این تحقیق در مورد رهبری در سازمان می باشد که بطور بسیار کامل ، ویژگی ها و نظریه های مربوط به رهبری در سازمان را مورد بررسی قرار می دهد. این تحقیق به دانشجویان رشته های مدیریت و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.
مقدمه
در این مقاله درباره تعدادی از جنبه های تئوری عملی رهبری در موقعیت کار، گفتگو خواهد شد. پس از بررسی تئوری های عمده رهبری، سبک های مختلف رهبری شرح داده می شود.
پیش از ارائه یک تعریف عملیاتی از «رهبری» توجه مختصری به انواع رهبران مختلفی که شناخته شدهاند و برخی مشکلات عملی ناشی از آن بی مناسب نیست. مهم ترین انواع رهبران عبارتند از:
الف- رهبر کاریزماتیک، که نفوذ او عمدتاً از شخصیتش سرچشمه می گیرد. مثل ناپلئون، هیتلر، چرچیل، بیلی گراهام و دیگزان. مشکل رهبری کاریزماتیک این است که تنها معدودی از مردم برای تبدیل همه اطرافیانشان به پیروان مشتاق، از این توانایی استثنایی برخوردارند. مساله دیگر اینکه توانایی ها یا ویژگیهای شخصی رهبر را نمی توان با آموزش به دست آورد، آموزش تنها می توانند آنها را تعدیل کند.
ب- رهبر سنتی، که مقام او از طریق وراثت تضمین شده است، مثل سلاطین، ملکهها و روسای قبایل این نیز گروه دیگری است که تنها معدودی می توانند از امتیاز آن برخوردار باشند. در دنیای کسب و کار، این فرصت استثنائی را تنها در شرکتهای کوچک خانوادگی می توان یافت.
ج- رهبر موقعیتی، که نفوذ او فقط به دلیل حضور در مکان و زمان مناسب است، مثلاً سرپیش خدمت در فیلم The Admirable Crichton ساخته جی ام باری. این نوع رهبری ماهیتاً چنان موقتی است که در دنیای صنعت و تجارت جایی ندارد. کسی مورد نظر است که بتواند نقش رهبری را در موقعیت های مختلف و در زمانی طولانی به عهده گیرد.
د- رهبر انتصاب شده، که نفوذ او مستقیماً از مقامش ناشی می شود، مثل بیشتر مدیران و سرپرستان. این نوع رهبری، رهبری بروکراتیک است که در آن قدرت مشروع از ماهیت و دامنه مقام درون سلسله مراتب سرچشمه می گیرد. در این جا مساله این است که اگر چه می توان قدرت مقام را تعریف کرد، اما صاحب مقام ممکن است به علت ضعف شخصیت، نداشتن آموزش کافی یا سایر عوامل بازدارنده، نتواند آن را به اجرا درآورد.
هـ- رهبر وظیفه، که مقام خود را از طریق آنچه که انجام می دهد به دست می آورد نه از طریق آن چیزی که هست یا به او داده شده است. به سخن دیگر، رهبر وظیفه، رفتار خود را با نیازهای موقعیت سازگار می کند. به این نوع رهبری بعداً با تفصیل بیشتری پرداخته خواهدشد.
یکی از وظایف اساسی مدیر هدایت و سرپرستی نیروی انسانی سازمان است. این وظیفه یعنی تلاش مدیر برای ایجاد انگیزه و رغبت در زیر- دستان جهت دست یافتن به اهداف سازمان، با ارزش های فرد و ارزش های حاکم بر جامعه ارتباط دارد. وظیفه هدایت مدیر شامل سه بخش :
رهبری
انگیزش
ارتباط
فهرست مطالب
مقدمه
رهبری
ویژگی های رهبر
عمده صفات رهبری
انگیزش درونی
رهبری معنوی
شبکه مدیریت(رهبری)
تفاوت مدیر و رهبر
رهبران موفق
رهبران فرهمند یا خلاق
مهارتهاى مورد نیاز مدیران
نظریه انگیزش
نظریه های محتوایی
نظریه های فرایندی
سلسله مراتب نیازها
انگیزش و بهداشت روانی
مقایسه بین نظریه سلسله مراتب نیازها ونظریه انگیزش وبهداشت روانی
ارتباطات
تعریف ارتباط
عناصر ارتباطی
انواع ارتباط
انواع ارتباط از نظر واکنش در محیط استقرار
تئوری های رهبری
تئوری های صفات شخصی
تئوری های سبک
آمرانه- دموکراتیک
طریق سیستم های تشویق و تنبیه: مستبد
مردم گرایی و وظیفه گرایی
رویکردهای اقتصادی
جنبه های اصلی مدل وظیفه ای
برداشت آدایر از رهبری
تئوری های رهبری
ماهیت رهبری
صفات یا ویژگی های ذاتی رهبر
مهارتهای رهبری
شخصیت (Personality)
عوامل فیزیولوژیکی
عوامل گروهی
عوامل فرهنگی
نوع دوستی صنعتی
شیوه های رهبری
شیوه های رهبری سازمانی
نتیجه گیری
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 65
مطالب مرتبط