کلی سیستم ها می شوند. در هر فرآیند تولیدی یا تجاری، همیشه یک یا چند عامل محدودکننده وجود دارند که به عنوان گلوگاه های فرآیند شناخته می شوند. این عوامل می توانند سرعت تولید، ظرفیت و یا حتی میزان تقاضا را محدود کنند.
مفهوم اصلی تئوری محدودیت این است که بهره وری کل سیستم به قدرت ضعیف ترین حلقه در زنجیره وابسته است. به همین دلیل، تمرکز اصلی این تئوری بر شناسایی و بهینه سازی این نقاط محدودکننده است. یکی از مهم ترین اصول این تئوری، شناسایی گلوگاه های موجود در فرآیند تولید است. گلوگاه ها می توانند هرگونه تأخیری در فرآیند تولید ایجاد کنند و باعث انباشت محصولات نیمه تمام در ایستگاه های مختلف شوند.
بعد از شناسایی گلوگاه ها، گام بعدی بهره برداری از این محدودیت هاست. در این مرحله، تلاش می شود تا با استفاده بهینه از منابع موجود، ظرفیت گلوگاه ها افزایش یابد و در نتیجه جریان تولید بهبود یابد. همچنین، تصمیم گیری در مورد تولید باید بر اساس حداکثرسازی ارزش افزوده برای هر واحد از محدودیت باشد.
گام نهایی در تئوری محدودیت، بهبود مستمر است. این تئوری به سازمان ها کمک می کند تا با تمرکز بر بهبود فرآیندهای ضعیف، به افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها دست یابند. این بهبود مستمر شامل تغییر در روش ها، استفاده از تکنولوژی های جدید و حذف فعالیت های فاقد ارزش افزوده است.
اهداف آموزشی:
- سیر تکاملی تئوری محدودیت و دلایل پذیرش این تئوری
- معیارهای تئوری محدودیت
- فرآیند اجرای تئوری محدودیت
- انواع محدودیت های فرا روی بنگاههای اقتصادی
- دیدگاه های موجود در رابطه با رفع محدودیت های گلوگاهی
- تفاوت تئوری محدودیت با حسابداری صنعتی سنتی و هزینه یابی بر مبنای فعالیت.
- مزایا و معایب تئوری محدودیت
تاریخچه تئوری محدودیت:
در سال 1970الیا گلدرات با توجه به درخواست یک کارخانه دار در دورهای کوتاه مدت تولیدات وی را با ارائه(برنامه بهینه کردن فن آوری تویلد) 3 برابر نمود.
گلدرات راه حل خود را با نام «برنامه بهینه کردن فناوری تولید » در مقاله ای معرفی کرد.
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 34
مطالب مرتبط