این تحقیق در مورد نظریه رویای فروید می باشد و به شکل کامل به تعریف و بررسی دقیق این نظریه می پردازد.
مقدمه
اگر كارل ماركس با برجسته كردن زيرساختهای اقتصادی، ساختار اجتماعی جامعه را روشن كرد، فرويد لايههای پنهان ذهن بشر را پيش چشمان همگان قرار داد. اگر روشنگران و روشنفكران دورههای گوناگون، انسان بيدار و خودآگاه را میجستند و ترسيم میكردند، فرويد مهمترين اثر خود را در بارهی خواب و ذهن ناخودآگاه انسان نوشت. و شگفتا كه تازهترين دستآوردهای دانش كاوش و شناخت مغز، اين اصل فرويد را تأييد میكنند كه انسان لزوماً پيرو و تسليم عقل و منطق نيست، بلكه عقل و منطق او را چه بسا انگيزههای ناخودآگاه تعيين میكنند.
یکی از پیشگامان موثر در زمینه تعبیر رویا زیگموند فروید است. او پدر علم روانکاوی است و با استفاده از تحلیل رویاهای بیماران روحی و روانی به معالجه آنها می پرداخت. وی در سال ۱۹۰۰ کتابی به نام تعبیر خواب نوشت و در این کتاب به شرح تئوری های خود درباره عملکردهای خواب پرداخت. بخش عمده این کتاب به شرح رویاهای شخصی خود، نزدیکان، آشنایان و بیماران اختصاص دارد.
برجستهترين اثر فرويد، كتاب تعبير خواب اوست كه پس از پنج سال كار پيوسته و خستگیناپذير، در سال ۱۹۰۰ انتشار داده است. اين كتاب نخستين اثر در رشتهی روانكاوی به شمار میآيد. فرويد در اين اثر به روشنی بيان و ثابت میكند كه خواب، بر پايهی آنچه بر اثر رخدادهای گذشته در ذهن فرد منعكس میشود، پديد میآيد. او همچنين بر اين باور است كه هر خوابی ريشه در خواستههای پنهان هر فرد دارد.
نظریه فروید
فروید معتقد بود محتوا و معنای هر خواب در مورد تحقق آرزوها و خواسته های سرکوب شده انسان است. آرامشی که به احتمال زیاد فرد در تحقق آرزوهای خود در رویایش حس می کند، در واقع بروز خواسته های سرکوب شده اش محسوب می شود؛ اما وقتی این رویاها با ارضای واقعی خواسته ها و تحقق آنها در تعارض باشد، تبدیل به کابوس می شوند.
فروید رویاها را مسیری به سمت ضمیر ناخودآگاه می دانست، به طوری که هنگام خواب دیدن، مکانیزم های دفاعی در رویابین کم شده و برخی خواسته های سرکوب شده، مجال حضور می یابند، البته به شکلی پیچیده و تحریف شده وارد ضمیر خودآگاه فرد می شوند. از نظر فروید رویاها در خدمت ضمیر ناخودآگاه بوده و در درک اینکه ناخودآگاهمان چگون کار می کند، راهنماهای با ارزشی محسوب می شوند.
فروید در سال ۱۸۹۵ رویایی دید و تئوری خود را بر مبنای آن گذاشت. او در مورد یکی از بیمارانش به نام ایرما که مراحل درمان را تکمیل نکرده بود، نگران بود و خودش را به این خاطر سرزنش می کرد و مقصر می دانست. سپس یک شب در رویای خود ایرما را در یک مهمانی دید و او را به گوشه ای از اتاق برد و بابت تکمیل نکردن مراحل درمانش سرزنش کرد و ایرما به او یاد آور شد، دردهای زیادی دارد. سپس یکی از همکارانش به ایرما به صورت غیربهداشتی دارویی تزریق کرد، فروید متوجه شد دردهای ایرما ناشی از این تزریق غیربهداشتی است و در همان حال احساس گناه فروید از میان رفت.
فروید این رویا را که نامش را تزریق ایرما گذاشت، نوعی تحقق یک آرزو دانست. فروید آرزو داشت در وضع بد ایرما او مقصر نباشد و این خواسته در رویای او با گفتن اینکه پزشک دیگر مقصر است، محقق شد. فروید براساس این رویا نظریه اش را مبنی بر اینکه رویاها تحقق خواسته ها و آرزوهای سرکوب شده هستند، ارائه کرد.
او بین رویایی با محتوای آشکار (آنچه رویابین به یاد می آورد) و رویا با محتوای پنهان (مفهوم سمبلی رویا مانند چیزی که در آرزوی فرد نهفته است) تفاوتی قائل می شد. محتوای آشکار در واقع بر اساس حوادث روز فرد خواب بیننده است. پردازشی که یک آرزو و میل را به محتوای آشکار ترجمه می کند، کارکرد رویا نامیده می شود. هدف از کارکرد رویا ترجمه کردن آرزوهای ممنوعه به شکلی امن است. فروید معتقد است کابوس ها و خواب های آشفته ناشی از عملکرد نادرست کارکرد رویاست.
فهرست مطالب
مقدمه
نظریه فروید
انواع اطلاعات در نظریه فروید
کار فروید روی یک رویا
محتوای آشکار و محتوای پنهان
جالبترین ایدههای زیگموند فروید چه می باشند؟
مورد آنا او فروید (Anna O)
یک مثال از تحلیل رویا در روانکاوی
انقلاب جدید در مورد روان انسان
ذهن ناخودآگاه مثل مخزن عمل میکند
روح یا روان
لایههای رویا در روانکاوی
موارد واکاوی از نظر فروید
مکانیسم تراکم
مکانیسم جابهجایی
فروید ۴ قاعده را در رویاها شناسایی کرد
منشأ رویاها
تعریف چند اصطلاح در تعبیر رویا
دو عاملِ متفاوت سازنده رؤیا
تحقق آرزوها
بازسازی تجربیات دوران كودكی
خاطرات روزهای قبل
پیروان و شاگردان زیگموند فروید
ارزیابی انتقادی
غیرفراگیر بودن نمونهها
نتیجه گیری
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 45
مطالب مرتبط